(FOTO) Zračna ladja. Cepelin. Blimp. Legenda.

08.08.2021 04:40
Turizem, ki je zadnja leta skoraj eksplodiral, je v nebo ponesel toliko ljudi kot še nikdar prej. Z letali. Toda leteti je mogoče tudi drugače. Z drugačnim orodjem. Denimo z zračno ladjo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Blimp Goodyear: 75 metrov dolžine povsem zasenči dolg tovornjak s priklopnikom. Foto: Vinko Kernc
Vinko Kernc
Zeppelin NT v Goodyearovi preobleki nad Slovenijo, točneje nad Bledom Foto: Vinko Kernc
Vinko Kernc

Goodyear, ki je na nek pogojni način tudi naše domače podjetje (Goodyear Slovenija, nastal leta 1998 z nakupom Save iz Kranja), je v svetu znan po dveh stvareh. Prva so, jasno, gume za vozila. Druga je značilna bela, modra in rumena zračna ladja z velikanskim napisom podjetja. Ta ladja je zaščitni znak najpomembnejših dirk predvsem v ZDA, a tudi v Evropi. Težko jo je ne opaziti.

Jasno, blimp, kakor mu pravijo pri Goodyearu (blimp je neformalni angleški izraz za netogo zračno ladjo in pri Goodyearu ohranjajo tak izraz, čeprav so po novem njegove zračne ladje poltoge), je dolg 75 metrov. Če veste ali če si predstavljate, kako dolgo je nogometno igrišče, potem boste razumeli: blimp sega od bele črte enih vrat do kazenskega prostora pred drugimi vrati. No, ker po FIFA mere nogometnega igrišča niso fiksne, je treba to vzeti z malo rezerve, a vseeno - blimp je zelo dolg. Lahko pa rečemo tudi malce drugače: na 75 metrih dolžine se zvrsti 17 golfov eden za drugim, pa še ostane slaba dva metra prostora.

Ko stojite ob njem, je fascinantna še njegova druga mera - višina. Ta znaša 17,4 metra. Tako visoka je stavba s pritličjem in še šestimi nadstropji! Pa dokončajmo z merami: največja širina ovoja meri 19,5 metra, prostornine ovoja pa je 8425 kubičnih metrov. Če bi bil v njem cviček, ki bi ga želeli ustekleničiti v litrske steklenice, bi jih potrebovali 8,425.000. Se pravi skoraj osem milijonov in pol.

Za svoje mere je blimp razmeroma lahek; dovoljena obremenitev znaša 1900 kilogramov, skupna masa pred vzletom pa je lahko največ osem ton, kar pomeni, da brez potnikov tehta kakih šest ton. Toda v ovoju je vendarle za več kot osem milijonov litrskih steklenic izjemno lahkega helija, ki blimpu zagotavlja potreben vzgon. Da gre vse skupaj lažje in da je bolj pod nadzorom, je blimp opremljen s tremi, v letalski industriji dobro znanimi motorji znamke Lycoming. Dva sta nameščena na bokih, eden je povsem zadaj (kot pri podmornici), vsak od njih pa zmore 147 kilovatov, dovolj za varen vzlet, varen pristanek (bočna motorja se lahko zasučeta v pravi kot, da lahko pomagata pri vzletu in pristanku) in ustrezno hitrost potovanja. Največja hitrost je 125 kilometrov na uro.

Goodyear je kot specialist za gumo že leta 1910 ustanovil oddelek za aeronavtiko in trženje tkanine z gumo. Svoj prvi balon so izdelali leta 1912, leta 1917 je poletela njihova prva zračna ladja in leta 1925 je poletelo prvo reklamno zračno plovilo Goodyear. Leta 1930 so prvikrat osvetlili logotip znamke na plovilu, v 40. letih so imeli njihovi blimpi močne avdiosisteme in leta 1955 so ga prvič uporabili za prenose televizijskega programa v živo. Leta 1972 je prišel blimp tudi v Evropo (tu je ostal do leta 2021), leta 1984 sta dva blimpa pokrivala poletne olimpijske igre v Los Angelesu in leta 1996 še v Atlanti.

Na videz suhoparno naštevanje je vendarle pomembno, saj jasno kaže na spretno sožitje samopromocije, vlaganja v razvoj tehnologij zračnih ladij in služenja javnemu interesu. Blimp oziroma zračne ladje nasploh imajo številne značilnosti, ki so izjemnega pomena za prenos dogodkov iz zraka in kakršnih nima nobeno drugo zračno plovilo. Letala so prehitra in preglasna, helikopterji so še bolj glasni, balonov pa ni mogoče poljubno voditi v prostoru.

Fritz Günther (levo), letnik 1963, človek, ki je v svojem poklicu srečen: "Boeing 747 lahko pilotira vsak. Za zračno ladjo moraš imeti občutek." Foto: Vinko Kernc
Vinko Kernc

Zaradi pojavljanja na najbolj zanimivih športnih (a ne le teh) prireditvah, predvsem seveda na motošportnih, znamko Goodyear marsikdo bolj pozna zaradi zračne ladje kot pa proizvajanja gum. Navsezadnje se pojavlja tudi v filmih in celo v risanih filmih. Goodyear je svojo floto treh blimpov v ZDA lani povečal za še enega, znova (po letu 2021) namenjenega Evropi. Poslanstvo zdaj že ne bi smelo presenetiti: partnerstvo s televizijsko mrežo Eurosport in s tem pokrivanje dirk iz zraka. V svojem "prostem času" Goodyearov blimp seveda ne miruje. Potem ko je sredi julija nad Monzo spremljal vztrajnostno dirko za šest ur Monze, se je 21. julija na kratko ustavil tudi pri nas in privabil številne ljubitelje vseh vrst posebnosti. Pristal je v Lescah in s svojo pojavo navduševal že privezan na svoj pomol. Saj se spomnite, 75 metrov dolžine in šestnadstropna hiša …

Katharine Board, letnik 1975, pilotka, inštruktorica, izpraševalka letenja: "Če gre med letom kaj narobe, komisija najprej vpraša, kakšna je bila vremenska napoved." Foto: Vinko Kernc
Vinko Kernc

Zračna ladja zahteva specifične pritikline. Za parkiranje potrebuje svoj tovornjak s stolpom, na katerega se priveže, pa seveda ekipo posebej specializiranih mojstrov, ki pomaga varno pristati, privezati, odvezati in vzleteti. Ker je let zračne ladje v veliki meri odvisen od vremenskih razmer, mora imeti ena zračna ladja dve identični ekipi: prva gre na kraj, kamor želi prileteti, druga pa na nadomestno lokacijo, če bi se vreme slučajno nerodno obrnilo. Blimp te velikosti je čisto resno zračno plovilo, ki se mora držati mednarodnih letalskih predpisov, zato ima v kokpitu letalske instrumente in svoj pozivni znak - v konkretnem primeru je to D-LZFN. Tako ga je mogoče spremljati tudi po spletu (najbolj popularna je menda aplikacija Flight Radar), pa vendar ga je mnogo bolj zanimivo spremljati v živo.

Kabina ali gondola je opremljena z digitalnimi pilotskimi instrumenti, sprejme pa dva pilota in 12 do 14 potnikov. Foto: Vinko Kernc
Vinko Kernc

Blimp je najraje kakih 300 metrov nad tlemi (največ se lahko dvigne na 3000 metrov!) in največ imajo potniki od njega, če se giblje s kakimi 60 kilometri na uro. To je malo več, kot se sme voziti z mopedi, se pravi, da piš vetra še ni moteč. Blimp ima namreč v kabini (gondoli) dve okni, ki ju je mogoče odpreti, tudi brez tega pa je razgled čudovit, fantastičen. Gledati z višine omogoča gledanje zemljevida v živo, a v treh razsežnostih. In v konkretnem primeru je postalo jasno, kako je s tistimi tremi fotografijami, ki se pojavljajo na vseh pomembnejših promocijskih materialih za našo deželo. Otok in grad na strmi skali sta iz zraka res pravljična in preverjeno nista obdelana s photoshopom. Tam je zares lepo.

Pogled, ki človeka ne pusti hladnega in ki prodaja Bled in Slovenijo turistom. Foto: Vinko Kernc
Vinko Kernc

***

Blimp ne miruje. Nedavno je obiskal Poljsko, ta konec tedna spremlja dirko elektromobilov Pure ETCR v Kopenhagnu na Danskem. Kasneje, predzadnji vikend tega meseca, bo za Eurosport snemal dirko 24 ur Le Mansa v Franciji. Saj verjetno vemo vsi: take reči so za lastnika najdražje, ko mirujejo. In blimp ter njegova posadka zelo rada letita. Tudi preverjeno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta