Filmi, ki dišijo po hrani

Zora Štok Zora Štok
27.01.2019 02:49

Jedi in pijače, ki so spremljale znamenite filmske prizore, a jih velikokrat niti opazili nismo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pečena jajca nekdanjih ljubimcev je jed, ki sta jo po skupaj preživeti noč jedla Hugh Grant in Andie MacDowell v filmu Štiri poroke in pogreb.
Profimedia

Za začetek morda koktajl Manhattan termofor? Ali raje šampanjski koktajl pariških ljubimcev? Jajca na način bivših ljubimcev? Parmigiana? Porova juha, ki se po nesreči obarva modro? Jagode s šampanjcem ali kaviar Titanic? Ali kar chili con carne, kot ga je pripravljal neki filmski ameriški predsednik? In še in še bi se jih našlo. Jedi in pijač, ki so spremljale znamenite filmske prizore, a jih velikokrat niti opazili nismo.

Manhattan termofor

A gre pri hrani iz znanih ljubezenskih filmov tudi brez erotike. Nekaj prizorov iz znanih filmov, v katerih je bila hrana komaj opažena zaradi zgodbe, je v čisto posebni kuharski knjigi zbrala ena izmed francoskih založb, seveda pa je poleg 60 receptov iz prav toliko znanih filmov različnih obdobij še veliko druge zanimive hrane, ki jo včasih komajda zaznamo. Razen če film ne govori pretežno o hrani (kot na primer Julie & Julia, Babettin praznik).

Jagode in šampanjec, pogosta kombinacija tudi v filmskih prizorih.
Profimedia

Ko je Harry srečal Sally

Tudi v kultni Pretty Woman z Julio Roberts in Richardom Gerom v glavnih vlogah ni šlo brez izbrane hrane. Plačana spremljevalka bogatega poslovneža je na svoji poti preobrazbe v kultivirano žensko na prav seksi način srkala šampanjec in zraven jedla jagode, za zajtrk sta si skupaj z bogatašem privoščila opečene kruhke z gosjimi jetri in čatnijem iz rdeče čebule.
Čisto posebno sladico sta si v filmu Ko je Harry srečal Sally privoščila glavna protagonista (Meg Ryan in Billy Cristal sta bila v glavnih vlogah) - jabolčna torta z rahlo stepeno sladko smetano ali z jagodnim sladoledom je zaznamovala enega ključnih prizorov filma.
Zelo imeniten obrok sta si v filmu Spartacus privoščila Laurence Olivier in Tony Curtis, jedla sta burgundske polže, začinjene s slanimi sardelnimi fileti in lističi mete ter kajenskim poprom. Čeprav nas polži v filmu morda prej spomnijo na že omenjeni film Pretty Woman, ko je Julia Roberts v vlogi Vivian tako nespretno uporabljala posebne prijemalke za polža, da je ta odfrčal s krožnika.
​Dobro so jedli tudi v filmih, ki niso bili tako "prijazni" kot večina omenjenih. V Vojni zakoncev Rose (Kathleen Turner in Michael Douglas v glavnih vlogah) se je na eni od pomembnih večerij na mizi znašla orada s koriandrom, baziliko, timijanom in limono, pospremljena s krompirjem z dodatkom bučk, čebule, rdečega popra, česna in olivnega olja.
Brancina sta si v filmu Le Sauvage (Divji) privoščila tudi Yves Montand in Catherine Daneuve. Pripravil ga je on, in sicer pečenega v plašču iz soli in beljakov, jedla pa sta ga z zeliščnim maslom.
Sladkostim, pa ne le ljubezenskim, pač pa predvsem čokoladnim, sta se predajala tudi Juliette Binoche in Johnny Depp v filmu Čokolada, v katerem je mojstrica Vianne s svojimi čokoladnimi bonboni v vasi sprva povzročila splošno razburjenje, kmalu za tem pa popolno navdušenje.
Dobro so jedli tudi V vrtincu, v katerem sta moči zapeljevanja merila Vivien Leigh in Clark Gable, ob tem pa uživala v čokoladni sladici Mi-cuits (danes tej sladici rečejo krater, saj je sredi rahlega testa tekoča čokoladna krema) ali začinjeni svinjini na žaru.
​Filmski junaki so seveda jedli tudi bolj preproste stvari. Pršut s krompirjevo tortiljo je oboževala Penelope Cruz v filmu Jamon, Jamo, tapase pa Robert Redford in Paul Newman v kultnem filmu Butc Cassidy and the Kid. In še veliko zanimivega bi se našlo.

Riževe kroglice, polnjene z mesnim ragujem, priljubljena hrana italijanskega inšpektorja Montalbana
Tasting Sicily
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta