40 let Maistrovega stolpa v Zavrhu: Prvi iz leta 1963 je bil lesen, preživel je 16 let. Zdajšnji trdno stoji in kljubuje vsem viharjem

Marjan Toš
24.10.2021 04:40
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maistrov stolp iz leta 1981 je ponos osrednjih Slovenskih goric.
Foto: Marjan Toš
Marjan Toš

Med prednostnimi nalogami novoustanovljenega Turističnega društva Rudolf Maister - Vojanov iz Zavrha je bila že ob ustanovitvi leta 1961 izgradnja razglednega stolpa. To pobudo so na veliko podprli vsi domačini in društvu pomagali na različne načine. Prispevali so les in pomagali z delom. Tesarska dela je vodil mojster Jožef Krajnc. Načrte za stolp je izdelal Maistrov sin Borut Maister, ki je tudi nadziral potek izgradnje. Les za gradnjo je prispevalo tudi takratno Kmetijsko gospodarstvo Selce. Lenarško občinsko politično vodstvo akcije postavitve razglednega stolpa v Zavrhu ni oviralo. Zasledimo celo pripombo, da jih ta akcija sploh ni zanimala in "da je bilo, kot da še general Maister ni prišel v zgodovino". Ob novem stolpu so postavili še spominsko ploščo, ki je opozarjala, da je s tega kraja general Maister občudoval lepote Slovenskih goric.

Odprtje stolpa in odkritje spominske plošče ob njem 21. julija 1963 sta bila izjemno svečana, oboje so spremljali številni časopisni poročevalci in domači kronisti. V Zavrhu je bilo veliko ljudsko rajanje, saj je bila svečanost izjemno obiskana, ljudje pa nad novo pridobitvijo dobesedno navdušeni. O Maistrovem življenju v Zavrhu in o njegovi vlogi v slovenski zgodovini je zbrani množici spregovoril Zmago Porekar. Spominsko ploščo so Završanom poklonili Maistrovi borci iz Maribora, ki so se dogodka množično udeležili. Z novim razglednim stolpom je Zavrh veliko pridobil in se vpisal med pomembnejše turistične kraje. Obiskovalci so radi prihajali v ta del Slovenskih goric in z vrha stolpa občudovali lepote krajev med Dravo in Muro. Bojda se je takrat z vrha stolpa v lepem in čistem vremenu videlo vse tja do Blatnega jezera na Madžarskem. V času izgradnje prvega stolpa je Turistično društvo Rudolf Maister - Vojanov Zavrh vodil prvi predsednik Janez Karo.

Prvi razgledni stolp v Zavrhu je bil lesen. Foto: Arhiv TD Rudolf Maister - Vojanov Zavrh
Arhiv Turističnega društva Rudolf Maister - Vojanov

Leseni Maistrov razgledni stolp je služil namenu samo do leta 1979, ko je bil resno poškodovan in je postal za obiskovalce nevaren. Zato so ga zaprli in so ga minerji morali porušiti. Leta 1981 so s pomočjo strokovnjakov lenarškega podjetja Klemos postavili novega, kovinskega, visokega 18,5 metra. Kot se spominja Stanko Kranvogel, domačin iz Zavrha in izkušeni vodnik po muzejski razstavi, so novi stolp izdelovali Klemosovi vajenci, ki jih je vodil Janko Poštrak, in to na platoju pred današnjim stolpom. Ko je bil stolp izdelan, sta ga dvignili avtodvigali iz Metalne Maribor in namestili na temelje prvega stolpa.

Maistrov razgledni stolp iz leta 1981 še danes kljubuje vsem vetrovom in viharjem. Pri izgradnji tega stolpa je bila neprecenljiva vloga strokovnjakov lenarškega Klemosa na čelu s takratnim direktorjem Avgustom Seničarjem iz Razvanja. Pri izgradnji so pomagala tudi nekatera druga takratna lenarška podjetja. Novi Maistrov razgledni stolp so uradno odprli 4. julija 1982 ob krajevnem prazniku KS Voličina. V času izgradnje drugega razglednega stolpa je TD Rudolf Maister - Vojanov Zavrh vodil predsednik Valter Lešnik.

Štiridesetletnice postavitve zdajšnjega razglednega stolpa se v Zavrhu spoštljivo spominjajo. Pa ne samo tega jubileja, dodajajo namreč, da "gre za 40-letnico stolpa na 58 let podlage". Od postavitve prvega lesenega stolpa je namreč letos minilo 58 let. Malo in veliko hkrati.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta