Diamanti so večni, a tudi draguljarski hiši Tiffany se obeta nekaj velikih sprememb

Denis Živčec Denis Živčec
17.01.2021 04:45
Pravijo, da so diamanti večni, a najslavnejši draguljarski hiši na svetu se obetajo spremembe. Ikonična modra škatlica s sanjami milijonov deklet ostaja nedotaknjena.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Filmski prizor. Postaven mlajši moški, po možnosti bankir, uspešen poslovnež ali dedič s priimkom, ki ga poznajo daleč naokoli, v elegantni in pregrešno dragi restavraciji ob soju sveč svoji izbranki skrivnostno pogleda v oči, z roko seže v notranji žep Armanijevega suknjiča in iz njega izvleče prikupno škatlico svetlo modre barve. Še preden ona seže po njej, jo oblijejo solze. Nato jo počasi odpre in zaslepi jo neprecenljiv blišč diamanta, ki krasi prstan. Tak, ki se kot ulit prilega njeni roki in sanjam o brezskrbnem življenju nekje na vrhu družbene lestvice.

Običaji in ljubezni se spreminjajo. Legendarna svetlo modra škatlica, ki jo Slovenci večkrat videvamo v filmih kot v živo, ostaja. In prihaja iz najbolj znane draguljarne na svetu - Tiffany & Co. Takšna je zgodba hiše, ki je bila skozi leta tolikokrat prisotna pri najodmevnejših zarokah na svetu, od plemiških do hollywoodskih.

Posel za 16 milijard dolarjev

Pravijo, da so diamanti večni, a tudi draguljarski hiši Tiffany se obeta nekaj velikih sprememb. Predvsem lastniških. Francoski proizvajalec in prodajalec luksuznega blaga LVMH je v teh dneh dokončal postopek prevzema ameriškega draguljarja. Novico je potrdil prvi mož LVMH Bernard Arnault. Vrednost posla je približno 16 milijard dolarjev. LVMH in Tiffany sta se oktobra lani dogovorila o novih pogojih za prevzem, po katerih je LVMH plačal nekaj nižjo ceno, kot je bila postavljena prvotno. Za vsako Tiffanyjevo delnico je odštel 131,50 dolarja, potem ko je bila cena sprva postavljena pri 135 dolarjih. Novi prvi mož Tiffanyja bo menedžer pri LVMH Anthony Ledru.

Profimedia

Pred več kot 180 leti ustanovljeni draguljar Tiffany je po vsem svetu znan po svoji turkizni embalaži ter seveda iz filma Zajtrk pri Tiffanyju. Zelo znana je njegova trgovina na Peti aveniji v New Yorku. A lani spomladi je bil prisiljen zapreti številne trgovine. Zaradi pandemije covida-19 je upadlo tudi povpraševanje po luksuznih izdelkih. Louis Vuitton Moet Hennessy (LVMH) je po lastnih navedbah vodilni ponudnik luksuznega blaga na svetu. V lasti ima 75 blagovnih znamk, med drugim proizvajalca šampanjca Veuve Clicquot Ponsardin in Krug ter več modnih hiš, med njimi so Christian Dior, Kenzo in Fendi. LVMH, katerega tržna kapitalizacija je ocenjena na 200 milijard dolarjev, je eno najvrednejših evropskih podjetij z dolgoletno zgodovino prevzemov. Med drugim je leta 2017 prevzel francosko modno hišo Dior. S prevzemom bo med drugim okrepil svoj položaj na Kitajskem, kjer medtem raste povpraševanje po luksuznih proizvodih.

Tiffany & Co. je nastal leta 1837 v New Yorku, sprva sta se njegova lastnika Charles Lewis Tiffany in Teddy Young ukvarjala s prodajo vseh mogočih prestižnih predmetov. Leta 1853 je krmilo prevzel Charles in podjetje je začelo prodajati nakit. Danes Tiffany velja za vodilno draguljarno, četudi ponujajo tudi izdelke za dom in parfume. K svetovni prepoznavnosti jim je pomagala prav embalaža, ki se tako lepo prilega romantičnim filmskim prizorom. Njena barva ima celo svoje ime, "tiffany blue", torej tiffanyjsko modra. Ker so se poskusi posnemanja kar vrstili, so odtenek zaščitili in registrirali.

Profimedia

Audrey na križišču Pete avenije in 57. ulice

Prvi katalog, poimenovan Modra knjiga, so izdali leta 1845, izdajajo ga še danes. To je priljubljen zbirateljski kos, še posebno med tistimi, ki si njihovega nakita ne morejo privoščiti, a uživajo ob pogledu na lepe reči. Od leta 1940 draguljarna domuje na križišču slavne newyorške Pete avenije in 57. ulice na Manhattnu. V samem srcu ameriških zlatih sanj. Zunanjost stavbe iz poliranih granitnih kock in z ameriškimi zastavami je znana po malih izložbenih oknih, skozi katera se bleščijo nekateri najdražji kamni na svetu. Newyorška je najslavnejša, a ima Tiffany po svetu več premišljeno umeščenih prodajaln, ki so običajno na prestižnih nakupovalnih ulicah, v bližini pomembnih bank, svetovno znanih hotelov in restavracij. Nam najbližje so tiste v Milanu, Zürichu, Münchnu in Bologni.

Profimedia

Draguljarna je bila prikazana in omenjena v kultnem filmu Zajtrk pri Tiffanyju, kjer je v glavni vlogi nastopala nepozabno elegantna Audrey Hepburn, pa tudi v Sweet Home Alabama, kjer je zablestela ameriška filmska ljubljenka Reese Witherspoon.

Nakit iz modre škatle so v zgodovini nosile številne ugledne družine, ki so krojile (finančno) zgodovino sveta ali pa vsaj ZDA, med njimi Astorji, Vanderbilti, Posti, Huttoni in Morgani. Danes se nad njihovimi izdelki navdušujejo uspešni športniki, filmske zvezde in tudi člani kraljevih družin. Eno od slavnih škatlic smo videli na dan inavguracije ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ko je ta z ženo Melanio v Beli hiši sedel k čaju z zakoncema Obama. Darilo odhajajočemu predsedniškemu paru je bilo kupljeno pri Tiffanyju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta