Bi radi izkusili radosti plavanja v mrzli vodi? Preberite, katere koristne učinke za zdravje ima in kako se ga lotiti varno

NR
28.03.2021 04:45
Mnogim se zdi plavanje v mrzli vodi le nenavaden način kratkočasenja. In čeprav morda dvomite o prištevnosti tistih, ki se v najhladnejših zimskih mesecih odločijo skočiti v ledeno mrzlo reko ali jezero, raziskave nakazujejo, da ima to dejansko celo vrsto koristnih učinkov za zdravje, tako duševno kot telesno.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Brrrr ... Foto: Epa
Epa

Koristi tovrstne rekreacije so torej dobro znane. Kljub temu je tovrstna oblika razgibavanja povezana tudi z določenimi tveganji. Preberite, kateri so dobri razlogi za to, da pozimi namočite svoja stopala (ali še kaj več) v ledeno mrzlo vodo, in nekaj nasvetov o tem, kako boste to storili varno.

Koristni učinki mrzle vode

Vsak ljubitelj plavanja v mrzli vodi vam bo verjetno navdušeno pripovedoval o užitku, ki ga prinaša skok v ledeno mrzlo reko ali jezero. A tudi plavanje v mrzli vodi v zunanjem bazenu pozimi ali zgodaj spomladi ni nič manj koristno.

Jane McCormick, direktorica podjetja Nike Swim in članica ekipe plavalcev, ki so postavili svetovni rekord v štafetnem plavanju čez Rokavski preliv, razkriva pet glavnih koristi plavanja v mrzli vodi.

Vroča kot led Foto: Profimedia
Profimedia

Pospeši metabolizem

Med plavanjem v mrzli vodi mora vaše telo trdo garati, da ostane ogreto. Posledično pokurite več kalorij. Bolj ko je voda mrzla, bolj se mora vaše telo truditi, da maščobo pretvarja v energijo. Če ob tem izvajamo tudi plavalni trening, pokurimo še več kalorij.

Izboljša prekrvavitev

Ko skočimo v mrzlo vodo, skrajna sprememba v temperaturi signalizira našemu srcu, da mora v organe načrpati več krvi. Posledica tega sta izboljšana prekrvavitev in učinkovitejše izločanje strupov iz telesa, zato je tudi naša koža videti lepša in bolj zdrava.

Zmanjšuje stres in izboljšuje razpoloženje

Splošno znano je, da vsaka telesna vadba spodbudi sproščanje večjih količin endorfina, tako imenovanega hormone sreče, ki prispeva k izboljšanju našega razpoloženja ter pomaga pri obvladovanju stresa in tesnobe.

"Ritmično premikanje med plavanjem in osredotočenost na telesne gibe lahko omilita negativna čustva in stres. Plavanje, drsenje po vodi, je podobno čuječi meditaciji. Ko se potopimo v mrzlo vodo, se pojavi občutek zbadanja v koži, ki se ga naše telo trudi omiliti tako, da tvori še več endorfina. Ta sproži tudi občutek vznesenosti, ko stopimo iz vode," pojasnjuje McCormickova.

Izboljšuje spanec

Če boste redno plavali v mrzli vodi, zlasti na prostem, boste opazili, da tudi spite bolje. Mrzla voda stimulira parasimpatični živčni sistem, po zaslugi česar se vaše telo lahko spočije in regenerira. To vzbuja občutek sproščenosti in miru, posledica česar je boljši nočni spanec.

Krepi imunski sistem

Ob potopitvi v mrzlo vodo doživimo tako imenovani šok mrzle vode, ki spodbudi delovanje imunskega sistema. Hkrati pospeši tvorbo belih krvničk in antioksidantov, za katere je znano, da krepijo imunski sistem in zmanjšujejo obolevanje za različnimi boleznimi, od navadnega prehlada do srčne bolezni.

Prijetni občutki med plavanjem v mrzli vodi dejansko odtehtajo nelagodje ob vstopu v vodo, pojasnjuje Caroline Bramwell, izkušena triatlonka in avtorica knjige Loo Rolls to Lycra: The Ironman Dreams of an IBD Sufferer. Užitek ob plavanju na prostem je neizmeren. Med lebdenjem v vodi se človek počuti sproščenega, svobodnega in povezanega z naravo. "Skupaj z drugimi plavalci rada plavam v odročnih zalivih na obali severnega Devona. Najlepši spomin imam na nočno plavanje s skupino prijateljev. Tema, polna luna, lesketanje morja, ki ga med plavanjem nežno odrivaš pred seboj. Seveda smo po plavanju zakurili taborni ogenj in si spekli penice. Zveni čarobno, mar ne?" pravi Bramwellova.

Enim ob vstopu v novo leto prija šampanjec, ki je manj hladen od vode, v kateri se kopajo. Foto: Epa
Salvatore Di Nolfi

Nevarnosti plavanja v mrzli vodi

Kljub vsem koristim plavanja v mrzli vodi je dobro poznati tudi njegove nevarnosti, zlasti če se odločimo zaplavati v jezeru ali reki. Vse koristi plavanja v mrzli vodi boste namreč poželi le tedaj, če boste to počeli varno. Zato se morate zavedati svojih omejitev in morebitnih posledic, če boste plavali predaleč ali prehitro, opozarja Thomas Philbey. Direktor podjetja PTP Coaching Ltd. Philbey je za spletni portal Netdoctor opisal nekaj nevarnosti, ki jih morate poznati, preden svoja stopala namočite v mrzlo vodo.

Podhladitev

Podhladitev ali hipotermija nastopi, ko telesna temperatura pade pod 35 stopinj Celzija (normalna telesna temperatura je med 36,5 in 37,5 stopinje Celzija). To stanje lahko pusti resne posledice, če ga pravočasno ne opazimo in ne ukrepamo. Pomeni veliko nevarnost za ljubitelje plavanja v morju, rekah ali jezerih, zlasti v mrzlih zimskih mesecih.

"Človeško telo se začne ohlajati v trenutku, ko je izpostavljeno mrazu. Za mnoge plavalce je to tedaj, ko slečejo topla, suha oblačila. Ob vstopu v mrzlo vodo in med plavanjem se telo še naprej ohlaja. Tudi ko stopimo iz vode, se posušimo in oblečemo, se telo še vedno postopoma ohlaja," pojasnjuje​ Philbey ​in dodaja, da človeško telo potrebuje enkrat več časa, da se ogreje, kot da se ohladi.

Če se boste torej okoli sedem minut in pol slačili, nato vstopili v vodo in petnajst minut plavali ter se spet sedem minut in pol oblačili v topla oblačila, se bo vaše telo ohlajalo pol ure in ne le petnajst minut, kolikor boste plavali. Nato bo potrebovalo eno uro, da se spet popolnoma ogreje.

Med simptomi podhladitve so tresenje, upočasnjen srčni utrip, zaspanost, zmedenost, bledoličnost, pomodrele ustnice in koža, otežen govor, hiperventilacija, včasih tudi izguba zavesti. Če začutite, da ste podhlajeni, se morate najprej ogreti, vendar ne prehitro. Slecite vsa mokra oblačila, denimo kopalke ali potapljaško obleko, se posušite in hitro oblecite ter zavijte v odeje. Dobro je, da popijete nekaj toplega in pojeste sladek prigrizek. Če simptomi ne izzvenijo, morate takoj poiskati zdravniško pomoč.

Šok mrzle vode

Šok mrzle vode je kratkoročen neprostovoljni odziv telesa ob potopitvi v mrzlo vodo. Telo ob skoku v mrzlo vodo doživi šok, zaradi katerega se krvne žile zožijo, srce pa začne biti hitreje. Ostanete lahko brez sape, zato nenadoma močno vdihnete, pri čemer lahko pogoltnete vodo. Pride lahko tudi do hiperventilacije in občutka dušenja. Šok mrzle vode traja približno 90 sekund. Najboljši način, da se izognete temu šoku, je po besedah Philbeyja ta, da v vodo ne skočite na glavo ali noge, ampak vanjo vstopite previdno in postopoma.

Izognite se šoku. Foto: Epa
Epa

Ozebline

Zaradi plavanja v ledeno mrzli vodi sicer ne boste dobili ozeblin, lahko pa se pojavijo, če se boste prehitro spet ogreli. Te male rdeče otekline na koži, ki se pogosto pojavijo na okončinah, denimo na prstih in stopalih, če so bile izpostavljene nizkim temperaturam, običajno niso nevarne, vendar so lahko neprijetne. Da bi se jim izognili, se po plavanju v mrzli vodi ne ogrejte prehitro. Nikar na primer ne polagajte rok na radiator. Če se ozebline vseeno pojavijo, najverjetneje ne bodo zahtevale posebne oskrbe in bodo izginile same od sebe. Poskusite se le izogniti praskanju in drgnjenju.

Utopitev

Na žalost obstaja vsakič, ko vstopite v vodo, tudi nevarnost utopitve. Zgodi se lahko še tako dobrim in izkušenim plavalcem, če niso previdni. Zato pred plavanjem v mrzli vodi vedno minimizirajte tveganja in poskrbite za svojo varnost, svetujejo na spletni strani Netdoctor. (nr)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta