Asi v Dončićevi senci: Kdo so najvidnejša imena tekmovanja?

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
27.08.2023 01:30

Čeprav bo predvsem ameriška reprezentanca nastopila v okrnjeni zasedbi, superzvezdnikov iz lige NBA na letošnjem svetovnem prvenstvu v košarki ne manjka. Kdo so najvidnejša imena tekmovanja?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Resda Rudy Fernandez s Španijo brani zlato medaljo, a glavna faca SP bo nedvomno Luka Dončić.
EPA

Filipini, Japonska in Indonezija od danes na 19. svetovnem prvenstvu v košarki gostijo 32 najboljših reprezentanc, ki jih sestavlja kopica igralcev iz najmočnejše lige na svetu, NBA. A čeprav so zadnji trije najkoristnejši košarkarji lige NBA Joel Embiid, Giannis Antetokounmpo in Nikola Jokić sodelovanje odpovedali, to še ne pomeni, da se na Daljnem vzhodu ne bo trlo globalnih superzvezdnikov.

Prvi med najpopularnejšimi

In kdo je prvi med njimi? Najbrž ni le subjektivno mnenje Slovencev, da bo prvo ime tekmovanja naš Luka Dončić. Ne nazadnje o tem priča marketinška kampanja Mednarodne košarkarske zveze Fibe "Nothing else matters" oziroma "Nič drugega ni pomembno", ki je ob treh "domačih" Azijcih v iz preostalega dela sveta v reklamne spote vključila le še Luko Dončića. Nobenega Američana, nobenega Španca ali Francoza, samo Dončića. Izbor ni nepričakovan - med vsemi udeleženci svetovnega prvenstva je Luka Dončić najboljši strelec v ligi NBA. Z 32,4 točke na tekmo je na drugem mestu lige zaostal le za odsotnim Embiidom (33,1). Ne nazadnje so si prav zaradi Dončića Japonci (kot je imel možnost vsak sogostitelj) izbrali, da bo Slovenija uvodni del SP igrala pri njih. Že na letališču v Tokiu so tako Ljubljančana pričakali številni navijači, enako je bilo pred hotelom.

Dončić se je galskim petelinom na lanskem Eurobasketu maščeval s kar 47 točkami.
Foto: Robert Balen

Nekoč čudežni deček, danes pa 24-letnik, ki se je zadnje štiri sezone vselej uvrstil v idealno peterko lige NBA, je bil že leta 2017, preden je postal MVP evrolige, uvrščen v idealno peterko za Slovenijo zlatega Eurobasketa. Da zmore tudi brez takratnega MVP-ja Gorana Dragića, je dokazal na olimpijskih igrah v Tokiu 2021, ko je Slovenijo pripeljal do polfinala oziroma četrtega mesta. V zgodovino se je vpisal tudi z 48 točkami na svojem olimpijskem debiju proti Argentincem, kar je drugi najboljši dosežek iger. Spomnimo; finale je Sloveniji z blokado Klemnu Prepeliču v zadnji sekundi preprečil Francoz Nicolas Batum. Dončić se je galskim petelinom na lanskem Eurobasketu maščeval s kar 47 točkami - spet z drugim najboljšim posamičnim posamičnim dosežkom v zgodovini -, a razočaranje v četrtfinalu proti Poljski ga bo letos gotovo še podžgalo. "Ne bi bil tukaj, če ne bi verjel v medaljo," je odločen.

Včasih so tudi trije košarkarji premalo, da bi ustavili Anthonyja Edwardsa.
EPA

Nočna mora Američanov

A čeprav je pred dvema letoma z NBA-klubom Dallas Mavericks v Ljubljani podpisal petletno, 207 milijonov dolarjev (190 milijonov evrov) vredno pogodbo, najvišjo v zgodovini slovenskega športa, Dončić ni najbolj vreden košarkar letošnjega SP. V naslednji sezoni bo namreč zaslužil 40 milijonov dolarjev (36,7 milijona evrov), milijon manj kot Francoz Rudy Gobert. Čeprav so centri brez dobrega meta z razdalje že skoraj stvar preteklosti, pa se Gobertova vrednost skriva v 216 centimetrih in izjemni obrambi. Trikratni najboljši obrambni igralec lige NBA je s Francozi na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih pobral obe bronasti medalji, apetiti pa se pred domačimi olimpijskimi igrami 2024 v Parizu povečujejo. Ob tem si Gobert lasti še en bron z domačega Eurobasketa 2015, upe pa dodatno vzbujata srebrni odličji z olimpijskih iger v Tokiu in z lanskega Eurobasketa. Pri tem ni nepomembno poudariti, da je bil prav on vitalni član reprezentance, ki je zadala poraz še nedavno nepremagljivim Američanom na SP 2019 in v skupinskem delu olimpijskih iger 2021. Skratka; Gobertu manjka le še zlato. Ob pomoči branilcev Evana Fournierja in Nanda de Cola bi mu lahko uspelo, sploh, ker mu za razliko od pravil lige NBA, Fibina pravila na svetovnem prvenstvu ustrezajo še bolj. S svojimi dolgimi rokami lahko v raketi pod košem stoji, kakor dolgo želi (v NBA je omejen na tri sekunde), in nasprotnikom deli blokade, kar mu gre najbolje od rok. Ob tem statistika iz zadnje sezone v ligi NBA, 13,4 točke in 11,6 skoka na tekmo pravi, da zna še vse kaj drugega ...

Tretji najbolje plačani košarkar prvenstva Karl-Anthony Towns bo Dominikansko republiko stežka ubranil pred zgodnjim izpadom.
EPA

Ko je merilo Jordan

In čeprav smo ravnokar spoznali strup za Američane, je pred vsakim velikim tekmovanjem jasno - prav oni so vselej prvi favoriti. Pa če pridejo s svojo A-, B- ali C-ekipo. Letos velja kar slednje. Kako drugače razložiti dejstvo, da so njihovi najboljši strelci šele na 22. (Brandon Ingram), 23. (Anthony Edwards) in 27. mestu (Jalen Brunson) lige NBA? A pozor - tudi na SP 2014 smo vihali nosove, zakaj v četrtfinalu proti Sloveniji ni Kobeja Bryanta, LeBrona Jamesa in Dwyana Wada. Namesto njih so nastopali Stephen Curry, Klay Thompson, Kyrie Irving, James Harden, nthony Davis ... Skratka fantje, ki so z naslovi prvaka ali nazivi MVP v naslednjih letih krojili - oziroma še krojijo - ligo NBA. V letošnji zasedbi velja izpostaviti Anthonyja Edwardsa. Prvi izbor nabora 2020 je z impresivno minulo sezono poskrbel tako za moštveni uspeh - Minnesota se je uvrstila v končnico lige NBA -, kot posamični dosežek - izbran je bil na tekmo All Stars. S svojim hitrim napredkom ter usodno kombinacijo moči in natančnosti je Edwards tudi prvi favorit stavnic za MVP-ja prvenstva, naziv, ki pripade najboljšemu košarkarju zmagovalnega moštva. Sodeč po izjavah, da si želi preseči Michaela Jordana kot najboljšega branilca v zgodovini tega športa, bi to bila za Gobertovega klubskega soigralca šele prva resnejša stopnica na tej poti.

Kopico medalj je Rudy Gobert že osvojil s Francijo, a manjka mu zlato.
Reuters

Neustavljiva v NBA - pa na SP?

Ne bosta pa Gobert in Edwards edina zvezdnika Minnesote na turnirju. Do lanskega Gobertovega prihoda in vzpona Edwardsa je bil prvo ime kluba Karl-Anthony Towns. Trikratni udeleženec tekme All Stars in novinec leta 2016 je denimo v lanski sezoni lige NBA dosegal 20,8 točke in 8,1 skoka na tekmo, kar z lahkoto ponovi tudi na svetovnem prvenstvu. Vprašanje je le, če je dovolj dobro pripravljen, saj je v minuli sezoni zaradi poškodb izpustil kar 53 tekem. Na roko mu pa ne gre niti to, da njegove Dominikanske republike dlje kot v skupinskem delu niti ne pričakujemo ...

Povsem drugačna so pričakovanja v reprezentanci Kanade, ki sodi med skrite favorite tekmovanja. Njen prvi zvezdnik je Shai Gilgeous-Alexander. 198 centimetrov visoki branilec Oklahome je bil enako kot Dončić letos uvrščen v idealno peterko lige NBA, kjer je četrti strelec s povprečjem 31,4 točke na tekmo, in to s kar 51-odstotnim metom iz igre. Z atletskimi sposobnostmi, ki jim na svetovnem prvenstvu ni para, bo težko zaustavljiv za vse ekipe, pa četudi je njegov partner na branilskih položajih Jamal Murray tik pred zdajci odpovedal nastop.

Prvo ime letošnje NBA-sezone Nikola Jokić je na žalost (oziroma jezo) Srbov nastop na SP odpovedal zaradi utrujenosti.
EPA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta