Ekstremna vročina in šport: Vroče, bolj vroče, tenis

NR
27.01.2019 03:45

Zakaj ni tako preprosto določiti najvišje dovoljene temperature na športnih tekmovanjih?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vročinski udar v Avstraliji: tu naj bi bila voda ...
Reuters

Ob rekordnih temperaturah na nedavni januarski tekmi v kriketu v Sydneyju se je marsikdo vprašal, kdaj je enostavno prevroče za varno tekmovanje. Težave, povezane s fizično aktivnostjo na vročini, so resen problem celo za profesionalne športnike v vrhunski telesni kondiciji. V skrajnih primerih je lahko vročina tudi usodna; igralec ragbija Kato Ottio je lani po treningu umrl zaradi zapletov po hudi vročinski kapi. In čeprav so smrti, povezane z vročino, pri športnikih k sreči redke, so blažji znaki pregrevanja, kot so slabost, bruhanje in omedlevica, pogost pojav pri prenekaterem poletnem športu. Nekateri trdijo, da bi bilo treba tekmovanja prekiniti, ko živo srebro doseže določeno temperaturo - na primer 41 stopinj Celzija.

Kaj se zgodi z znojem

Vlažnost (količina vodnih hlapov v zraku) neposredno vpliva na najpomembnejši fiziološki obrambni mehanizem naših teles pred vročino - znojenje. Hladi nas namreč izhlapevanje, ne znoj sam. V vlažnih razmerah v zrak izhlapi bistveno manj tekočine, zato se znoj prične nabirati na koži ali kapljati z nje, kar pomeni, da postajamo dehidrirani, ne da bi se ohlajali. Kadar so temperature višje in vlaga nižja, lahko znoj neovirano izhlapeva s površine kože, s čimer naše telo odda veliko toplote, a prav tako tudi veliko tekočine, zato jo moramo ustrezno nadomestiti.

Reuters

Vsi športi niso enaki

Krčenje mišic pri telovadbi lahko proizvede veliko toplote, toda prava količina je različna glede na šport in pri ekipnih športih celo glede na položaj v moštvu. Pri intenzivnem gibanju, ki vključuje velike mišične skupine, denimo pri teku, skakanju, počepih in brcanju, nastane ogromno toplote, medtem ko je stanje pri miru, hoja in lahkoten tek proizvedejo bistveno manj. Zato ne preseneča, da se igralci kriketa zagrejejo dva- do trikrat manj kot nogometaši in igralci ragbija. Po drugi strani pa igra kriketa (odvisno od formata) traja znatno dlje.
Pri nekaterih športih je obvezna uporaba zaščitne opreme, ki lahko preprečuje izgubo toplote in obenem še sama povzroča njeno nastajanje. Po navadi se najbolj znojimo po glavi, hrbtu in ramenih, zato lahko nošenje čelade in ščitnikov za zgornji del telesa verjetno (relativno gledano) najbolj vpliva na sposobnost telesa, da se ohladi z izhlapevanjem.

Pavšalni maksimum ni rešitev

Zaradi naštetih faktorjev je nemogoče predpisati univerzalno najvišjo temperaturo, pri kateri se tekma prekine. Še znotraj določenega športa spremenljivke, kot so vlaga, pokritost z oblaki in hitrost vetra, onemogočajo preprosto določitev kritične temperature, nad katero bi igralci prenehali igrati.
Kljub temu nekatere športne organizacije, kot recimo Sports Medicine Australia, uporabljajo skupek temperature in vlažnosti, vendar ti izračuni še vedno ne vključujejo pomembnih vplivov sonca in vetra.
Indeks Wet Bulb Globe Temperature (WBGT) oziroma indeks mokrega termometra nam, če so meritve opravljene pravilno, pomaga oceniti tveganje toplotnega udara zaradi učinkov sonca, temperature zraka in vlage. Organizacija Tennis Australia je mejo za igranje - tudi na prvem grand slam turnirju sezone - postavila pri vrednosti WBGT, ki ustreza 34 stopinjam Celzija.
Omejitve na podlagi WBGT v mnogih športih še niso podprte z dokazi, indeks pa ima tudi omejitve, na primer pri visokih temperaturah v kombinaciji z visoko vlago ali vetrnim zatišjem. Poleg tega se vrednosti WBGT pogosto nenatančno ocenjuje, saj so naprave, potrebne za natančne meritve, lahko strašno drage.
Upoštevanje vseh okoljskih in za športe specifičnih dejavnikov za natančno presojo športnikove ogroženosti je zato še vedno izziv, s katerim se bo treba soočiti. Nedavni tehnološki napredki bodo zagotovo pomembni za sprejetje sodobnih pravil, ki bodo zagotovila varnost igralcev in preprečila nepotrebne prekinitve, ugotavlja avstralski The Conversation. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta