Katere rastline voluharju teknejo in katere ne?

Matic Sever Matic Sever
15.09.2019 01:10

Po škodi, ki jo naredi v vrtu, voluhar prav nič ne zaostaja za nadležnimi polži.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kako ga odgnati?
Pixabay

Prav vsako leto nam postreže z novim škodljivcem ali kakšno posebno tegobo, povezano z boleznijo, vremenskimi razmerami in podobnim. To je pač del narave, ki sproti uravnava sebe in vse tisto, kar spremeni človek. Čeprav je letos ogromno polžev in ti prednjačijo v vrtičkarskih pogovorih, pa po škodi, ki jo naredijo v krasnem vrtu, prav nič ne zaostajajo voluharji.
Prebral sem več slovenskih in tujih strokovnih člankov, ki že skoraj populistično navajajo določene rastline kot zanesljive odganjalke voluharjev in priporočajo sajenje teh rastlin v velikih množicah. Nekaj teh navedb drži, večina pa bolj ali manj ne. Tudi med ljudmi kroži seznam "rešiteljic" naših vrtov, ki pa ni vedno točen, včasih je celo zelo zavajajoč. Tako sem se na pragu jesenske sezone odločil, da malce bolj konkretno pregledam seznam rastlin in njihovo učinkovanje na voluharja.

Tulipani jih mamijo

Okrasne rastline, ki jih voluhar naravnost obožuje, spadajo v številne rodove - in niti nima smisla posebej navajati posamičnih, izstopajo pa verjetno tulipani. Te čebulnice voluhar nadvse obožuje - celo tako, da jih z njimi tudi privabite na vrt. Spomnim se primera, ko sem tulipane posadil v mrežo za drevje. Vse naokoli so bili spomladi rovi, tako zelo so mu dišale, na srečo pa mu ni uspelo priti do poslastice in uživali smo v lepem majskem cvetju.

Tulipani so voluharjeva poslastica.
Pixabay

Rastline, ki jih voluharji ne marajo

- Narcise (Narcissus sp.) - te čudovite rumeno, belo in tudi oranžno cvetoče čebulnice v vseh delih vsebujejo alkaloide, ki so strupeni za vse glodalce, tudi za voluharja.

Narcise nam pomagajo obvarovati druge rastline pred voluharjem.
Pixabay
Kamasije so lepe trajnice, ki voluharjem ne teknejo.
Pixabay
Zvočkov se ne dotaknejo.
Pixabay

Rastline, ki voluharja odganjajo

- Česni in čebule (Allium sp.). V to skupino spadajo tudi okrasni luki, ki jih sadimo zaradi čudovitih barvitih socvetij. Večina predstavnikov tega rodu vsebuje kemično spojino, ki "kvari okus" tudi sosednjih rastlin. Voluhar se tako največkrat izogne ne le samim čebulicam, pač pa tudi sosednjim rastlinam. V redkih primerih se vseeno pripeti, da je voluhar tako lačen, da požre tudi luke.

Kraljevi tulipan ima močno smrdečo čebulico, ki ne godi voluharju.
Pixabay
Križnolistni mleček se vsako leto zaseje sam.
Pixabay
Kristavec je enoletna rastlina, ki pomaga pri odganjanju malih kosmatincev.
Pixabay

Rastline, ki naj bi odganjale voluharja, a jih ne:

- Inkarvileja (Incarvillea delavayi). Včasih to rastlino z velikimi intenzivno rožnatimi ali belimi cvetovi prodajajo kot odganjalko voluharjev, izkušnje mnogih pa so pokazale, da to ne drži.
- Tulbagija voluharju ne predstavlja ravno vabljivega in okusnega obroka, a odganja ga ne.

Bezgovi in česnovi pripravki

Da pa ne bomo samo izbirali pravih rastlin, si pomagajmo še s sledečim. Doma lahko pripravimo tudi različne pripravke, s katerimi škropimo po voluharjevih rovih in poteh.
Dobro se obnese pripravek iz bezga. Bezgovo listje in cvetove položimo v posodo ter jih prelijemo z vodo. Po desetih dneh tekočino precedimo in z njo škropimo v rove. Na podoben način lahko pripravimo tudi pripravek iz česnovih strokov: Česnove stroke narežemo in jih prelijemo z vodo, pustimo stati tri do štiri dni, precedimo in škropimo.
Pri vrtičkarjih, ki uporabljate zastirko, pa lahko običajno zastirko nadomestite s tanjšo plastjo zastirke iz česna in ribeza.

Voluhar ima tudi naravne sovražnike

Večina glodavcev je pomemben člen v prehranjevalni verigi številnih živali. Kanja (Buteo buteo), lesna sova (Strix aluco), postovka (Falco tinnunculus) in siva čaplja (Ardea cinerea) imajo voluharja pogosto na jedilniku. Pravi strah in trepet voluharja so tudi podlasica, jež, lisica, kača, jazbec in mačka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta