El Chapo bo do smrti maksimalno varovan

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
28.07.2019 06:32

Dosmrtno zaporno kazen bo Joaquin Guzman prestajal v Alkatrazu Skalnega gorovja, kot imenujejo zapor ADX v mestu Florence v Koloradu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
ADX v odročnem delu Kolorada
Profimedia

Sterilni pekel in Alkatraz Skalnega gorovja sta le dve imeni, ki sta se prijeli 15 hektarjev velikega zapora, 150 kilometrov oddaljenega od Denverja in okoli 60 kilometrov od Colorado Springsa v ameriški zvezni državi Kolorado, ki ima zdaj teden dni novega stanovalca: nekdanjega mehiškega kralja mamil Joaquina "El Chapa" Guzmana.
Guzmana, bolj znanega pod vzdevkom El Chapo, kar pomeni kratek, so pred desetimi dnevi obsodili na dosmrtno kazen, potem ko je porota že februarja letos 62-letnega nekdanjega voditelja mamilarskega kartela Sinaloa spoznala za krivega vodenja kriminalne združbe, ki je v ZDA tihotapila tone in tone mamil. Ker je Mehika Guzmana izročila ZDA - ko je dobila zagotovilo, da ZDA ne bodo zahtevale smrtne kazni -, ameriškemu zveznemu sodniku Brianu Coganu na koncu sodnega procesa, ki je potekal v Brooklynu, ni preostalo nič drugega, kot da za kazen določi dosmrtno ječo. Porota ga je namreč po odmevnem sodnem procesu spoznala za krivega zločinov, za katere je dosmrtni zapor po zakonu najmanjša možna kazen. Guzmana so, ob strogih varovalnih ukrepih, prejšnji vikend premestili v zapor, ki se nahaja v odročni gorski regiji na zahodu Kolorada. Znan je namreč tudi po svojih znamenitih pobegih iz mehiških zaporov.

​Ubežnik

El Chapo, visok je vsega 168 centimetrov, je kartel Sinaloa vodil med letoma 1989 in 2014. Po mnenju tožilstva gre za brezobzirnega šefa kartela, ki je podkupoval vojsko in policijo v Mehiki, naročal umore svojih tekmecev in tudi osebno zagrešil najmanj dva umora. Tožilstvu je uspelo dokazati, da je Guzmanov kartel spravil v ZDA vsaj 155 ton kokaina in drugih mamil.
Že v času, ko se je zavihtel na čelo kartela, je bil Guzman za rešetkami. Policisti so ga namreč prijeli junija 1993 v Gvatemali, nato pa izročili Mehiki, kjer je bil obtožen in obsojen na dvajset let za rešetkami zaradi trgovine z drogo, sodelovanja v kriminalni združbi in podkupovanja. A za zapahi ni preživel niti polovice kazni. Potem ko je podkupil zaporniške paznike, je leta 2001 pobegnil iz sicer strogo varovanega zapora v mestu Jalisco. Eden od paznikov mu je odprl elektronsko nadzirana vrata celice in Guzman se je skril v voziček z umazanim perilom. V njem so ga pripeljali na prostost. Kasneje so ugotovili, da je bilo v pobeg vpletenih 78 ljudi, tudi direktor zapora.

ADX v odročnem delu Kolorada
Profimedia
Nekdanji zaporniki ječo opisujejo kot visokotehnološki pekel.
Profimedia

Pobegnil ni še nihče

Zapor s polnim imenom United States Penitentiary, Administrative Maximum Facility - pogosteje pa se uporablja kratica ADX - so odprli leta 1994, njegova gradnja pa je stala preko 60 milijonov ameriških dolarjev. Zgrajen je bil prav z namenom, da se vanj zapre najhujše zločince. Iz zapora ni še nihče pobegnil, nadzor v njem naj bi bil tako rekoč popoln. Zapor ima kapaciteto za okoli 490 zapornikov, a ta številka še ni bila dosežena. Običajno se giblje okoli 400 zaprtih obsojencev.

Guzmana so v enega najbolj varovanih ameriških zaporov premestili pred tednom dni.
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta