(FOTO in VIDEO) Rohnenje na pisti in ob njej, z vonjem po ožganih gumah

Gregor Grosman
16.06.2024 03:00

V Logatcu je prejšnjo soboto potekal avtomobilistični dogodek New Limits, ki je v Center varne vožnje Blagomix pritegnil obiskovalce z vseh koncev Slovenije in tudi iz tujine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z drift taksijem se je želelo peljati več sto obiskovalcev.
Amadej Hercog

Vonj po pnevmatikah, super športni avtomobili, erotično pranje avtomobila in tekmovanje za najmočnejšega Slovenca. To je samo del programa, ki se je odvijal minulo soboto v Logatcu, na dogodek New Limits pa so prišli obiskovalci z vseh koncev države in tudi tujci. A pot do Centra varne vožnje Blagomix je bila vse prej kot enostavna. Vsaj za nekoga s štajerskih koncev.

Organizator je pripravil pester program, s katerim je želel privabiti staro in mlado, moške in nežnejši spol. Da se na vremensko napoved zmeraj ne gre zanesti, smo letos že večkrat ugotovili, zato pravih ljubiteljev driftanja, super športnih vozil, glasnih avdio naprav, radijsko vodenih avtomobilčkov in motociklizma napoved opoldanskih neviht ni mogla odvrniti od tega, da so se odpravili na pot. In tako smo lahko že od Maribora proti Ljubljani ugibali, kateri avtomobili bi lahko imeli enak cilj, iskali predelave, modificirane izpušne cevi, posebne poslikave. In časa za to smo imeli dovolj, saj je pot iz mesta ob Dravi do Vrhnike trajala cele tri ure. Zožanja zaradi del na cesti, prometna nesreča in vikend prometna konica proti obali so pač terjali svoj davek.

Med rohnenjem 16-litrskega motorja tovornjaka Peterbilt se je iz izpušnih cevi dvigal črn dim.
Gregor Grosman

Porisan tovornjak v središču pozornosti

Pričakovali smo manjšo gnečo na prizorišču in težave s parkiranjem, a malo pred dvanajsto uro, ko smo prišli na cilj, bi lahko v Industrijsko-obrtni coni Zapolje v tistih nekaj prostih lukenj parkiral le še par fičkov. Za varno parkiranje blizu pet metrov dolgega službenega vozila je bilo potrebne nekaj iznajdljivosti in še več sreče. Do vhoda na prizorišče nas je ločilo "zgolj" slabe pol ure hoje, čas pa smo izkoristili za pogovor s skupino iz Ptuja. Matej in njegovo dekle Simona sta nam povedala, da je bilo na družbenih omrežjih za dogodek toliko reklame, da sta enostavno morala priti, s seboj pa sta vzela najboljša prijatelja. "Kje je zdaj ta napovedan dež?!" je Ptujčan izjavil po kakšnih desetih minutah hoje, ko je sonce ves čas že močno pripekalo. Bolj izkušeni, kot je bil Boštjan iz Celja, so prišli bolje opremljeni. Hladil se je s kapo na glavi in hladnim pivom v roki.

Pri vhodu so dekleta neumorno preverjala vstopnice in delila zapestnice.
Gregor Grosman

Več kot pet tisoč ljudi je vstopnice za New Limits kupilo v predprodaji, na dan dogodka jih je prišlo še več tisoč takšnih, ki so jih kupili na prizorišču. Z obiskom je bil organizator avtomobilističnega spektakla New Limits, ki je znan po svojem edinstvenem pristopu k avtomobilskemu športu, torej lahko več kot zadovoljen. Še preden smo si od blizu ogledali razstavljene super športne avtomobile, nas je glasno "pozdravila" hupa in rohnenje 16-litrskega motorja Peterbilt tovornjaka. Nekaj srečnežev se je smelo povzpeti vanj in sesti na voznikov sedež, pohoditi plin in v zrak iz navpičnih izpušnih cevi za potniško kabino spustiti oblake črnega dima. Vsi ostali smo jih zgolj poželjivo opazovali in snemali dogajanje.

New Limits je privabil staro in mlado.
Amadej Hercog

Enako je bilo pri glasnem driftanju, ki je bilo na programu ves dan, obiskovalci pa so si lahko za dobrih sto evrov zagotovili mesto sovoznika ali sopotnika na zadnjem sedežu. In ni jih bilo malo, ki so to možnost izkoristili. Dolgo vrsto čakajočih za tako imenovan drift taksi je presegla le še dolga vrsta lačnih, ki so mirno čakali, da se spečejo čevapčiči. "Boš eno porcijo ali dve?" je prek ograje obiskovalka vprašala svojega partnerja, ki je držal prostor za mizo. Odgovor je verjetno na dlani. Lačen moški bo pač nerad delil svoje čevapčiče.

Burnout - ko črna guma poskrbi za bel dim
Amadej Hercog

Nepregledna vrsta za drift taksi

Moramo se vrniti k panoramskim vožnjam s superšportniki in drift taksiju. Tisti, ki so že imeli priložnost sedeti v sovoznikovem sedežu, niso skrivali navdušenja nad hitrostjo in močjo teh avtomobilov. Ena takšnih je bila Ivona Milić, ki je v Logatec prišla iz Srbije samo zaradi dogodka New Limits. "Bilo je super, bilo je top!" je komentirala adrenalinsko vožnjo. "Nič me ni bilo strah, zaupala sem vozniku." Prvič je prišla na dogodek, opravila prvo vožnjo in bilo ji je tako všeč, da je morala še enkrat prisesti. Spremljali sta jo prijateljici, vse tri pa so se strinjale, da bodo prihodnje leto znova prišle.

Amadej Hercog

Otroci so vidno uživali pri radijsko vodenih avtomobilčkih. Najmlajšim so bili na voljo tudi napihljivi gradovi in igrišča, tisti, ki so iskali več adrenalina, pa so lahko sedli na rodeo bika in preizkusili paintball na prostem. Njihovim očetom so se najbolj oči svetile pri ogledu razstavljenih super športnih avtomobilov, kakršnih v prometu ne vidimo vsak dan. Vsakič, ko je bil na programu zagon nenormalno glasnega dragster vozila, smo bili priča množičnemu romanju na tisti konec prizorišča, kjer je potekalo tudi državno prvenstvo za najmočnejšega Slovenca.

V eni od disciplin so tekmovalci za najmočnejšega Slovenca morali vleči tovorno vozilo.
Amadej Hercog

Oči pa so se marsikateremu moškemu obiskovalcu, za nekatere pa je bil to celo vrhunec dneva, zasvetile ob ogledu "carwasha", erotičnega pranja avtomobila, pri katerem čistoča vozila ni bila v prvem planu. Bolj je šlo za mično poplesavanje dveh lepotic, ki sta, bolj kot vozilo, z gobo in peno umivali drugo drugo. Zanimivo je bilo prisluškovati pogovoru mlajšega para, po naglasu sodeč iz ljubljanskih koncev, ki sta komentirala dogajanje. "Daj mi splezaj na ramena, da boš bolje videla!" je svoji izbranki dejal partner. "Zakaj bi pa to mene moralo zanimati?" mu je ta odvrnila. "Da boš videla, kako mi ga boš doma oprala," je zaključil moški. Ne vemo, ali se je šalil ali mislil resno, dejstvo pa je, da je na ramena svoje boljše polovice vzelo več moških.

Gregor Grosman

Obiskovalci so lahko občudovali tudi veliko zbirko luksuznih vozil, vključno z ikoničnimi znamkami Lamborghini, Porsche, Ferrari, Brabus in AMG. Posebna zanimivost letošnjega dogodka je bil prihod vseh generacij Porschejev, od modelov RS do Turbo+GT, ki so bili prvič v Sloveniji na ogled skupaj. Prvič na dogodku pa je bil prisoten tudi motociklistični program za ljubitelje enoslednih vozil, največ aplavza je požel motorist, ki je poskrbel za beli dim pri tako imenovanem "burnoutu" gume. Bel pa ni bil nihče, ki se je popoldne vračal proti domu. Večino nas je namreč pošteno ožgalo sonce.

Gregor Grosman
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta