Češka koča, stara dama iz naših hribov, ima 120 let

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
26.07.2020 03:00

Češka koča nad Jezerskim, zgrajena leta 1900, je najstarejša koča pri nas, ki še danes stoji v originalni podobi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Češka koča je zgrajena v slogu tipične češke kmetije, na zgradbi pa so tudi stavbarske značilnosti tistega časa na Jezerskem.
Andrej Petelinšek

Planinstvo se je na ozemlju današnje Slovenije začelo pospešeno razvijati v drugi polovici 19. stoletja in kmalu se je pojavila potreba po planinskih kočah oziroma zavetiščih za planince. Prva koča, postavljena v naših hribih, je bilo zavetišče na Podih pod Triglavom, postavljeno leta 1869 v bližini današnje koče Planika. Denar za zavetišče so zbrali ljubiteljski planinci, nato pa sta ga v enem mesecu zgradila Jože in Lovrenc Škantar iz Srednje vasi pri Bohinju. Skromna koča, krita s skodlami, v kateri sta bila pograd s šestimi ležišči in majhno odprto ognjišče, je bila zgrajena iz kamenja, zloženega "na suho" ter zatesnjenega z rušo in mahom. Obratovala je le pet let, zaradi čudovitega razgleda pa je bila znana kot triglavski tempelj.
Ko je bilo leta 1893 (skoraj dvajset let za kranjsko podružnico Nemško-avstrijskega planinskega društva) ustanovljeno Slovensko planinsko društvo (SPD), se je takoj lotilo tudi gradnje koč. Že naslednje poletje so odprli dve. Otvoritev Orožnove koče na planini Za Liscem pod Črno prstjo, ki so jo poimenovali po prvem načelniku SPD Franu Orožnu, je bila 15. julija 1894. Originalna koča je leta 1944 pogorela, na obronku planine danes stoji nova koča. Leta 1894 je bila zgrajena tudi Kocbekova koča na Molički planini, poimenovana po prvem načelniku Savinjske podružnice SPD Franu Kocbeku, odprta je bila 16. avgusta 1894. Leta 1999 so jo obnovili in danes deluje kot občasno odprto Kocbekovo zavetišče pod Ojstrico.
S še starejšimi temelji se sicer ponaša koča na Klemenči jami (1208 metrov) na Klemenškovi planini pod severnim ostenjem Krofičke nad Logarsko dolino. Kočo so leta 1954 uredili solčavski planinci iz stare pastirske koče, ki je bila zgrajena leta 1832.

Češki planinci v slovenskih hribih

Vse te koče se ponašajo s častitljivo starostjo, a vse so bile predelane, dodelane ali na starih temeljih postavljene povsem na novo. Najstarejša koča, ki je še danes stoji v originalni podobi, pa je Češka koča nad Jezerskim, ki prav te dni praznuje 120-letnico. Leta 1900 so jo na višini 1543 metrov na krnici Spodnje Ravni nad prepadnim pobočjem Ravenske Kočne, pod severnim ostenjem Grintovca in Dolgega hrbta, postavili češki planinci, ki so bili takrat zelo pogosti obiskovalci naših gora. Združeni so bili v češko podružnico Slovenskega planinskega društva, ki so jo ustanovili leta 1897 v Pragi.
​Leto kasneje so člani podružnice predlagali izgradnjo koče v slovenskih Alpah. Točno lokacijo za kočo so v začetku poletja 1899 izbrali raziskovalec slovenskih Alp, avstrijski matematik in alpinist Johannes Frischauf, načelnik Savinske podružnice SPD Fran Kocbek, načelnik češke podružnice K. Chodounsky in župan občine Jezersko F. Muri. Pri izbiri so pazili zlasti na to, da je lokacija varna pred plazovi.

Andrej Petelinšek

Oskrbnik kot zdravnik za planinčevo dušo

A naj so koče še tako domače, tisto pravo vzdušje jim dajejo oskrbniki. Češka koča je že 60 let v domeni znane gorniške družine Karničar. Najdlje, skoraj 40 let, od leta 1960 pa do 1996, jo je oskrboval legendarni Andrej Karničar (1923-1998).
"Za oskrbnika visokogorske planinske postojanke je bil menda rojen - lahko bi rekli, da je bil zdravnik za planinčevo dušo. Za odgovor na vprašanje planinskega obiskovalca si je vedno vzel dovolj časa, četudi je imel še toliko dela; spraševalca je povabil, naj se mu pri druži pri delu, tačas pa mu je povedal, kar je gornik hotel zvedeti. Na vprašanja svojih obiskovalcev ni odgovarjal iz vljud­nosti, vsakega spraševalca je najprej ocenil in mu šele nato svetoval. Ko so nekateri dvomili, ali bodo ta dan do predvidene spremembe vremena še lahko prišli do cilja, je marsikoga spodbudil, naj se te ture kar loti, marsikaterega pa je od načrtovanega pohoda odvrnil, ko je ocenil, da mu ta dan verjetno ne bo kos. Morda je bil tako cenjen tudi zaradi tega, ker je znal presoditi, kako se bo načrt v takratnih razmerah uresničil," je ob smrti Andreja Karničarja leta 1998 v Planinskem vestniku zapisal Marjan Raztresen.

Koča je izhodišče za vzpone na številne vrhove Kamniško-Savinjskih Alp.
Facebook
Iskali so lokacijo, ki je varna pred plazovi.
Facebook
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.