V Teksasu bi ga za vedno uspavali z injekcijo

Zora Štok Zora Štok
17.02.2019 05:32

Po enajstih tednih sojenja je bil Joachim Guzman Loer z vzdevkom El Chapo, vodja mehiškega mamilarskega kartela Sinaloa, spoznan za krivega po vseh točkah obtožnice. Kazen mu bodo izrekli 25. junija.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sodnik Brian Cogan bo kazen vodji narkokartela Sinaloa izrekel 25. junija. 
REUTERS

Kriv je po vseh desetih točkah obtožnice, je po desetdnevnem zasedanju soglasno sklenila porota, ki je na zveznem sodišču v New Yorku odločala o "guilty" ali "not guilty" (kriv ali nedolžen) v primeru Joachima Guzmana Loera z vzdevkom El Chapo, enega najbolj zloglasnih vodij mamilarskih kartelov sploh. Kot vodja mehiškega kartela Sinaloa naj bi bil s preprodajo droge v približno 30 letih zaslužil vsaj 14 milijard dolarjev, odgovoren pa je tudi za številne umore in druga nasilna dejanja, ki so sestavni del obračunov med karteli. Guzman je torej kriv, ni pa mu še izrečena kazen, sodnik Brian Cogan naj bi mu jo izrekel 25. junija. El Chapu grozi dosmrtni zapor brez možnosti predčasne izpustitve, saj v zvezni državi New York, kjer je potekalo sojenje, smrtne kazni ni. Če bi El Chapu sodili v Teksasu, za kar so se nekateri med postopkom izročitve zavzemali, pa bi bil lahko obsojen tudi na smrt.

Ženo vprašal, kako je

Kot poroča CNN, je v času branja sodbe v sodni dvorani sodišča v Brooklynu vladala popolna tišina. Člani dvanajstčlanske porote niso gledali Guzmana, je opazil poročevalec, in ko je predsedujoči porote končal branje in še zadnjič izrekel "kriv", ni bilo na Guzmanovem obrazu opaziti nikakršne reakcije. Ko so člani porote zapustili sodno dvorano, se je Guzman obrnil k svoji ženi Emmi Coronel, nekdanji lepotni kraljici, in jo vprašal, kako je. "Dobro, hvala," mu je odvrnila v španščini, medtem ko se je z roko držala za srce. Michael Lambert, eden od El Chapovih zagovornikov, je takoj po sodbi dejal, da je njegov klient borec in da "še ni konec", čeprav da je bil Guzman po izreku sodbe precej pobit. Drugi zagovornik, Eduardo Balarezo, pa je dejal, da so razočarani nad sodbo, a da jo spoštujejo. In dodal, da je bila obramba Guzmana pod neverjetnim pritiskom in da so se zagovorniki obtoženega soočali s številnimi ovirami. Jeffrey Lichtman, še eden od dolgoletnih zagovornikov El Chapa, je novinarjem potožil, da je obramba bίla veliko vojno proti pravemu plazu dokazov, s katerimi je operiralo tožilstvo in njegove priče, ki so bile "zelo kooperativne" s tožilstvom. Napovedal je pritožbo zoper mnoge navedbe porote glede krivde obtoženega, za povrh pa dodal: "S svojim duhom nas je spodbujal, kar je v tej situaciji seveda presenetljivo. Vedno je bil gentleman, vedno vesel in hvaležen za vse, kar smo storili zanj."

Sodnik Brian Cogan bo kazen vodji narkokartela Sinaloa izrekel 25. junija. 
REUTERS

Prijateljev sin krepko namočil Guzmana

Sojenje mogočnemu, v Mehiki do pred dvema letoma nedotakljivemu Guzmanu, je sicer postreglo tudi z nekaj presenečenji. Domneve preiskovalcev in očitke v obtožnici so razen s številnimi posnetki in drugimi materialnimi dokazi podkrepile tudi nekatere priče. Med njimi je bilo tudi nekaj bližnjih sodelavcev šefa El Chapa, celo Jesus Zambada, sin njegovega prijatelja, s katerim sta skupaj postavila na noge kartel Sinaloa, je s pričanjem o podrobnostih poslovanja kartela krepko namočil Guzmana.
Alex Cifuentes, dolgoletni tesni sodelavec Guzmana, je natančno opisal, kako je kartel podkupoval številne visoke vladne uradnike, govor je bil celo o tem, da je El Chapo s sto milijoni dolarjev podkupil nekdanjega mehiškega predsednika Enriqua Peno Nieta. Kar je ta takoj po objavi pričanja seveda odločno zanikal. Poleg tega je bilo na sojenju slišati, kako so se predstavniki kartela z vodstvom mehiške državne naftne družbe dogovarjali o prevozu droge, pretežno kokaina, v ZDA s tankerji omenjene družbe. Če so povezave kartela segale tako visoko v poslovne in politične ter vojaške kroge, ni nič nenavadnega, da se je El Chapo tako dolgo izmikal roki pravice. In da je iz zapora hitro zbežal, ko so ga bili dvakrat le prijeli. Za povrh pa je Jesus Zambada pričal, da je že leta 2005 kartel plačal več kot dva milijona dolarjev sodelavcu aktualnega predsednika Andresa Manuela Lopeza.

Florence, zapor znotraj zapora

Postopek zoper kralja narkokartela Sinaloa je bil usmerjen predvsem v njegovo trgovanje z drogo (kokain, heroin, marihuana in druge prepovedane substance), umore konkurentov in pripadnikov drugih kartelov ter tistih, ki jih je imel za izdajalce, na pranje denarja in posest orožja. Zdaj, ko ga je porota razglasila za krivega v vseh točkah obtožnice, pa se že pred izrekom kazni pojavljajo vprašanja, v katerem zaporu bo padli mamilarski kralj prestajal kazen. Poznavalci navajajo, da verjetno v zaporu v mestu Florence v zvezni državi Kolorado. Tamkajšnji zapor namreč velja za najstrožjega, v njem prestajajo kazen najhujši kriminalci, iz njega še nihče ni pobegnil. Kaznjenci so po 22 ur na dan sami v celici, obiski so strogo nadzorovani, skorajda nimajo stika z zunanjim svetom, nimajo dostopa do interneta. Zapor ADX (Administrative Maximum facility) so odprli leta 1994 in je bil zgrajen prav za najhujše zločince, vendar odgovorni v ZDA o tem, ali bo Guzman kazen prestajal tam, molčijo. Nadzor v zaporu ADX je tako rekoč popoln, navaja agencija Reuters. Zgrajen je tako, da zaporniki bivajo v posebej nadzorovanih enotah, ki so nekakšen zapor znotraj zapora. V celicah imajo televizije, a predvajajo le izobraževalne programe, oddaje s psihološko in versko tematiko. Vsaka celica ima tudi okno, skozi katero se vidi nebo, grajene so tako, da se zaporniki ne morejo videti med seboj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta