Božič naj bo za vse

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
22.12.2019 05:58

Vse dobro in zlo nosimo pod klobukom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Kaj je naše največje bogastvo? Obilo zdravja voščimo drugim, a sami se pomena zdravja zares zavemo šele, ko nas zapušča. Pa tudi otroci so naše največje bogastvo, si prigovarjajo starši med naporno vzgojo. Znano se sliši, da so delavci (zaposleni) delodajalcu največje bogastvo - delu čast in oblast, delavcu pa minimalna plača. Celo televizijsko igro Človek - naše največje bogastvo so v Sloveniji posneli pred 40 leti. V šoli so nam zabičali, da je znanje naše največje bogastvo - aha, zato ga naši mladi izobraženci tako uspešno prodajajo na tujem. Nedvomno bi bili še bolj bogati, če bi kdaj za spremembo upoštevali, da je kulturna dediščina naše največje bogastvo. Da ne pozabimo: knjige so naše največje bogastvo - zato letos pol naših državljanov ni prebralo niti pol knjige, drugo polovico so si prihranili za leto 2020. Družina, seveda, tudi ona je naše največje bogastvo - a le, dokler je popolna in v vsakem primeru ne istospolna. Največje bogastvo je v ljudeh - kajti ljudje poskrbijo, da so eni bogati in drugi revni, ker bogatega odstotka ne bi bilo brez revne večine.
Podvrsti našega največjega bogastva je, kolikor hočete in nočete. Voda, itak - arabski šejki jo plačujejo s svojim največjim bogastvom - nafto. Les je slovensko bogastvo, zato ga gozdarji raje izvažajo - ker tam čez za kubik plačajo bolj pošteno (oziroma več). Dobrota je naše največje bogastvo in zato največja ... sirota. Pa kisik in Greta sta naše največje bogastvo, niso slišali v Madridu.
V dneh decembrskega delirija mi je gospa v knjigarni v roko stisnila eno dobro misel: Največje bogastvo nosimo v glavi. Karl May je svoja pustolovska dela sčaral, ne da bi se premaknil izza pisalne mize; vseeno je Old Shatterhand vihravo prijahal v domove vedoželjnih bralcev. V prazničnih dneh med lučkami močno udarita melanholija in depresija. Nekoliko zaradi poredne starke zime, ki nam odteguje svetlobo in z njo sončni vitamin D, najbolj pa si (duševno) stanje kvarimo sami - vse, kar se dogaja z nami in okoli nas, nosimo pod klobukom. Zatorej stran s slabimi mislimi, naj bo božič naše največje bogastvo - če hodimo k maši ali ne. Vse dobro in zlo se začne in konča v glavi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta