(FOTO in VIDEO) Do ledenika Dachstein na strehi gondole

Srečko Klapš Srečko Klapš
02.04.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na strehi gondole Dachstein vedno piha, a panoramski pogledi so nepozabni. 
Srečko Klapš

Prvi marčevski vikend smo se odpravili v regijo Dachstein, kjer smo preizkusili slovito progo Planai v Schladmingu, na kateri vsako leto priredijo znameniti nočni slalom za moške ob prisotnosti 50 tisoč navijačev. Nastanili smo se v nekoliko višje ležečem Ramsauu, ki je meka za smučarje tekače. Na tekaških progah, ki prečkajo tudi regionalne ceste, je bilo kljub pomladnemu vremenu še precej živahno. Skupno imajo v regiji kar 430 kilometrov tekaških prog. Zvečer smo si privoščili še domačo štajersko večerjo v restavraciji ob slovitem tekaškem stadionu. Pečena rebrca, goveja bržola in znameniti kvašeni cmoki z marmelado (Germknödel) za sladico so pošteno razvadili naše brbončice.

Nad prepadom na stopnicah, ki vodijo v gorsko brezno. 
Srečko Klapš

Steklene stopnice nad oblaki

Naslednji dan smo se odpravili na ledenik Dachstein, najprej po široki urejeni gorski cesti, ki vodi do spodnje postaje gondole Dachstein na nadmorski višini 1700 metrov. Še prej je treba ob vznožju pri zapornicah vzeti parkirno kartico, ki jo je treba na vrhu potrditi, sicer je treba plačati okoli 20 evrov. Lepo sončno jutro je napovedovalo odlične panoramske poglede. A najprej šok: prijazna uslužbenka na vzpenjači nas je povprašala, ali se želimo na 2700 metrov višine peljati na strehi gondole. Zakaj pa ne, smo si dejali in se povzpeli po stopnicah na sprednji del strehe gondole, ki je bil zavarovan le z železno ograjo. Hitreje se je gondola vzpenjala, bolj je pihalo, tako da smo se morali včasih obrniti proti smeri vožnje.

Skozi fotografski objektiv smo občudovali s snegom pokrite gorske vrhove in strme skale. Srce pa nam je pričelo hitreje biti, ko smo se skoraj navpično približevali zgornji postaji gondole. V pičlih šestih minutah smo se namreč povzpeli na 2700 metrov višine. Ob marčevskih sončnih žarkih ne priporočamo obiska brez sončnih očal. Nekaj turnih smučarjev je odhitelo na sneg in se podalo po nedotaknjenih snežnih planjavah. Vzeli smo si nekaj trenutkov za postanek v košarah z zaščitno streho za veter in sonce, kot jih poznamo z obal Severnega morja in Baltika.

Zgornja postaja gondole Dachstein 
Srečko Klapš

Z razgledne ploščadi Skywalk, ki je tik ob zgornji postaji gondole, smo skozi daljnoglede občudovali gorske verige, iz katerih mogočno štrlijo vrhovi, kot so Veliki Klek, Hochkönig in Großvenediger. Podali smo se še na viseči most, ki se razteza nekaj sto metrov nad prepadom, in na svežem zraku tako rekoč nad oblaki uživali v razgledu nad dolino. Po obveznem fotografiranju, pri katerem smo si vzajemno pomagali z družino iz Zrenjanina, smo jo počasi mahnili še na stekleno ploščad. Premagali smo štirinajst tako imenovanih Treppe ins Nichts, lebdečih stopnic, s katerih se odpira razgled na ostre vrhove gorovja Dachstein.

Za ledeno palačo skrbi pet kiparjev

V osrčju ledenika stoji še tako imenovana ledena palača, v kateri atraktivne ledene skulpture v kombinaciji z igro barv in svetlobe ustvarjajo mistično vzdušje.​ Pet kiparjev, ki skrbijo zanje, je izklesalo podobo ženske, smučarja na sedežnici, kmečke izbe, planinskih cvetlic in celo helikopter. Zanimiv je tudi pogled na ledene stene, v katerih se vidijo različne barvne plasti, od svetlejše, temnejše, bele ali skoraj črne barve vse do popolnoma prozornega ledu. Po izstopu iz temne in hladne ledene palače se ponovno zavemo moči sončne svetlobe.

Smučarja na sedežnici iz ledu v ledeni palači 
Srečko Klapš

Na ledeniku so vse leto tudi smučarji tekači, po našem obisku pa so z ledenika pričeli odstranjevati vse železne naprave za alpske smučarje, tako da bo okolica ledenika znova bolj prvinska. Žal pa je tudi ledenik Dachstein žrtev globalnega segrevanja, saj se je od leta 2003 zmanjšal za več kot 20 metrov in se še zmanjšuje.

Viseči most s steklenimi tlemi na ledeniku Dachstein. 
Srečko Klapš

Še cena povratnih vozovnic za gondolo: za odrasle 47 evrov, za mladino 35,50 in za otroke 23,50 evra. Ob bivanju v nekaterih partnerskih hotelih in penzionih pa je vozovnica za gondolo Dachstein že vključena.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta