Festival komedije: Smeh gleda v oči vsem resnicam

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
17.03.2019 02:21

V Pekrah petnajsto leto zapored poteka festival komedije, ki je poseben, saj se tam zberejo žlahtni komedijanti, ki so drugačni od komercialnih skupin in stand up komikov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igralska skupina Kulturnega društva Pekre - Limbuš in Tone Partljič
ARHIV KDPL

Ob vikendih bodo v Pekrah v dvorani kulturnega doma predstave ljubiteljskih skupin vse do zadnjega marca. Predstavili so se in se še bodo komedijanti iz Slovenj Gradca, Ljutomera, z Jesenic, iz Notranjih Goric, Škofje Loke, Ljubljane, Dolenjskih Toplic, iz Peker in Limbuša. Letos so se, tudi z opisom v programski knjižici, spomnili, kako se je začelo. Bilo je 7. januarja 2005, ko je devet ljudi, med njimi Zlatko Partljič, Ilka Riedl in kot gost Rado Pavalec, sklenilo, da bo Turistično društvo Pekre začelo prirejati festival komedije. In 8. aprila tistega leta se je začelo s predstavo Kuda Milke Zorec iz Hotinje vasi.
"V petnajstih letih se je na festival prijavilo 84 različnih dramskih skupin s 309 predstavami, uprizorjena dela je napisalo 113 avtorjev," festivalsko dogajanje doslej opiše Zlatko Partlič, predsednik Turističnega društva Pekre. V odgovor na vprašanje, zakaj so se odločili za komedijo, pa je povzel Twainov rek, da nam smeh daje pogum, da se spoprimemo s tistim, kar je v življenju zagonetno in težko, nas dela močnejše in nam omogoča, da pogledamo naravnost v oči tudi najbolj neprijetnim resnicam.

Pekrski zbor komedijantov

Pekrski festival je poseben, ker se tam zberejo komedijanti. Tisti, ki so drugačni od komercialnih skupin in stand up komikov. Zanje je Tone Partljič rekel, da so tudi naredili kaj dobrega, "toda resna in odgovorno napisana in uprizorjena komedija je veliko več kot špas". V Pekrah bo gledališka skupina Kulturnega društva Pekre - Limbuš uprizorila njegovo igro Partnerska poroka, sam pa bo zadnji festivalski večer nastopil s humornim monologom Komediografova kamrica. V Pekrah so letos osem skupin odbrali od 18 prijavljenih, lani se jih je prijavilo nekoliko več, a je bera vseeno bogata. Marko Repnik, direktor Javnega sklada za kulturne dejavnost, pravi, da je slovensko ljubiteljsko gledališče še vedno močno vpeto v slovensko kulturo.

130 prijav na Linhartovo srečanje

Za ljubiteljske igralske ekipe so v Sloveniji še drugi festivali. "Najpomembnejši in največji festival ljubiteljskega gledališča je vsekakor Linhartovo srečanje, kamor se letno prijavi okoli 130 predstav iz vse Slovenije in zamejstva," pove Matjaž Šmalc. "Selektorji si vse predstave ogledajo v živo in najboljše uvrstijo na regijske festivale, kjer si jih ogleda državni selektor, ki potem naredi izbor in program za zaključno, državno Linhartovo srečanje. Tako je Linhartovo srečanje celosten prerez ljubiteljske gledališke sezone in izpostavi res najbolj kvalitetne dosežke, hkrati pa dobijo skupine preko pisnih in ustnih ocen selektorjev relevantno kritiko in predloge morebitnih izboljšav ali smernic za nadaljnje delo, tako da festival omogoča tudi rast kvalitete slovenskega ljubiteljskega gledališča."
Pomembna in uveljavljena vseslovenska festivala so še Čufarjevi dnevi na Jesenicah in Novačanova srečanja v Celju. "Festivali opravljajo nalogo promotorjev ljubiteljskega gledališkega ustvarjanja. Svoji publiki predstavljajo najkvalitetnejše dosežke ljubiteljskih gledališč, hkrati pa so pomembni za povezovanje ljubiteljskih gledaliških skupin. So priložnost izmenjave izkušenj in različnih gledaliških praks, na njih se vzpostavljajo sodelovanja in koprodukcije."
Festivali in srečanja so tudi za otroške in mladinske gledališke skupine. "Podobno kot Linhartovo srečanje so organizirani festival Vizije, Srečanje otroških gledaliških skupin in Srečanje lutkovnih skupin. Vizije so festival mladinske kulture Slovenije, najimenitnejši in največji festival za mlade, ki poleg gledaliških predstavlja tudi lutkovne ustvarjalce, plesalce, fotografe, literate in rock skupine. Na ta tri srečanja se prijavi več kot 400 skupin letno." Ob teh festivalih so še druge možnosti za predstavljanje ustvarjalnosti. Matjaž Šmalc je omenil, da Pionirski dom v Ljubljani prireja uveljavljeni Festival gledaliških sanj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta