Avantgardni modni oblikovalec Paco Rabanne se je vrnil v vesolje

Denis Živčec Denis Živčec
12.02.2023 02:00

Umrl je parfumski kralj, ki je po svojem štetju dočakal 75 tisoč let.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Paco Rabanne je trdil, da je v prešnjem življenju bil prostitutka. 
Profimedia

Še eno veliko modno ime je odšlo v legendo. Kar srhljivo je, koliko modnih velikanov se je v zadnjih letih poslovilo. A čas enako teče tudi za modne bogove. Španski modni oblikovalec Paco Rabanne je umrl 3. februarja v starosti 88 let, so sporočili iz matičnega kozmetičnega koncerna Puig. Rabanne je bil znan po oblikovanju ekscentričnih oblačil iz kovine in futurističnem dizajnu v šestdesetih letih ter kot ustanovitelj ene najbolj znanih svetovnih znamk dišav. Umrl je v Portsallu v francoski Bretanji. Vzroka njegove smrti niso razkrili.

Rodil se je kot Francisco Rabaneda y Cuervo leta 1934 blizu mesta San Sebastian v španski Baskiji, kjer je bila njegova mati šivilja pri oblikovalcu Cristobalu Balenciagi, oče pa general. Paco Rabanne je bil ključna osebnost v modnem gibanju vesoljske dobe v šestdesetih letih, znan po uporabi kovine in drugih nenavadnih materialov v svojih oblekah. Leta 1968 se je povezal s španskim podjetjem Puig in leto pozneje sta skupaj predstavila prvo dišavo, kar je privedlo do linije parfumov, ki še danes ostaja ena najbolj priljubljenih na svetu. Kot je v sporočilu ob njegovi smrti navedlo podjetje, je Paco Rabanne "zaznamoval generacije s svojo radikalno vizijo mode".

Futuristično, avantgardno. Slog Paca Rabanna je bil nezgrešljiv.
Profimedia

Kovinar, ki je koval visoko modo

"Paco Rabanne je naredil transgresijo privlačno. Kdo drug bi lahko prepričal modne Parižanke, da so hrepenele po oblekah iz plastike in kovine?" je dejal Jose Manuel Albesa iz podjetja Puig, ki je lastnik modne znamke Rabanne. "Med najbolj plodnimi modnimi osebnostmi 20. stoletja bo njegova zapuščina ostala stalen vir navdiha," so o modnem oblikovalcu na instagramu zapisali pri njegovi modni hiši.

Čeprav je priznana modna oblikovalka Coco Chanel Rabanna nekoč označila kot "kovinskega delavca", se je njegov modni vpliv prenašal skozi številne generacije. Tako je med drugim ameriško superzvezdnico Lady Gaga za njen nastop na podelitvi evropskih glasbenih nagrad MTV leta 2011 odel v obleko, ki je bila v celoti izdelana iz papirja. Oblikoval je tudi ikonični kostum igralke Jane Fonda za znanstvenofantastični film Barbarella iz leta 1968 in obleke za francoski ikoni Brigitte Bardot in Francoise Hardy.

Mladi mojster v svojem ateljeju. Coco Chanel ga je označila za kovinarja.
Profimedia

Paco Rabanne je veljal za eno najbolj enigmatičnih osebnosti v modi. Včasih modni oblikovalec, včasih parfumer, veliki španski ustvarjalec je kulturno krajino svojega časa oblikoval po svoji podobi: z drznostjo in avantgardnostjo. Rabanne je bil sin vojaškega častnika, ki je umrl med državljansko vojno, nato se je njegova družina po obdobju internacije v taboriščih preselila v Francijo.

Mladi Paco je bil že od zgodnjega otroštva potopljen v svet mode. Do leta 1936 je bila njegova mati prva sodelavka pri Cristóbalu Balenciagi Eizaguirreju, modnem oblikovalcu z vzdevkom Mojster. Po končani srednji šoli je študiral arhitekturo na École Nationale Supérieure des Beaux-Arts v Parizu.

Podiplomski študij je financiral s svojimi modnimi skicami, vključno z dizajni torb za Rogerja Modela in čevljev za Charlesa Jourdana. Leta 1959 je pod psevdonimom Franck Rabanne oblikoval sedem oblek, ki so bile objavljene v reviji Women's Wear Daily.

Leta 1963 je njegova vrtna skulptura zmagala na pariškem bienalu in bila razstavljena v Muzeju moderne umetnosti. Istega leta je končal študij in se usmeril v izdelavo nenavadnih, tudi čudaških dodatkov za hiše visoke mode, kot sta Nina Ricci in Balenciaga. V sodelovanju s priznanimi oblikovalci konfekcije je ustvaril Pacotilles, dodatke iz rodija, materiala, ki ga je Paco Rabanne zelo cenil.

Stopil je na področje konfekcije, a njegovo srce je bilo zapisano elitni visoki modi.
Profimedia

Trikrat srečal boga in se družil z nezemljani

Njegova prva kolekcija je bila predstavljena februarja 1966 v hotelu George V. in se je imenovala Manifest. Futuristično navdihnjena kolekcija je vključevala dvanajst oblek, polnih bleščic in kovinskih dodatkov, kar je jasno nakazalo njegovo smer ustvarjanja. Aprila istega leta je bila v salonu Crazy Horse Saloon predstavljena druga kolekcija, ki je slogovno sledila prejšnji.

Oktobra je oblikovalec začel oblikovati kose za filmsko produkcijo, ki smo jih nato videli v francoskih, španskih in hollywoodskih filmih, med drugim Two or Three Things I Know About Her Jean-Luca Godarda, Les Aventuriers Roberta Enrica, Voyage à deux Stanleyja Donena in celo Casino Royale Johna Hustona.

Parfumerija za Paca Rabanna ni bila prva izbira. Šele leta 1973 je izšel njegov prvi parfum Paco Rabanne za moške. Mednarodni uspeh njegove linije parfumov ga je spodbudil, da je med letoma 1979 in 1988 ustvaril parfume Metal, Night, Sport in Ténéré. 

Širša javnost je najbolj poznala njegove parfume, enega od njih je reklamirala igralka Elle Fanning.
Profimedia

Moški modi se je posvetil šele leta 1976, ko je lansiral svojo prvo linijo konfekcije za moške. Ženske konfekcije se je intenzivno lotil med letoma 1990 in 1998, a ostal močno prisoten v elitnem svetu visoke mode. Za kolekcijo pomlad/poletje 1990 je prejel prestižno nagrado Dé d'or, zlati naprstnik.

Špansko ministrstvo za izobraževanje, kulturo in šport mu je leta 2000 podelilo zlato medaljo za zasluge v likovni umetnosti. Med letoma 1999 in 2009 se je glede visoke mode upokojil, a ostal v industriji konfekcije, ki je z njegovimi idejami dobila nov zagon.

Ob karieri oblikovalca in ustvarjalca parfumov je Paco Rabanne znan tudi kot enigmatičen lik s številnimi čudaškimi in kontroverznimi izjavami na televiziji. Na primer, izjavil je, da je trikrat videl boga in da so ga obiskali vesoljci. Prav tako je trdil, da je imel več prejšnjih življenj, vključno s tistim, v katerem je umoril Tutankamona, in življenjem prostitutke v času vladavine Ludvika XV., v resnici pa naj bi bil star 75 tisoč let.

Rabanne je v svojih oblačilih ujel futurizem zlate dobe odkrivanja vesolja.
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta