Ford je bil Ferrarijeva nočna mora iz Le Mansa

Artur Švarc
22.01.2023 02:00

Ford je bil trdno odločen poraziti Ferrari na največji vzdržljivostni dirki - in to jim je leta 1966 in 1967 uspelo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Spektakularni prihod v cilj treh GT40 Mk IV v Le Mansu leta 1966 je še dodatno nasul Ferrariju sol na rano ob izgubi prestola.
Ford

Carroll Shelby sicer ni bil tisti, ki je s svojimi rokami sam porazil mogočni Ferrari, je pa pri tem izdatno pomagal. Ford je v začetku šestdesetih, ko je Ferrari zašel v finančne težave, ponudil prevzem znamke in tovarne, a jih je stari Il commendatore Enzo zavrnil. Ford proti Ferrariju iz 2019. govori tudi o tej zgodbi, a je pošteno prikrojena za filmsko dramaturgijo.

Avtomobilizem: Stoletnica ameriške dirkaške in inženirske ikone

Resnica je, da je Ford za boljšo prepoznavnost želel pokazati, da zmore sam ustvariti športni avto - in kje je bil boljši teren kot tam, kjer je zmagoval Ferrari. Ford je z GT40 (avto je bil visok le 40 palcev) prišel v Le Mans že leta 1964, a prva generacija GT40 s 4,2-litrskim motorjem kljub dobri hitrosti ni bila zrela za cilj, avto je bil preokoren v ovinkih, predvsem pa je bil zelo podvržen okvaram.

Podpredsednik Forda, Lee Iacocca, je za leto 1965 sestavil ekipo inženirjev, v katero je povabil tudi Carrolla Shelbyja, ki je avto dejansko izpilil in dodelal. Po dolgih testiranjih s Phillom Hillom in Kenom Milesom za volanom je nastala izboljšana različica Mk II s sedemlitrskim motorjem. Šele takšen je GT40 lahko ne samo s končno hitrostjo, pač pa tudi z agilnostjo pariral rdečim ferrarijem 330 P3. Po nočnem delu dirke so vsi ferrariji odpadli zaradi težav - in v cilj so se pripeljali trije fordi - drug ob drugem.

Čeprav je Ken Miles ciljno črto prevozil prvi, je bilo prvo mesto podeljeno posadki Bruce McLaren - Chris Amon, zaradi pravila, ki ga ni vedel nihče, da v primeru enakega dosežka zmaga tisti, ki je dirko začel bolj zadaj (in prevozil daljšo razdaljo). Ken Miles, ki je vozil z Dennyjem Hulmom, je bil seveda razočaran, saj si je za svoj prispevek v razvoju obetal še tretjo prestižno zmago po zmagah v Daytoni in Sebringu.

Shelby je s svojo ekipo ponovil zmago na 24 ur Le Mansa tudi leta 1967.
Ford

Avgusta 1966 je Ken Miles testiral novo različico GT40, J-car. Avto se je zaradi nepredvidljive aerodinamike dvignil, naredil salto, razpadel na kose in zagorel, Miles, ki je padel iz avta, pa je bil na mestu mrtev. J-car je postal GT40 Mk IV - in leta 1967 je prišel v Le Mans kot glavni favorit.

Ford je na dirko prijavil 6 GT40 Mk IV, od tega je imela Shelbyjeva ekipa dva dirkalnika, dva pa Holman & Moody, ki je prav tako sodelovala pri razvoju GT40. Po 24 urah je v cilj prvi pripeljal prav GT40 s številko 1, ki sta ga za Shelbyja vozila Dan Gurney in A. J. Foyt. Zmagala sta s štirimi krogi prednosti, a za njima na stopničkah ni bilo več nobenega GT40 kot leto prej - Ferrari je vrnil udarec z izboljšanim 330 P4, ki je polovil preostale stopničke. Drugi Shelbyjev GT40 z McLarnom in Markom Donohueom je sicer prišel na četrto mesto, a s kar 30 krogi manj od zmagovalca. Že leta 1968 so se pravila spremenila in sedemlitrskih V8 v GT40 je bilo z omejitvijo na pet litrov konec. GT40 je dobil Le Mans še naslednji leti, a s privatno angleško ekipo, potem pa se je začela prevlada porscheja 917, z uvedbo trilitrske omejitve za prototipe 1972 pa še triletno obdobje francoske matre.

A Ford je dosegel in dokazal svoje - da zna narediti zmagovalne dirkalne avtomobile, tudi s pomočjo legendarnega Carrolla Shelbyja in njegove ekipe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta