(FOTO) Kitajsko velemesto piva in turistov, kjer se z mimiko in kretnjami da vse zmeniti

Srečko Klapš Srečko Klapš
19.01.2020 05:04

Desetmilijonski Qingdao velja za priljubljen počitniški cilj Kitajcev. Največ, kar šest milijonov, jih pride na festival piva in kulinarike.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Qingdao leži ob Rumenem morju.
Srečko Klapš

Kitajska korporacija Hisense, ki je lani prevzela Gorenje, je sredi lanskega decembra skupino slovenskih in srbskih novinarjev povabila na sedež družbe v mestu Qingdao in ogled tovarn aparatov za dom. Potem ko smo zaradi zamude letala v Frankfurtu za las ujeli priključni let in bili nagrajeni s sedeži v premium razredu, ker so naše v ekonomskem zaradi prezasedenosti že prodali, smo po enajsturnem letu naredili velik lok nad Rumenim morjem in gladko pristali v Qingdau. Po vstopnih formalnostih, ko so se naši prstni odtisi in prepoznava obraza skladali s tistimi, ki smo jih oddali ob prošnji za vizum, smo zaman čakali na prtljago, ki je ostala v Frankfurtu. Letališki uslužbenec nam je izročil obrazce in dejal, da nam bodo kovčke in 400 juanov na osebo za najnujnejše nakupe čez dva dni pripeljali v hotel.
Kljub "jet lagu" zaradi sedmih ur časovne razlike sva se s kolegom odpravila v bližnjo trgovino in se spogledovala s trgovkami, ki so naju premerile in predlagale ustrezno velikost "rezervnih" spodnjic, zanj 2XL, zame pa 3XL, in niso se zmotile.
Naslednja ovira je bila komunikacija z domačimi, saj kljub brezžičnemu omrežju v hotelu običajne aplikacije Viber, Twitter, Facebook, Google niso delovale. K sreči sem si še pred odhodom po nasvetu znanca, ki je nedavno obiskal Šanghaj, naložil WeChat, ki pa je delovala brezhibno in smo jo uporabljali tudi za komunikacijo na Kitajskem. Za domačine je namreč nepogrešljiva, saj preko Alipaya z njo tudi plačujejo in opravljajo še druge digitalne storitve.

Nemci okupirali Qingdao s pivom

Qingdao je nastal šele leta 1891, zaradi dobre geostrateške lege - od Pekinga na severu ga loči 700 kilometrov, od Šanghaja na jugu pa 800 - so ga v letih od 1897 do 1914 okupirali Nemci. Ti so leta 1898 sklenili 99-letno najemno pogodbo in že leta 1903 ustanovili pivovarno Tsingtao Brewery. Od takrat je pivo, ki ga varijo z mineralno vodo Laoshan, zaščitni znak mesta. Po vzoru Oktoberfesta imajo drugi avgustovski vikend tudi velik mednarodni festival piva, ki ga je lani obiskalo več kot šest milijonov ljudi. Sveže zvarjenega na ulici vam ga natočijo tudi v vrečke, ki jih je treba čim prej sprazniti. Izvažajo ga v sedemdeset držav sveta, pijete ga lahko tudi v kitajskih restavracijah po Sloveniji. V nekaterih kitajskih restavracijah je mogoče naročiti tudi klobase z zeljem ali dunajske zrezke s praženim krompirjem.

Prodajalec spominkov pred pomolom Zhangiao
Srečko Klapš

Poletna meka za kitajske turiste

Zaradi prostranih plaž je Qingdao izjemno obljuden poleti, saj letno naštejejo okoli petdeset milijonov turistov, kar je petkrat več, kot ima prebivalcev. Ko smo se sprehajali po samotnih plažah z rjavim peskom in nabirali školjke, nam je vodič David dejal, da poleti ne bi mogli položiti brisače na tla, namesto plavanja pa bi lahko v vodi le stali. Povedal je še, da zaradi gorovja Lashoan, ki obdaja mesto, poleti temperature ne presežejo tridesetih stopinj Celzija.

Nemški vili v središču Qingdaa
Srečko Klapš

Morski kulinarični presežki

Qingdao je med obiskovalci priljubljen tudi zaradi bogate kulinarične ponudbe s pridihom morskih sadežev, ki jih je tu v izobilju. Poleg različnih vrst školjk in rib, ki jih pripravijo kuhane v okusnih in sočnih omakah z zelenjavo, postrežejo tudi hrustljave meduze. Tisti, ki so pripravljeni premikati svoje kulinarične meje, se lahko lotijo še golobov in prepelic. Draž ponudbe kitajskih restavracij je tudi ta, da lahko na velikih vrtečih se okroglih mizah pokusite vse, kar prinašajo na mizo. V boljših restavracijah so na voljo tudi dvojne palčke: prve, "javne", služijo za to, da s krožnikov na mizah prenašate hrano na svoj krožnik, s katerega z drugim parom palčk hrano uživate.

Pekinška raca
Srečko Klapš
Prvi televizor na svetu v Hisensejevem muzeju
Srečko Klapš
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta