(FOTO) Brezčasno spektakularna Naomi Campbell

Denis Bende Živčec Denis Bende Živčec
30.06.2024 05:30

Črna gazela je obraz trme, ki je temnopolte ženske pripeljala v bele svetove. Legendarni manekenki so prvič posvetili tudi razstavo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Karizmatična, samosvoja, popolna. Čas za Naomi Campbell teče drugače.
Profimedia

V londonskem Muzeju Viktorije in Alberta so te dni odprli razstavo Naomi In Fashion. Z deli svetovno znanih oblikovalcev in fotografov se posvečajo karieri modne manekenke Naomi Campbell, njenemu ustvarjalnemu sodelovanju, aktivizmu in družbenemu vplivu. Je prva večja muzejska razstava, ki je posvečena manekenki.

Razstava na ogled postavlja na desetine videzov, ki so zaznamovali zgodovino mode v 40-letni karieri britanske manekenke. Podoba garderobe Naomi Campbell je med drugim predstavljena z dragocenimi kosi modnih oblikovalcev, kot sta John Gallian za Dior in Alexander McQueen za Givenchy, njeno najljubšo svečo Diptyque, s hotelskimi copati Claridges in paketom antibakterijskih robčkov. V razstavnem prostoru se ob kovčku razteza tudi lutka, ki je oblečena v črn žamet in čevlje z visoko peto, ki poustvarjajo njen padec leta 1993 na modni brvi britanske modne oblikovalke Vivienne Westwood.

V zgornjem nadstropju razstave je stilist in nekdanji glavni urednik revije Vogue Edward Enninful kuriral razstavo s fotografijami Jean-Paula Goudeja in Maria Sorrentija, ki je v objektiv ujel manekenkino kljubovanje in temperament, ko je bila leta 2007 obsojena na pet dni družbenokoristnega dela v New Yorku, potem ko je pomočniku zalučala svoj telefon.

Če je ne bi objavili na naslovnici, bi Yves Saint Laurent umaknil oglase

Razstava opozarja na rasistično problematiko modne industrije. Modni oblikovalec Yves Saint Laurent je nekoč zagrozil, da bo prekinil oglaševanje revije Vogue, in leta 1987 je Naomi Campbell postala prvi temnopolti model, ki je krasil naslovnico britanske revije.

Na odprtju njej posvečene razstave v Londonu je Naomi kar žarela od ponosa.
Profimedia
Slika za vsaj sto milijonov. Supermanekenke Linda Evangelista, Cindy Crawford, Naomi Campbell in Christy Turlington na Versacejevi modni reviji leta 1991.
Profimedia
Legendi v objemu v Capetownu. Oba sta premikala meje. Nelson Mandela ji je pravil "moja častna hči".
Profimedia

Mnogi so podvomili v odločitev uglednega muzeja, da muzejsko zbirko posvetijo manekenki, vendar je kustosinja razstave Sonnet Stanfill ob tem povedala, da vrhunski modni modeli niso zgolj modeli, ampak služijo tudi kot ustvarjalni navdih.

Naomi Campbell je pri rosnih 15 letih opazil modni agent v londonskem trgu Covent Garden. Kmalu se je pojavila na številnih naslovnicah modnih revij in reklamnih oglasih v New Yorku, Milanu in Parizu. V 90. letih preteklega stoletja je bila poleg supermodelov, kot so Claudia Schiffer, Cindy Crawford, Christy Turlington in Linda Evangelista, stalnica na modnih brveh.

Rekli so, da ji ne bo uspelo. Če pa ji že bo, bo uspeh kratkotrajen in bo kmalu potonila v pozabo. Pa je postala ena najbolj znanih žensk na svetu in ena redkih, ki se lahko predstavi zgolj z imenom, pa vsi vedo, kdo je. Črna gazela. Maja je dopolnila 54 let, čeprav se zdi, da se je čas ne tiče in se skozi desetletja sploh ne stara.

Neskončno lepa, karizmatična, markantna, muhasta, nepredvidljiva in originalna. Ko si živa legenda, ti je marsikaj odpuščeno. Očitno tudi to, da kdaj pa kdaj komu vržeš telefon v glavo. Njeno osebno premoženje ocenjujejo na okoli 60 milijonov dolarjev, ki jih je nabrala skozi tri desetletja intenzivnega dela v svetu mode. Slednjega je pomagala popeljati v novo tisočletje in v njem porušiti nekaj nenapisanih pravil o tem, kako naj bi bila videti primerna manekenka. Z vsakim letom je bila le še uspešnejša in v središču dogajanja doživljanja vzponov in padcev modne industrije, od časa ultra glamuroznih žensk Giannija Versaceja do Valentinove velike vrnitve klasične elegance, pa do razmaha diskontne mode, ki jo kupiš hkrati s kruhom in mlekom. Naomi je obraz trme, ki je temnopolte ženske pripeljala v bele svetove in posledično odprla vrata vsem, ki se ne prilegajo v škatle, ki so jih za nas pripravili privilegirani drugi.

Še vedno je pravoslavka

Bila je še najstnica, ko jo je odkril agent. Ni smela še ne piti ne voziti. Kot orkan je karizma britansko-jamajške lepotice zavela po modnih pistah po vsem svetu. Krasila je naslovnice vseh modnih revij, ki kaj veljajo, večkrat, in pozirala legendarnim fotografom, kot so Herb Ritts, Bruce Weber, Peter Lindbergh in Steven Meisel. Ni ga oblikovalca, ki si ne bi želel, da bi njegova oblačila promovirala njena čokoladna polt, sanjavo zapeljive oči in najlepše noge daleč naokoli. Mnogim je postala muza. Med tistimi, ki so oblikovali z njo v mislih, so Azzedine Alaia, Yves Saint Laurent in Karl Lagerfeld. Na modnih pistah je vselej dominirala. Njeno ikonično hojo pripisujejo mami, profesionalni jamajški plesalki.

Leta 1996 na eni zadnjih revij Giannija Versaceja, preden so ga umorili. Njegova smrt jo je zelo prizadela.
Profimedia
Leta 1994 na modni reviji hiše Chanel v Parizu.
Profimedia
Chanelu je ostala zvesta in se tudi ta teden udeležila njihove modne revije na pariškem modnem tednu.
Profimedia

Naomi Campbell se je večkrat znašla na sodišču zaradi napada na druge. Med drugim je svoji pomočnici v glavo zalučala mobilni telefon, nakopala si je odvisnost od mamil in alkohola. Zelo so jo prizadele smrti njeni dobrih prijateljev, med njimi Giannija. Je ena najbolj obleganih uporabnic spletnega družbenega omrežja Instagram. Še pred pandemijo koronavirusa je bila obsedena s čistočo in je po svetu potovala z litri razkužila. Zdravstveno se je, kot kaže, spravila v red. Prvič se je odvisnosti od kokaina in alkohola poskušala rešiti leta 1999. Beli prašek je prvič vdihnila leta 1994 in bil ji je že kar preveč všeč. Do danes ji je celo uspelo prenehati kaditi.

Svojega biološkega očeta ni nikoli srečala. Za očeta označuje tunizijskega modnega oblikovalca Azziza Alaia, ki ga je spoznala pri šestnajstih. Da je njegova "častna hči", ji je večkrat rekel Nelson Mandela. Leta 1992 se je intimno zapletla z basistom skupine U2 Adamom Claytonom. Zgodilo se je kmalu po tistem, ko je on v nekem intervjuju na vprašanje, kaj si v življenju najbolj želi, odvrnil: "Zmenek z Naomi Campbell." Razšla sta se po letu dni. Leta 1998 je začela hoditi s Flaviom Briatorejem ter se z njim razhajala in zbliževala naslednjih pet let. Med letoma 2008 in 2012 je bila z ruskim milijarderjem Vladislavom Doroninom, zaradi njega je prestopila celo v pravoslavno vero, iz katere še ni izstopila.

Skrivnostno materinstvo in govorice o zaroki

Lani je na družbenem omrežju sporočila, da se je pri 53 letih razveselila drugega otroka, in dodala, da ni nikoli prepozno postati mama. "Dragi moj mali, vedi, da si nadvse cenjen in obdan z ljubeznijo od trenutka, ko si nas počastil s svojo prisotnostjo. Resnično darilo od Boga. Dobrodošel, fantek," je zapisala na Instagramu, besedilu pa dodala tudi fotografijo. Ta prikazuje novorojenčka, ki ga za roko drži njena prvorojenka, rojena maja 2021. Njeno materinstvo je predmet številnih ugibanj, saj je še nikoli niso opazili z nosečniškim trebuhom, ne prvič, ne drugič, zato ni povsem jasno, ali ji je oba otroka donosila in rodila nadomestna mati. Manekenka je leta 2021 pozdravila svojega prvega otroka, deklico, veliko podrobnosti o hčerki ni delila. Tudi sicer manekenka svojo zasebnost rada varuje.

"Na prste ene roke lahko preštejem ljudi, ki so vedeli, da jo pričakujem," je o svoji hčerki povedala v enem izmed intervjujev. "Ampak ona je največji blagoslov, ki si ga lahko predstavljam. To je najboljša stvar, ki sem jo kdaj naredila," je dodala po rojstvu prvorojenke, a javno nikoli ni razkrila njenega imena in delila je le nekaj njunih skupnih fotografij. Leta 2022 se je s hčerko pojavila na naslovnici revije Vogue.

Marca letos smo brali, da naj bi se zbližala s 37-letnim filmskim producentom Mohammedom Al Turkiyem. Nazadnje so ju skupaj videli na podelitvi nagrad BAFTA v začetku februarja. Skupaj sta pozirala na rdeči preprogi, potem pa naj bi v družbi drug drugega preživela še vso noč. Manekenka in multimilijonar sta sicer prijatelja že kar nekaj let, a mnogi ugibajo, ali je ostalo samo pri prijateljstvu.

Skupaj sta se pojavila tudi na festivalu Red Sea, ko sta se držala za roke, v Cannesu, na pariškem tednu mode leta 2022 in 2023 ter na več ekskluzivnih zabavah. Ko je Naomi prejšnje leto v Franciji praznovala rojstni dan, je Al Turky ves večer sedel zraven nje. Par naj bi se na Bližnjem vzhodu še bolj zbližal in med njima naj bi se kar iskrilo. "Naomi zelo skrbno izbira, s kom bo preživljala čas in zbližala se je z Mohamedom. Povezala ju je ljubezen do mode in umetnosti. Imata veliko skupnih prijateljev. Naomi je bila z njim v Dubaju in zdi se, da še nikoli ni bila tako srečna. Skupaj preživita veliko časa in zdi se, da se med njima iskri, četudi gre na tej točki samo za prijateljstvo," je povedal vir blizu Naomi Campbell. Lepotica, ki svojega ljubezenskega življenja javno ne komentira, je nedavno sprožila govorice o morebitni zaroki, s tem ko je trikrat zaporedoma na različnih dogodkih nosila diamantni prstan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta