(FOTO) Kakšne naj bodo jesenske zasaditve trajnic?

V tem letnem času prevladujejo rožnati cvetovi: hermelike, jesenske astre, dresni, jesenske anemone, ciklame.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ena poznejših zelnatih trajnic po cvetenju je preobjeda, Aconitum carmichaelii.
Matic Sever

Vsako leto prebiramo članke, ki opevajo jesen kot čas toplih barv, pisanega listja, cvetja in plodov, ki so prava poživitev meglenih in sivih dni. Zanimivo je, da so barvne asociacije na jesen povezane predvsem z rdečo, oranžno, rumeno in rjavo, v svetu okrasnih trajnic pa v tem letnem času dominirajo rožnati cvetovi. Če se le na hitro spomnimo na nekaj klasičnih jesenskih trajnic, ki so najpogosteje zastopane z rožnato: hermelike, jesenske astre, dresni, jesenske anemone, ciklame ... Čeprav pogosto poudarjam uporabo rastlin z vidika oblike rasti, različnih listov in poganjkov, vonja, se bom tokrat na veselje ljubiteljev cvetja v prvi vrsti posvetil cvetovom in socvetjem omenjenih trajnic. Da ne bom le našteval primerov dobrih praks zasaditev, bom tokrat zadevo malce obrnil in izpostavil posamezne lepo cvetoče jesenske trajnice in možnosti uporabe ter njim primerne spremljevalke v gredicah.

Hermelike

Hermelike so raznolike tako po barvi cvetenja, času cvetenja in barvi ter obliki listov. Poznamo take z zelenimi stebli in listi, skoraj vijolično-črne in različne vmesne verzije z malce rdečkastega nadiha. Hermelike so ne le po "postavi", pač pa tudi po socvetjih precej dominantne. Gosta, ploščata socvetja potrebujejo ob sebi nekaj gracilnega, nežnega in gibljivega, saj so sama zelo statična in se prav nič ne vdajo vetru. Čudovite so odete v tančico okrasnih trav, pred njih lahko posadimo nizke jesenske astre, še posebno lepo se k njim poda volnati čišljak, na primer malce večja sorta Stachys byzantina 'Big Ears', ki tvori velike sive skupine in s sivo-zelenimi listi hermelik deluje zelo harmonično. Rdečelistne hermelike v gredi dopolnimo na primer z iskrivko Heuchera 'Palace Purple', temnimi sortami plazečega skrečnika Ajuga reptans 'Black Scallop', Atropurpurea in drugimi. Tiste najtemnejše so čudovite tudi ob žajblju sorte Purpurea z nežno vijoličnimi listi.

Med mešanico trav v oktobru vztrajajo bele gavre.
Matic Sever
Okrasne trave perjanke, Pennisetum alopecuroides, so najlepše z roso v jesenskih jutrih. Zasaditev popestrijo trajne verbene oziroma patagonski sporiš.
Matic Sever
Pred travami vidimo mešanico zgodaj jeseni cvetočih trajnic, kot so hermelike, kitajski drobnjaki, jesenske anemone in ameriški slamniki v zadnjih vzdihljajih.
Matic Sever

Jesenske vetrnice

Jesenske vetrnice oziroma anemone so po večini srednje visoke in visoke trajnice, ki začnejo cveteti že v avgustu. Ker so včasih nekoliko problematične glede poleganja v vetrovnem in deževnem vremenu, je pomembno, da jih obsadimo z drugimi trajnicami, saj si bodo dajale oporo.
Krasen jesenski prizor bomo ustvarili s preobjedo Aconitum carmichaelii arendsii. S slednjo se po vsej verjetnosti anemona ne bo ujela v cvetenju, saj je preobjeda oktobrska cvetlica, bodo pa zato njeni svetleči se in zelo temni listi poudarili predvsem bele cvetove anemon. Tudi pri teh trajnicah so nepogrešljive okrasne trave, tu pridejo v poštev predvsem miskanti oziroma kitajski trstikovci, ki bodo s svojimi okrastimi ali sivkastimi socvetji in rožnatimi anemonami ustvarili pravo romantično vzdušje. Poleg kitajskih trstikovcev je od trav zelo primerno tudi okrasno proso Panicum virgatum, ki se razcvita v prave meglice socvetij in čudovito poudari predvsem velikocvetne sorte anemon. Poseben prizor so tudi snežno bele anemone, ki se razpirajo nad skupinami velikih, v tem času že suhih socvetjih luka Allium christophii.

Jesenske astre

Jesenske astre so vsekakor nepogrešljive v vsakem vrtu. Predvsem nižje in kompaktnejše se lepo podajo v ospredje gredic, kjer bodo s svojimi ozkimi listi in proti koncu sezone vedno bolj finimi cvetnimi poganjki že od pomladi čudovite ob bergenijah. Od višjih aster je vredno poskusiti s kakšno malce drugačno sorto. Aster laterifolius in sorte so bolj rahlega, zračnega videza in so najlepše, če jim dovolimo, da se vpletejo med pisane liste kitajskih trstikovcev, med visoke dresni, zadovoljivo pa lahko s prevešanjem zakrijejo tudi vrzeli na primer turškega maka.
Malce bolj barvit in kontrasten prizor ustvarita tudi kakšna temno vijolična sorta astre in pozneje cvetoča sorta krokozmije Crocosmia x crocosmiiflora 'Emily McKenzie' z velikimi oranžnimi cvetovi. Seveda pa tu ne smemo pozabiti na različne peline, ki s svojimi sivimi listi lepo dopolnijo rožnato ali vijolično barvo aster.

V drugi polovici jeseni so hermelike odcvetele, a še vedno ponujajo krasno teksturo, ki pogosto vzdrži vso zimo.
Matic Sever
Pod listavci si lahko grede popestrimo z jeseni cvetočimi trajnimi ciklamami.
Matic Sever
Visoke dresni, Persicaira amplexicaulis, vztrajajo do slane, med njimi so suha socvetja konjskih griv.
Matic Sever

Prezimne ciklame

Ko govorimo o trajnih oziroma prezimnih ciklamah za jesenski vrt, imamo v mislih predvsem našo divjo Cyclamen purpurascens in bršljanovolistno C. hederifolium. Najlepše uspevata v zelo svetli senci in polsenci oziroma pod listopadnimi grmovnicami in drevesi. Ker imajo zelo dekorativne liste, jim v soseščino raje ne sadimo rastlin z zelo pisanimi listi. Predvsem k belo cvetočim sortam se odlično poda lisasta mrtva kopriva Lamium maculatum 'White Nancy', ki s svojim sivimi listi poudari vzorce na ciklamah. Lepa kombinacija je tudi skupina ciklam in liriop, še posebno kakšna sorta z bolj izrazito vijoličnimi socvetji, kot je Liriope muscari 'Ingwersen' ali 'Big Blue'.

Lepota dresni

Prav nenavadna lepota se skriva v dresnih. Tu imam v mislih predvsem sorte Persicaria amplexicaule. Poznamo tako bele in svetlo rožnate kot ciklamno do skoraj rdeče obarvane. Zelo ozka pokončna socvetja delujejo nežno in se lepo ujamejo s travami. Rdeče sorte pridejo še bolj do izraza ob kakšnem belopisanem kitajskem trstikovcu. Zaradi malce višje rasti se lepo podajo tudi k že omenjenim jesenskim anemonam in astram, v septembru se lahko poigramo z zanimivo barvno kombinacijo rožnatih dresni in oranžnih ali rdečih helenijev Helenium hy., nepozabni so prizori z večjimi skupinami konjske grive Eupatorium.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta