Dr. Nadurnik ali zakaj za Fides ni poti nazaj

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
03.03.2024 05:00

Če računamo, da je imel dr. Nadurnik v enem letu nekaj dopusta in je bil nekaj nedelj slučajno fraj, je vsak delovni dan opravil dobre tri nadure.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Delo lahko počaka, stavka pač ne. 
Profimedia

Niso vsi zdravniki slabi, neodgovorni, požrešni. Kot niso slabi vsi avtomehaniki in kot niso slabi vsi novinarji. Me pa pri tej zdravniški stavki motijo tisti, ki so preračunljivo tiho, čeprav se s Fidesovo brezglavo ofenzivo morda niti ne strinjajo (povsem). A kaj, ko se je kovidni eksperiment zdravniškim denarnicam obrestoval, in tudi takrat so bili množično tiho. Izjeme iz zdravniških vrst, ki so imele "kaj proti", so bile takoj poteptane prav iz vrst kolegov. Sicer pa zdravnikom vsa čast, ker večina služb, vključno z urgenco, tudi v času stavke deluje normalno, kot prej.

Moteča, vsaj zame, je ta revolucionarna drža Fidesa, ki da bo v tej bitki za povišice zmagal ne glede na žrtve. Njegovi predstavniki se obnašajo samopašno na način, da pretijo ne samo oblasti, ampak predvsem nam, državljanom, ki jim nemočni in nevedni v roke polagamo svoje zdravje in s tem življenje.

Kaj že je za TV Dnevnik dejal Milenko Stanković, predstavnik sindikata Fides v UKC Ljubljana? "Igrajo se pač z nečim, s čimer se ni za igrat', a ne. Do zdaj so vse te stvari nekako funkcionirale s tem prekomernim delom." A tako? Meni se zdi, da se tudi Milenko igra z nekom, najprej z bolniki, a ne. Njegov Fides pa je podoben otrokom v peskovniku, ki se mamici (vladi) vsake toliko zjokajo, ko nekaj zahtevajo - izključno zase. Opazka s prekomernim delom pa je zmagala, predvsem z dodatkom. "Imam povprečno 960 do 1000 nadur na leto. Zdaj bom (z umikom soglasja za nadurno delo, op. p.) padel na 40 ur na teden, to se pač nekje mora poznati". Opa, a res!? Seveda se bo poznalo, najprej v vaši denarnici. Gotovo tudi v podaljševanju čakalnih vrst na nujne in druge zdravniške posege.

Če računamo, da je imel dr. Nadurnik v enem letu nekaj dopusta in je bil nekaj nedelj slučajno fraj, je vsak delovni dan opravil dobre tri nadure. Torej je najprej osem ur garal kot zdravnik, nato pa je kot konj garal še dodatne tri (nad)ure. Ne verjamem, da je možno biti pri tako zahtevnem poklicu zbran in zagnan enajst ur na dan. Razen če med rednim delavnikom nekdo ne počiva tri ure in jih potem za nagrado nadoknadi s triurnim nadurnim delom.

Kovidni časi so Fidesu dali napačen signal. Takrat so zdravniki (vsaj večina) delali manj, malo ali nič, a vseeno dobivali enormne dodatke, ki so zdaj izpuhteli. Ko se enkrat navadiš na privilegije (manj dela za višjo plačo), ni poti nazaj. Samo tako razumem Fidesovo trmoglavljenje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta