(FOTO) Olimpijskih devetdeset let Giorgia Armanija

Denis Bende Živčec Denis Bende Živčec
28.07.2024 02:00

Njegovi sopotniki so že skoraj vsi odšli, najbogatejši modni oblikovalec na svetu pa s svojim izčiščenim slogom ostaja navdih generacijam.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Večni Giorgio Armani ostaja poslednja skala in branik vrhunskega okusa v nenehno spreminjajoči se modni industriji.
Profimedia

Da, še je tukaj. Kot skala sredi nenehno spreminjajočega se modnega sveta, od katerega se je v zadnjih letih poslovila že večina njegovih nekdanjih modnih sopotnikov. Leta tečejo, okusi se spreminjajo, on pa ostaja najbolj zanesljiv modni steber, navdih generacijam novih oblikovalcev in modno božanstvo ljubiteljev brezčasno lepih oblačil. Veličastnih 90 let je 11. julija praznoval najbolj znani še živeči italijanski modni oblikovalec Giorgio Armani, ki se je leta 1934 rodil v severnoitalijanskem mestu Piacenza. Presenetljivo malo vemo o njem. Vselej je pozornost raje usmerjal k svojemu delu, manj k zasebnemu življenju. Skozi desetletja je zgradil enega najbolj izčiščenih, elegantnih in prefinjenih slogov na modni sceni. Armani se nikoli ni prav veliko ukvarjal z detajli in okraski. Linije morajo biti jasne, natančne in nedvoumne. To ga dela brezčasnega.

Popolno Versacejevo nasprotje

Nekoč je hotel biti zdravnik, pa je k sreči pravočasno ugotovil, da pogled na kri zelo slabo prenaša. Študij medicine je opustil po dveh letih. In postal modni doktor, vrhunski terapevt za tiste, ki se ne znajo dobro obleči. Oblikovanje ga niti ni zares zanimalo, dokler se pri 27 letih pri Ninu Cerrutiju ni zaposlil kot modni oblikovalec. Po desetih letih dela se je preizkusil še kot svobodni oblikovalec pri Ungaru in Zagni, kjer je pridobil znanje. Prelomno v njegovem življenju je bilo leto 1974, ko je ustvaril svojo prvo kolekcijo za moške, leto kasneje pa še za ženske. Giorgio je s svojimi zamislimi in talentom v nekaj letih zgradil imperij in svoje ime ponesel v sam vrh modne industrije. Odkril je odlično tržno nišo in svoje kreacije predstavil v nekaterih filmih; v filmu Ameriški žigolo je oblekel Richarda Gera. Od takrat se njegove obleke pojavljajo tudi na rdeči preprogi, oblekel je zvezdnike, kot so Jodie Foster, Michelle Pfeifer, Russell Crowe, Benjamin Bratt, Robert De Niro in Lady Gaga.

Giorgio Armani s športno kolekcijo, ki jo je zasnoval za olimpijske igre v Parizu. Napisa Italia ne boste mogli prezreti.
Profimedia
Pred torinskimi olimpijskimi igrami je Armani tudi sam pomagal olimpijsko baklo ponesti skozi Milano.
Profimedia

Pod njegovo znamko nastajajo oblačila z močnim značajem. Njegovo popolno nasprotje je Versace, obseden z zlatom, razkošjem in pretiravanjem. Armani je pri snovanju sloga vselej precej asketski in predstavlja tisti pol italijanskega okusa, ki sledi misli, da je manj več. Prej bo oblačilu kaj odvzel, kot dodal. V svoji dolgi modni karieri je preizkusil veliko slogov, od minimalizma do etna. Čeprav njegovi kupci pričakujejo vedno isti slog, po njegovih besedah ne razumejo, da so zanj prav spremembe izziv. Imperij Armani niso le oblačila. Znamka je znana tudi po dišavah za moške in ženske, telefonih, očalih, nogavicah, športni liniji, opremi za golfiste, liniji kopalk, nakitu in spodnjem perilu, ki ga je med zvezde ponesla reklamna kampanja s Cristianom Ronaldom. Armanijev podpis nosita tudi oprema za stanovanja in prestižni hotel na vrhu dubajskega nebotičnika Burj Kalifa, najvišje stavbe na svetu.

Vreden skoraj dvanajst milijard evrov

Giorgio Armani je bil po Christianu Diorju prvi modni oblikovalec, ki se je pojavil na naslovnici revije Time. Njegovo osebno premoženje ocenjujejo na nekaj manj kot dvanajst milijard evrov. Zase pravi, da je deloholik, njegovi sodelavci pa priznavajo, da zna biti zelo zahteven in aroganten. Neomajno sledi svojim trem zlatim pravilom: odstraniti odvečno, poudariti udobje in izpostaviti preprosto eleganco.

Davno leto 1942 - Osem let star Giorgio s starejšim bratom Sergiom in sestro Rosanno v domači Piacenzi
Profimedia
S številnimi zvezdniki ga vežejo tesna prijateljstva, tudi z italijansko filmsko ikono Sofio Loren.
Profimedia

Je izjemno zaseben moški, a se je javno deklariral za biseksualca. Imel je dolgoletno zvezo s poslovnim partnerjem, arhitektom Sergiem Galeottijem, ki je leta 1985 umrl po infarktu. V intervjuju za Elle je Armani, ko so ga vprašali, koga je v otroštvu najbolj občudoval, odvrnil: "Vedno sem občudoval predanost in odgovornost svoje mame Marie. Ko sem odraščal, nismo imeli veliko, a imeli smo vse, kar smo potrebovali. Vse po njeni zaslugi." Živi v Milanu, njegova najljubša knjiga je Mali princ, njegov najljubši kraj na svetu pa otok Pantelleria, ki leži med Sicilijo in Tunizijo. Njegova najljubša barva bo vselej ostala sivo bež. Bil je prvi modni oblikovalec, ki se je odločil, da njegovih oblačil ne bodo predstavljale manekenke z indeksom telesne mase, nižjim od 18, potem ko se je 21-letna manekenka Ana Carolina Reston izstradala do smrti.

Slavje pokvarile preiskave

Le nekaj dni po njegovi 90-letnici je praznično vzdušje skalila novica, da so italijanski pristojni organi zaradi domnevnih nepoštenih poslovnih praks izvedli preiskave na sedežih modnih velikanov Giorgio Armani in Christian Dior. Podjetji naj bi sodelovali z dobavitelji, ki preobremenjujejo in nezadostno plačujejo svojo delovno silo. Kot sta sporočila italijanski organ za varstvo konkurence AGCM in finančna policija Guardia di Finanza, sta modna velikana v nekaterih primerih "morda uporabljala blago iz delavnic, v katerih so bili zaposleni delavci, ki so prejemali neustrezne plače". Zaposleni v teh delavnicah naj bi obenem domnevno delali več ur, kot je zakonsko dovoljeno, ter v neustreznih zdravstvenih in varnostnih razmerah. Nadzorni organ preiskuje tudi morebitne kršitve zakonodaje zaradi načina promocije ter prodaje oblačil in dodatkov v nekaterih podjetjih iz skupin Armani in Dior. "V obeh primerih sta podjetji morda podali neresnične izjave o svoji etiki in družbeni odgovornosti, zlasti v zvezi z delovnimi pogoji in spoštovanjem zakonodaje s strani svojih dobaviteljev," so sporočili iz AGCM.

Z Madonno na podelitvi oskarjev leta 2007 v Los Angelesu
Profimedia
Brezčasno lep minimalizem. Aktualna Armanijeva kolekcija na minulem pariškem modnem tednu
Profimedia

Aprila so se pojavile prve novice o tem, da naj bi Armani resno razmišljal o možnosti, da bi se njegovo podjetje združilo z večjim tekmecem ali kotiralo na borzi. "Neodvisnost od velikih skupin bi lahko bila v prihodnosti še vedno prednost skupine Armani, vendar menim, da ne morem ničesar izključiti," je dejal Armani v intervjuju za Bloomberg. "Za uspeh mojega dela je bila vedno značilna sposobnost prilagajanja spreminjajočim se časom," je dejal. Do nedavnega je namreč Armani nad svojim imperijem ohranjal strog nadzor. Ogenj so podpihovali investicijski bančniki iz Milana, ki so v preteklih letih pripravili nešteto scenarijev za podjetje. "Trenutno si ne predstavljam prevzema s strani velikega luksuznega konglomerata," je pomiril duhove, a dodal, da ničesar ne izključuje.

Spet je oblekel italijanske olimpijce

Od leta 2008 je Armani lastnik košarkarskega kluba Olimpia Milano, znano je, da je tudi goreč navijač kluba Inter Milan. Oblikovalec je povezan tudi z olimpijskimi igrami. Oblikoval je opravo, ki jo je italijanski zastavonoša leta 2006 nosil na odprtju zimskih olimpijskih iger v Torinu, njegova oblačila so italijanski športniki nosili tudi leta 2012 na poletni olimpijadi v Londonu. Tudi na igrah v Parizu bodo Italijani nosili Armanijeve kreacije. Olimpijsko kolekcijo si je zamislil v svojem minimalističnem slogu in vanjo vključil bele majice z italijanskim grbom na prsih in ovratnikom v barvah italijanske zastave, pa tudi temno modre kratke hlače in druge kose. Temno modre trenirke je dopolnil z velikim napisom Italia čez prsi in grbom na srčni strani.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta