Doživljajski turizem: Z vodnikom na Kras in v Brkine

Petra Vidrih
05.03.2023 03:00

Ob mednarodnem dnevu turističnih vodnikov so turistični vodniki po Sloveniji organizirali niz brezplačnih promocijskih vodenj in tako uradno odprli novo turistično sezono.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vodnica Nadja Mislej Božič (v sredini) je minulo soboto obiskovalcem v cerkvi sv. Andreja v Gorjanskem približala opus slikarja Toneta Kralja.
Bogdan Macarol

Za enega od nosilnih stebrov turizma, turistične vodnike, je mednarodni dan turističnih vodnikov (obeležujemo ga 21. februarja) ena od prvih in hkrati najpomembnejša promocijska aktivnost v koledarskem letu, poudarja Bogdan Macarol, predsednik Društva turističnih vodnikov Krasa in Brkinov. Društvo združuje 98 vodnikov, letos se jih nadejajo še dodatnih 20 do 30. "Na matičnem Krasu in v Brkinih si želimo razvijati počasen, doživljajski turizem, za katerega si je treba vzeti čas. To pa zahteva tudi bolj odgovorno in trajnostno ponudbo," poudarja Macarol. Prav zato so njihove aktivnosti usmerjene tudi v izobraževanje vodnikov.

Ob mednarodnem dnevu turističnih vodnikov so pripravili kar enajst zanimivih vodenj, ki so jih razporedili čez štiri konce tedna. Na prvem vodenju je Vlasta Markočič udeležence popeljala na sprehod skozi Štanjelske zgodbe, minulo soboto pa je Nadja Mislej Božič, licencirana lokalna turistična vodnica za Kras, Brkine in Zeleni Kras, vsem tistim, ki so se kljub slabemu vremenu zbrali pred cerkvijo sv. Andreja v Gorjanskem, približala opus slikarja Toneta Kralja (1900-1975).

"Zanima me Gorjansko, v katerem živim, posebej ljudje in razlogi, zaradi katerih so ostali na podeželju ter dokazali, da je na kraški zemlji mogoče preživeti, ali redki posamezniki, ki so se uprli tradiciji in odšli v svet, medtem ko so nekateri, bolj redki, prihajali oziroma prišli in odšli. Od nekdaj so mi bili uganka ljudje, ki so se odlikovali s širino duha in mnogoterimi sposobnostmi," se je predstavila Nadja Mislej Božič. Eden od slednjih je bil Tone Kralj, rojen v Zagorici na Dolenjskem kot peti od šestih otrok. "Glavna učitelja sta mu bila oče, samouk podobar, in starejši brat France, akademski slikar. Brata sta pri nas uvedla ekspresionizem, po študiju v Pragi, na Dunaju, v Rimu in Benetkah pa je Tone krenil na samostojno pot. Na Primorskem je poslikal več kot 40 cerkva, v Kostanjevici na Krki ima stalno razstavo. Leta 1972 je za življenjsko delo prejel Prešernovo nagrado. Po drugi svetovni vojni, ko se je pričela notranja obnova cerkve sv. Andreja v Gorjanskem, je Toneta povabil župnik Krapež. V času, ko je tu živel (1963), je ustvaril zanimiv opus: glavno oltarno poslikavo, Križev pot, valovit ladijski strop, kip križanega in štiri lestence. Zaradi obsežnega in raznolikega opusa ga je umetnostni zgodovinar Stane Mikuž poimenoval Uomo universalis, vsestranski človek," je razložila.

Turistični štirje konci tedna

Tudi ta konec tedna se obetajo zanimiva turistična vodenja: Janez Čač je v soboto obiskovalce popeljal na dvourni sprehod okoli Filipčjega Brda v občini Sežana, Nevija Božič pa nekaj ur kasneje v Brkine, po poteh Podgradske gospodične. Danes, v nedeljo, ob 10. uri vabita Nataša Kolenc in Bogdan Macarol na pohod za Kraško krajino, ob 15. uri pa bo Irena Hlede predstavila Gulako, staroversko svetišče na Krasu.

Pohod po Brkinih 
Ivan In Olga Kos

Kdor pa se želi prihodnjo soboto, 11. marca, sprehoditi od Cerja do Trstelja čez Črne hribe, naj se ob 9. uri pridruži Romanu Maliču, Jasna Klančar pa bo od 14. do 17. ure obiskovalce popeljala na vodenje z naslovom: Na vasi - med Štorjami in Švico. Prihodnjo nedeljo dopoldne se bodo obiskovalci pod vodstvom Borisa Čoka podali po poteh staroverskih naravnih obrednih mest v okolici Lokve na Krasu, popoldne pa Euro Brozič vabi na Tigrovsko spominsko krožno pot, ki povezuje vasici Ocizlo in Beko. Zadnje vodenje je predvideno za soboto, 18. marca. Saša Ferfolja je pripravil kolesarski izlet na temo Pozabljene vasi na Krasu.

"Geslo letošnjega praznovanja je Predrugačenje turizma - oživitev našega dela. Napovedujemo in obljubljamo, da bodo naša profesionalna vodenja gostom ponudila veliko vsega, kar vsi potrebujemo v teh težkih časih: varno druženje, vznemirljiva doživetja, vmes pa tudi mirne trenutke, ko bo vsak imel čas zase in za pripravo na pokoronske čase. Verjamemo, da bodo spet bolj prijazni do turizma in turističnih vodnikov," se nadeja Macarol in poudarja, da je ena od ključnih nalog lokalnih turističnih vodnikov kot glavnih veznih členov med turisti in lokalnimi ponudniki zadovoljiti željo gostov po raziskovanju, zabavi in sprostitvi. Več informacij o vodenjih in možnostih prijave najdete na facebook strani Turistični vodniki Kras in Brkini.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta