Gledališki igralec Rado Pavalec: Dober si, ko ti čestitajo samo eni

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
09.02.2020 06:48

Rado Pavalec je bil v mladosti na fotografiji na oglasni tabli pri Astoriji kot nogometaš Kovinarja in pred gledališčem kot ljubimec iz ene od dram. Osemdesetleten je selektor festivala komedije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janko Rath

Po očetu izvira iz Malečnika, priimek so tam izgovarjali tako, da so poudarili zadnji zlog, mama je bila s Holmca na Koroškem. Rodil se je 29. januarja 1940 v Vinarski ulici v Mariboru, družina se je zato, ker je bil oče višji preglednik finančne kontrole, selila po Sloveniji. V nižjo gimnazijo je hodil v Brežicah. Vse lepo v svojem želenem poklicu, do katerega je tudi šel po ovinku, je doživel v svojem Mariboru. Rado Pavalec je bil prav na svoj osemdeseti rojstni dan gost Spominjanj, ki sta jih vodila Majda Potrata in Franci Pivec. V Glazerjevi dvorani Univerzitetne knjižnice Maribor se je pred občinstvom v Mariboru spominjal svoje prehojene življenjske in igralske poti ter recitiral.

S Sonjo Blaž v predstavi Jesenski sen leta 2004
Sašo Bizjak
V vlogi Richarda II. leta 1976
Dragiša Modrinjak
V Mrtvih dušah z Alešem Valičem in Vladom Novakom leta 2014
Damjan Švarc

Treniral ga je Branko Elsner

V Brežicah je hodil v nižjo gimnazijo, kjer je bila profesorica tudi kasneje znamenita jezikoslovka in slovenistka Breda Pogorelec. "Bila je stroga, če si imel tri vejice napačne v spisu, je bil šus. A je bila zmerom imenitna, veliko nas je naučila, jezik smo začeli spoštovati." Že oče doma je zahteval, naj govori glasno in jasno. Tega se je zmerom držal in v igralskem poklicu mu je prav prišlo.

Hamlet v Večeru leta 1976
Arhiv Večera
Rado Pavalec še vedno velja za odličnega recitatorja.
Danilo Cvetnič

Tovornik je bil vodja na odru

Arnold Tovornik je bil za svoje soigralce, torej tudi za Rada Pavaleca, igralska avtoriteta. "Bil je največji mariborski igralec, kar jih je bilo. Tudi izredno razgledan človek, poznal je muziko, zgodovino, znanost. Enkrat mi je v garderobi rekel: 'Poslušaj, Rado, dokler ti bodo po premieri vsi čestitali, vedi, da še nisi dober. Ko ti bodo čestitali redki, takrat si že daleč prišel.' In tako se je kasneje tudi dogajalo. Na srečo." Volodje Peera se spomni, kako ga je skušal na odru spraviti v smeh, ko bi moral biti strogo resen. Tudi Janeza Klasinca, Angelce Jankove in drugih dragih kolegov se rad spomni. Evgen Car je pravil, da sta z Radom prizor iz Partljičeve komedije Oskubimo jastreba velikokrat ponovila tudi zunaj teatra. "V kakšni restavraciji v nočnih urah, že rahlo utrujena, indisponirana." Da so se res imeli po vajah in predstavah še dosti za pomeniti, se je spominjal Pavalec. "Tako sva midva z Jenijem velikokrat v gostilnah pela Le vkup, le vkup, uboga gmajna. Kot je Tone v komediji napisal."
Spomni se, kako sta s Sonjo Blaž, na željo režiserja Mirana Herzoga, za predstavo Kakor vam drago vse dopoldne vadila prizor, ko mu je padla v naročje. Minu Kjudrova in Milena Muhičeva sta bili tudi njegovi soigralki. "S Poldetom Bibičem sva po eni od Borštnikovih predstav v poznih urah še nameravala kaj popiti v Orlovi kleti. Ko me je vprašal, ali bova še kaj dobila, sem rekel: 'Ohne Angst.' Notri pa so rekli, da so zaključili z blagajno, in sva kljub moledovanju in mojemu prepričanju, da bo šlo vse gladko, odšla brez zadnje runde. Po tistem za Poldeta nikoli več nisem bil Rado, ampak samo še Ohne Angst." Igralskega kolega, ki je leta 2013 napisal knjigo Velika igralska družina, je kasneje vprašal, kako to, da gledališka dogajanja opisuje samo pozitivno, čeprav teatra brez prepirov, nevoščljivosti in podobnih stvari ni bilo. Odgovoril mu je, da vsega tega o kolegih ni mogel napisati, so bili vendarle igralska družina.

Osebni arhiv
Portret iz oktobra 1975
SNG MARIBOR
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta