(FOTO) Škoda favorit - Čehinja, ki je odstrla železno zaveso

Marko Hanželič
29.09.2024 04:00

Škoda favorit, cenovno ugodna in sodobna, daleč pred prejšnjimi vzhodnjaškimi izdelki, je bila v času, ko so se pričeli rušiti zidovi komunizma, za mnoge edina realna priložnost za nakup novega avtomobila.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Favorit je bil zadnja škoda vzhodnega bloka.
Škoda

Danes je mlajšim težko pojasniti, s kakšnim zanimanjem so ljudje konec osemdesetih let prejšnjega stoletja pričakovali novi model češkega podjetja Škoda. Da pripravljajo sodoben model s prednjim pogonom, je bilo znano že dolgo (pravzaprav so ga načrtovali že pred praško pomladjo, a so nato Rusi to preprečili), a je proces trajal tako dolgo, da je tudi lada samara na trg prispela pred češkoslovaškim predstavnikom.

Z razlogom je bil to velik korak naprej, primerljiv le s tržno precej manj uspešnim domačim modelom yugo florida, do tedaj najmodernejšim vzhodnoevropskim avtomobilom. Pomagala je tudi Bertonejeva za tiste čase moderna karoserija z ostrimi linijami, ki jo poudarja asimetrična sprednja maska. Sodobna oblika s petimi vrati, dimenzij 3815 x 1620 x 1415 mm, v kombinaciji z razmeroma solidno opremo in zelo primerno ceno mu je zagotovila status uspešnice ne le na vzhodu, temveč tudi v številnih zahodnih državah, tudi marsikje zunaj Evrope.

Motor je bil v osnovi stare konstrukcije, s tremi ležaji ročične gredi, izpeljan iz 4-valjnega motorja, ki so ga že leta 1964 vgrajevali v popularni model škoda 1000 MB. Že v originalu je bil zanimiv, z aluminijastim blokom in litoželezno glavo, iz 988 kubičnih centimetrov prostornine pa je izvlekel 44 KM. Pri favoritu so ga prenesli na sprednji del avtomobila in namesto vzdolžno vgradili prečno. Prostornino so povečali na 1289 kubičnih centimetrov, moč pa na 62 KM, zadnja serija s katalizatorjem pa je imela 58 KM.

1,3-litrski motor je imel klasični uplinjač in pozneje še enotočkovni vbrizg.
Škoda
Favorit je imel čisto spodoben dizajn notranjosti za osemdeseta.
Škoda
Favorit je bil v karavanski izvedbi forman, s podaljšano medosno razdaljo pa kombi, rešilec in še marsikaj.
Škoda

Pri modernizaciji motorja so pomagali strokovnjaki podjetja Porsche in britanski Ricardo Consulting Engineers. Čeprav se predelava motorja, ki so ga namesto vzdolžno zadaj (za pogon zadaj) preselili v prečno spredaj (za pogon spredaj), komu morda zdi lahko delo, se je vse skupaj vleklo kar tri leta. Predvsem zaradi prilagajanja ekološkim normativom.

Če ste morda pozabili, velja spomniti, da je škoda favorit 136 imela motor prostornine 1.3 litra z uplinjačem in 62 KM, model 135 injection pa elektronski vbrizg goriva in 58 KM (katalizator, ki mu je dušil moč, je odvzel štiri konjiče). Vbrizg je bil centralni SPI (Single Point Injection) z enim injektorjem namesto alternatorja. Daleč od sodobnih sistemov vbrizgavanja MPI, da ne omenjamo še česa modernejšega, je bila takrat ta rešitev za škodo pravo čudo vesoljske tehnike.

Ime favorit je seveda vzeto iz bogate zgodovine češke znamke, gre za tradicijo obujanja legendarnih starih imen: felicia (1936-1941), octavia (1959-1971), superb (1934-1949) in rapid (1935-1947). Osnovna različica L je že ponujala vzglavnike na vseh sedežih, ogrevanje zadnjega stekla in nastavitev vzvratnih ogledal iz kabine, LS pa še merilnik vrtljajev, meglenke, zadnji brisalec in deljivo zadnjo klop. Po prevzemu Škode s strani družbe Volkswagen in z obsežno prenovo so prvotne oznake zamenjale nove, LX in GLX.

V zadnjih letih so na trg prispele serije bogateje opremljenih posebnih edicij, pri nas pa sta najbolj znani silver line in black line. V skladu s tradicijo je favorit dosegal tudi zavidljive reli uspehe, zmage v razredih v WRC ter občasne uvrstitve med prvih deset v generalni razvrstitvi. Favorit je pomemben in uspešen model, ki se je v začetku 90. let zelo dobro prodajal tudi na slovenskem trgu, uspešna pa je bila tudi naslednica felicia, ki so jo pričeli prodajati leta 1994. Slednja je v osnovi le temeljito dodelana različica predhodnice.

Kombilimuzinskega favorita so izdelovali od 1987 do 1994, formana pa od 1990 do 1995.
Škoda
Favorit je dobil ime po modelu, ki ga je Škoda proizvajala od 1936 do 1941.
Škoda

Bertone je sprva predvidel celotno paleto favoritov: kombilimuzino, limuzino, karavana, kupeja, pickupa, povišanega kombija in reševalno različico. Toda ob kombilimuzini sta serijsko proizvodnjo dočakala le karavan forman, predstavljen leta 1990, in različica pick-up. Manjšo serijo (okrog 200 primerkov) kabrioleta je izdelalo podjetje MTX, izdelali pa so tudi več unikatnih različic za posebne namene.

Če ste ljubitelj oldtimerjev, vas bo zanimalo tudi tole: trenutna vrednost favoritov je zanemarljiva, je pa dejstvo, da bo težko zanimiv oldtimer, če odštejemo posebne serije. Še ena zanimivost: karavanski model forman nima nobene zveze z znanim češkim režiserjem. Forman je star češki izraz za osebo, ki prevaža blago s kočijo in, kot so razložili pri Škodi, model ni dobil imena po Milošu Formanu.

Škoda favorit je "milijonarka" iz Mlade Boleslave. Izdelanih je bilo 783.167 primerkov klasične kombilimuzine favorit (1987-1994), temu pa je treba dodati 219.254 karavanov forman (1990-1995) in 60.744 primerkov modela pick-up.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta