Hren je dokaz, da ljubimo ostro

Zora Štok Zora Štok
21.04.2019 02:45

Škoda, da se na ta samosvoj koren največkrat spomnimo le ob velikonočnih praznikih, ko je obvezen dodatek bogatemu zajtrku, ne sme pa manjkati niti v košari z dobrotami, ki jo mnogi nesejo na blagoslov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dimljena postrv s hrenom je imenitna predjed.
Profimedia

Hren ima številne zdravilne lastnosti, vsestransko je lahko uporaben tudi v kulinariki. Nekateri se mu izogibajo zaradi ostrega, rezkega okusa, a z različnimi dodatki lahko okus hrena omilimo ali pa hren uporabimo kot dodatek namazom, omakam, solatam in drugim jedem. K nekaterim jedem - pečeni krači ali kranjski klobasi na primer - se najbolj poda sveže naribana korenina hrena. A če nam je okus preoster, si lahko pomagamo na različne načine in ga ublažimo. Dovolj je že žlica rahlo stepene sladke smetane, tudi s kislo smetano ga lahko zmešamo, z drobno naribanim jabolkom, tudi čisto na drobno sesekljan jajčni beljak bo nekoliko ublažil ostrino korenine. Z vsemi temi dodatki razblažen hren pa lahko uporabimo tudi drugače. Že na kos črnega kruha namazan hren z dodatki je lahko odlična malica.

Odličen dodatek mesu na žaru

Hrenu lahko poleg trdo kuhanih jajc dodamo tudi žlico ali dve bučnega olja in dobimo odličen dodatek k velikonočni šunki in pirhom, med letom pa bo to morda za koga nenavaden, a odličen dodatek mesu, pečenemu na žaru. Za tiste, ki jim je svež hren preoster tudi z naštetimi (ali katerimi drugimi) dodatki, lahko doma dodelajo kupljene pripravke s hrenom. Za ljubitelje zdrave hrane (in tudi za vse druge seveda) je odlična malica skuta ali kak podoben sir (cottage cheese na primer), zmešan s hrenom, dodamo lahko še malo gorčice in sesekljana zelišča. V družbi hrena se zelo dobro počuti tudi rdeča pesa. Uporabimo lahko svežo, narezano na skoraj prozorne rezine, ki jih nekaj časa mariniramo v limoninem soku, ali pa peso nekoliko pokuhamo in potem narežemo na rezine ali na paličice.

Profimedia

Legendaren s kuhano govedino

Hren kot priloga je priljubljen tudi s kuhano govedino. Slastno hrenovo omako, ki jo postrežemo toplo, pripravimo tako, da na žlici masla prepražimo zdrobljen kruh (dve rezini), dodamo nariban hren, premešamo, zalijemo z malo vroče goveje juhe, solimo in popramo, malo pokuhamo (tri do štiri minute) in na koncu vmešamo še nekaj kisle smetane. Še malo praženega krompirja dodamo na krožnik in obrok je popoln.

Hren lahko uporabimo tudi kot dodatek nadevu za polnjena jajca.
Profimedia

Mesto v domači lekarni

Domača lekarna pravi, da hren pomaga pri čiščenju dihalnih poti, zato si ga privoščimo, če se nas loti prehlad. Hren namreč redči sluznico in lajša dihanje. Poleg tega vsebuje hren veliko mineralov (kalij, kalcij, magnezij), vitaminov skupine B in vitamina C, je diuretik in tako pripomore k izločanju škodljivih snovi iz telesa, pomaga tudi pri preprečevanju nekaterih okužb, olajša prebavo, pospeši prekrvavitev in je učinkovit pri zniževanju krvnega taka. Nekateri zapisi tudi pravijo, da hren vsebuje antioksidante in da zaradi vsebnosti nekaterih snovi preprečuje mutacije zdravih celic in tako preprečuje nastanek rakavih obolenj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta