Dobitnica zlate žoge je drobna Katalonka z velikim srcem: "Pozdravite begunce, rešite njihova življenja"

05.11.2023 04:00

"Vedno sem bila prepričana, da nogomet ni samo šport za visoke in močne, ampak za pametne in spretne," pravi dobitnica zlate žoge Aitana Bonmati, ki na Lea Messija spominja ne samo po višini, ampak tudi po razkošnem talentu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aitano Bonmati z Johanom Cruyffom veže več kot le številka 14.
Profimedia

Aitana Bonmati, španska nogometna reprezentantka in članica nogometnega kluba Barcelona, je v ponedeljek na slavnostni prireditvi v Parizu prejela prestižno nagrado Ballon D'Or (zlata žoga); v preteklih dveh letih je ta pripadla njeni soigralki Alexiji Putellas. Francoska revija France Football od leta 1956 nagrado zlata žoga podeljuje najboljšim nogometašem, od leta 2018 pa tudi najboljšim nogometašicam. Aitana je ena od šestih španskih nogometašic, ki so se uvrstile na letošnji seznam 30 kandidatk za to prestižno športno nagrado, kar je hkrati dokaz, da sodijo med najboljše nogometašice na svetu. To se je zgodilo kljub razburjenju, ki ga je nedavno povzročil Luis Rubiales, predsednik španske nogometne zveze, ko je nogometašico Jenni Hermoso med slovesnostjo ob podelitvi medalj po koncu svetovnega prvenstva v nogometu brez njenega privoljenja poljubil na usta. Prav na dan, ko je Aitana prevzela nagrado, je Mednarodna nogometna zveza (Fifa) Rubialesu prepovedala tri leta sodelovati pri vseh aktivnostih, povezanih z nogometom, ker je ravnal v nasprotju s 13. členom disciplinskega kodeksa Fife, ki prepoveduje žaljivo vedenje in kršenje načel poštene igre.

Pri nogometašinjah letos ni bilo dvoma, kateri podeliti zlato žogo.
Reuters

Velika nogometna zvezdnica, visoka le 1,62 metra, je na tekmah Barcelone v minuli ligi prvakinj sodelovala pri več zadetkih kot katerakoli druga nogometašinja. Zabila je kar pet golov in asistirala pri osmih. V finalu lige prvakinj proti Wolfsburg je Aitana zadela za izenačenje in pokazala tudi svojo družbeno ozaveščenost, ko si je nadela majico z napisom Spremenite način razmišljanja - pozdravite begunce - rešite njihova življenja. 25-letnica pa svoje prepričanje uresničuje tudi v praksi, saj v okviru Urada visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) aktivno pomaga priseljenskim otrokom.

Lansko jesen je ob mednarodnem dnevu deklic obiskala klub AE Ramassa, špansko žensko nogometno ekipo, ki jo sestavljajo begunke, migrantke in prosilke za azil. Aprila je begunce iz Hondurasa in Ukrajine spremljala na tekmo Barcelone v Camp Nou. To je bila po njenih besedah prav posebna izkušnja tako zanjo kot zanje. "Čas, ki sem ga preživela s temi fanti in dekleti na stadionu Camp Nou, je bil zame zelo dragocen. Tudi zanje je bila to enkratna izkušnja po vseh težavah, s katerimi so se soočili v svojih domovinah, na primer zaradi vojne, zaradi katerih so morali pobegniti. Da lahko preživijo nekaj trenutkov s svojimi idoli, mora biti zanje nekaj zelo posebnega. A velikokrat se mi zdi, da se tudi sama veliko naučim iz teh izkušenj. Najprej sem seveda jaz tista, ki osrečuje te fante in dekleta, toda v resnici s teh srečanj odidem z občutkom, da so tudi oni meni veliko dali. Zaradi njih še bolj cenim življenje."

Združene smo močne

Katalonka je svojo kakovost pokazala tudi v španski reprezentanci, saj je na letošnjem svetovnem prvenstvu zabila tri gole in sodelovala še pri dveh. S tem je precej prispevala k temu, da so Španke prvič osvojile naslov svetovnih prvakinj. S svojimi nastopi si je na SP prislužila zlato žogo in naziv najboljše igralke prvenstva. Med sezono 2022/23 je za svoj klub in državo osvojila vse mogoče nagrade in lovorike, razen španskega kraljičinega pokala (Copa de la Reina), iz katerega je bila Barca izključena, ker je na eni od tekem nastopila kaznovana nogometašica.

Aitana se je nad nogometom navdušila že kot deklica, ko je gledala tekme kluba, za katerega je navijala, in na katerih je dominiral drobni Messi. "Vedno sem bila prepričana, da nogomet ni samo šport za visoke in močne, ampak za pametne in spretne."

Mala, a ognjevita
Reuters

Že njeno ime je simbol prizadevanj za osvoboditev žensk. V skladu s tradicionalno špansko navado glede poimenovanj bi Aitano morali poznati kot Conco Bonmati, torej po priimku njenega očeta. Pred finalno tekmo z Wolfsburgom v ligi prvakinj je novinarjem pojasnila, da "družba ravno s takimi stvarmi ženskam jemlje dostojanstvo in da so se njeni starši borili za to, da bi se to pravilo spremenilo". Najprej je prevzela obe materini imeni in je bila Aitana Bonmati Guidonet, nato pa je po spremembi španske zakonodaje leta 2000 uradno prevzela mamin priimek. Zato nogometašico, ki se tako kot njena starša vedno bori za svoja prepričanja, poznamo pod materinim priimkom Bonmati in ne Conca. "Mislim, da imamo ta čut za spolno in družbeno enakost v družini. Ponosna sem, da imam starše, ki so mi privzgojili te vrednote. Ob krivicah preprosto ne morem biti tiho."

Marca 2022 je Aitana izdala prvi del svoje avtobiografije, ki jo je naslovila Totes unides fem forca (Združene smo močne). Gre za žensko različico stavka Tots units fem forca (Združeni smo močni) iz znamenite himne njenega kluba El Cant del Barca. Kar štirinajst poglavij v knjigi je posvečenih dresu z legendarno Cruyffovo številko 14. Do zdaj je bilo prodanih sto tisoč izvodov, letos poleti je izšel že tretji ponatis avtobiografije. Aitana je dan po prvi polfinalni tekmi lige prvakinj med Barcelono in Chelseajem v Londonu, torej na dan sv. Jurija, ki je po katalonski tradiciji dan ljubezni in književnosti, podpisovala izvode svoje knjige za svoje občudovalke in občudovalce, ki so stali v vrsti, da bi jo spoznali. Knjiga je postala taka uspešnica, da utegne v kratkem iziti tudi v angleščini.

Nikoli ne reci nikoli

Aitana Bonmati pri Barceloni nosi dres s številko 14, ki je postala ikonična po zaslugi Johana Cruyffa. Toda mlada nogometašica ustvarja lastno zapuščino v svoji rodni Kataloniji, s katero utegne na prihodnje generacije vplivati v enaki meri kot legendarni Nizozemec. Katalonka je ponosna ambasadorka Fundacije Johana Cruyffa. Leta 2021 je tako postala sponzorka Cruyffovega igrišča v Sitgesu, enega od mnogih malih nogometnih igrišč fundacije, katerih uporaba je brezplačna, njihov namen pa je spodbujati otroke in mladostnike k sodelovanju pri športnih aktivnostih. Aitana je za Forbes dejala, da "v okviru fundacije zunaj igrišča veliko pozornosti namenjajo temu, da imajo dekleta in fantje, vseeno iz katerega okolja prihajajo, dostop do športa - in da se lahko zabavajo in učijo na tako zdrave načine, kot je ukvarjanje s športom".

Zdi se, da ima Aitana kot katalonski otrok pri Barci, za katero igra že od trinajstega leta, prav vse, kar potrebuje. Njena pogodba s klubom se izteče junija 2025. Toda Aitana pravi, da nihče ne more z gotovostjo trditi, da bo vso kariero igral za isti klub. "Nikoli ne reci nikoli. Pri Barci sem že dobrih enajst let, tukaj sem odraščala in skozi vsa ta leta postala nogometašica, kakršna sem danes. A rada rečem, da si ne zapiram nobenih vrat, saj ne vem, kaj se utegne zgoditi jutri, sploh pa si človek ne more predstavljati, kaj se bo zgodilo čez nekaj let." (nr)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta