Čuječnost je učinkovito orodje za zmanjševanje stresa, izboljševanje počutja in krepitev duševnega zdravja

NR
21.06.2020 04:29

V teh negotovih časih smo lahko otrokom v oporo, vendar moramo biti hkrati pozorni na to, ali morda ne potrebujejo več pomoči, kot jim je lahko ponudimo sami.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vaje čuječnosti za otroke naj bodo zasnovane na igri.
Profimedia

Avstralska raziskava je pokazala, da se je število otrok z anksioznimi motnjami med letoma 2008 in 2013 skorajda podvojilo. Težko je sicer reči, ali se je število takih otrok dejansko povečalo ali pa gre ta porast pripisati dejstvu, da znamo danes anksioznost pri otrocih prepoznavati bolje. Občasen občutek tesnobe in zaskrbljenosti je del zdravega razvoja, toda včasih lahko otroci občutijo večjo tesnobo in zaskrbljenost kot običajno. Podnebne spremembe, uničujoči gozdni požari in epidemija covida-19 bi lahko prispevali k pojavu občutka tesnobnosti in njegovi okrepitvi. Znanstveniki bodo morali opraviti še več raziskav, da bomo lahko še bolje razumeli posledice teh kriznih situacij na zdravje in počutje otrok.
V teh negotovih časih smo lahko otrokom v oporo, vendar moramo biti hkrati pozorni na to, ali morda ne potrebujejo več pomoči, kot jim je lahko ponudimo sami. Če njihova tesnobnost vpliva na njihove običajne vsakdanje aktivnosti in družinsko življenje, je morda čas za obisk družinskega zdravnika, pediatra ali psihologa. Kljub temu obstaja veliko stvari, ki jih lahko kot njihovi starši ali skrbniki storite sami.

Čuječnost in otroci

Pri čuječnosti gre za redno in nenehno usmerjanje naše pozornosti na sedanji trenutek oziroma na trenutno izkušnjo. Običajno pozornost posvečamo stvarem, ki se nam zdijo najbolj zanimive, čuječnost pa nam pomaga, da se osredotočimo nase, ne da bi se obsojali ali želeli sami sebe na silo spremeniti. Čuječnost je sicer učinkovito orodje za zmanjševanje stresa, izboljševanje počutja in krepitev duševnega zdravja. V širšem smislu nam pomaga, da se sprijaznimo s svojimi izkušnjami, ne glede na to, ali so prijetne, neprijetne ali nekaj vmes.
Prakticiranje čuječnosti postaja v zadnjih letih vedno bolj priljubljeno. Veliko ljudi jo prakticira v vsakdanjem življenju, pri čemer si pomagajo tudi z raznimi aplikacijami (čeprav bi morali opraviti še več raziskav, ki bi pokazale, kako koristne so te v resnici). Programe čuječnosti danes izvajajo tudi v mnogih podjetjih in drugih ustanovah, prav tako pa jo uvaja vedno več staršev, učiteljev in šol.

Prilagajanje vaj čuječnosti

Od petletnega otroka seveda ne moremo zahtevati, naj sedi pri miru in se 45 minut osredotoča na svoje dihanje. Tehnike, ki jih običajno uporabljamo pri odraslih, pri otrocih preprosto ne delujejo.
Vaje čuječnosti za otroke morajo biti interaktivne, zasnovane na igri ter osredotočene na zavedanje čustev in telesa. Pri teh vajah bi morali uporabljati čustveni besednjak in govorico čutil (denimo pogovarjanje o zvokih, okusih, vonjih ter občutku ob dotiku različnih stvari). Hkrati bi morali biti neposredni, kadarkoli je to mogoče, ter poskrbeti, kar je tudi najbolj pomembno, da je vse skupaj čim bolj zabavno.
Ker še ni dovolj trdnih empiričnih dokazov o učinkih čuječnosti pri majhnih otrocih, bi morali vidike na čuječnosti temelječih aktivnosti integrirati v druge komponente. O čustvih bi morali otroke učiti na igriv način, denimo z barvanjem mest na naših telesih, kjer opazimo določena čustva, ali z risanjem občutkov, ki se v nas porajajo denimo ob poslušanju glasbe. Te aktivnosti temeljijo na znanih psiholoških pristopih, kot sta na primer kognitivna vedenjska terapija in psihološko izobraževanje. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta