Čebulnice za pomladno pašo čebel: Ne ostanite pri narcisah in tulipanih

Matic Sever Matic Sever
24.09.2023 02:30

Medtem ko se mnogi ljudje odločijo, da bodo s setvijo različnih mešanic poskrbeli za nekakšne vrtne travnike, lahko celo tisti brez vrta gojijo čebelam prijazne kombinacije rastlin kar v posodah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Luki bodo spomladi močno obarvali vrt, nudijo pa tudi dobro pašo.
Pixabay

Zdaj smo pred sezono sajenja spomladi cvetočih čebulnic in večina nas bo kmalu odšla na lov za čim novim. Običajno razmišljamo predvsem o barvah cvetov, a zakaj ne bi z izborom za pomlad 2024 doprinesli tudi k bolj pestri paši za čebele in druge opraševalce in naš vrt naredili bolj prijazen naravi?

Pomladne čebulnice niso dobre le za nas.
Pixabay

V zadnjih letih so vrtovi, ki privabljajo opraševalce, postali precej priljubljeni med ljubiteljskimi vrtnarji. Cvetoče rastline na vrtu ponujajo estetske užitke, služijo pa tudi kot osnovni vir cvetnega prahu in nektarja, ki ga potrebujejo žuželke. Medtem ko se mnogi ljudje odločijo, da bodo s setvijo različnih mešanic poskrbeli za nekakšne vrtne travnike, lahko celo tisti brez vrta gojijo čebelam prijazne kombinacije rastlin kar v posodah - in pomladne čebulnice so odlične za kaj takega.

Žafrani že v naravi vabijo opraševalce, če pa jih bodo še na vrtu, toliko bolje.
Pixabay

Zasaditev vrta za opraševalce je eden najboljših načinov za privabljanje čebel, metuljev in drugih koristnih žuželk na svoje dvorišče. Na srečo lahko tudi najbolj neizkušeni lastniki zlahka posadijo in vzdržujejo široko paleto rastlin, bogatih z nektarjem. Pri nakupu čebulnic torej ne skoparimo tudi s takimi, ki bodo spomladi nudile kaj več kot le lepo obarvan cvet.

Sajenje spomladanskih čebulnic za čebele je odličen način za zagotovitev zgodnjega prihoda opraševalcev na vrt. Čeprav jih pri načrtovanju vrta z opraševalci pogosto spregledamo, so spomladanske čebulnice med prvimi cvetlicami, ki cvetijo pozno pozimi in zgodaj spomladi. Te zgodaj cvetoče vrste in sorte zagotavljajo, da se čebele lahko hranijo, preden so na voljo drugi domači viri nektarja.

Na prodajnih mestih zlahka najdemo tulipane in narcise, a za tu opisan namen je bolje obiskati dobro založene vrtnarije in vrtne centre, kjer nudijo res širok nabor čebulnic. Pri izbiri čebulnic za opraševalce se vsekakor lahko zgledujemo po tem, kaj že raste v naravi v naši bližini. Tam bomo morda našli žafrane, morske čebulice, zvončke, votle petelinčke … Ker pa si na vrtu navadno želimo močnejših barvnih učinkov, lahko posežemo po najrazličnejših vrstah, ki prihajajo tudi od drugod. Da pa ne bomo kupovali kar na pamet, si poglejmo nekaj dobrih primerov vrst, ki nudijo pašo čebelam in drugim opraševalcem.

Zvončki so med prvimi cvetlicami, ki že konec zime v toplejših dnevih poskrbijo za prve prebujene čebele.
Pixabay

- Zvončki (Galanthus nivalis) so na večini vrtov prva cvetlica v sezoni, saj se snežno beli cvetovi običajno pojavijo konec januarja ali v februarju. Za večino opraševalcev je to še prezgodaj, a v toplih zimskih dneh čebele postanejo aktivne in se odpravijo po dobrodošlo zimsko malico.

Tudi rumeni žafrani so zanimivi za žuželke.
Pixabay

Žafrani (Crocus spp.) so zelo poznana vrtna cvetlica in kot nalašč za naturalizacijo na tratah in v sadovnjakih ali za sajenje med nižjimi zelnatimi trajnicami. Zagotavljajo dobrodošlo barvo konec februarja in marca in so pomemben vir hrane za lačne kraljice čmrljev, ko se prvič dvignejo iz zimskega spanja, potem ko so spale od prejšnjega poletja.

Kamasija s pokončnimi modrikastimi socvetji opozori nase takoj po zadnjih narcisah.
Pixabay

Kamasija (Camassia leichtlinii) je simpatična rastlina, ki v maju ustvari visoke klase modrih ali belih cvetov, zmerno privlačna za čmrlje in čebele samotarke. Na travniku je videti lepo naravno, pa tudi grede dodobra obarva po valu narcis.

Okrasni luki (Allium spp.) so prava poslastica za vrtičkarje in za opraševalce. Svoje bolj ali manj okrogla socvetja razpirajo na zelo različnih višinah od 20 cm pa preko metra visoko. Večina je priljubljenih pri čebelah, pri čmrljih in čebelah samotarkah. Na primer, Allium hollandicum je široko dostopen in daje velike, okrogle, vijolične cvetne glave od maja do julija. Nekateri od teh okrasnih lukov so ogromni in so najbolj uporabni v večjih gredah ali z dobrim ozadjem. Vredno je gojiti tudi druge manj razkošne vrste lukov, ki delujejo bolj naravno in jih lahko uporabimo tudi v najmanjših gredicah.

Mrežna ali čebulna perunika je na vrtu najpogosteje zastopana z modrovijoličnim odtenkom.
Pixabay

Mrežne perunike (Iris reticulata) imajo v primerjavi z bolj poznanimi bradatimi perunikami v tleh čebulice. Te čudovite drobne perunike cvetijo zelo zgodaj spomladi, ko elegantni vijolični, modri in rumeni cvetovi zagotavljajo prepotrebno hrano za prve spomladanske opraševalce. Še posebno jih imajo radi čmrlji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta