Ideje za poletno tekočo osvežitev

Zora Štok Zora Štok
23.06.2019 05:26

Priprava osvežujočega napitka sploh ni zahtevna, če imamo pri roki meto, meliso, limono in pomarančo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia
Citrusi, jagode in kumare v isti skledi
Profimedia

V poletni, včasih prav pasji vročini prisegamo na različne načine osvežitve. Nekaterim ne pomaga nič drugega kot ledeno hladna pijača, ki dodobra orosi kozarec, in še dodatno ohlajena s kockami ledu. Tudi kakšen mehurček v pijači ni odveč. Drugi prisegajo na ne preveč hladno pijačo, tudi zelo sladka naj ne bi odžejala. A kot v mnogih drugih rečeh je vse prepuščeno okusu posameznika in njegovi iznajdljivosti. Če komu teknejo hladni mehurčki, naj si jih privošči, saj o tem, da je bolj zdrava in da tudi bolj odžeja kakšna ne preveč hladna pijača, nima smisla razpredati. Tudi če sedimo za isto mizo, ni zagate - ljubitelji hladnega si v pijačo dodajo led, tisti drugi zaužijejo bolj tople napitke. In so vsi zadovoljni.

Meta in melisa

Kot se za vroče spodobi, priprava osvežujočega napitka ni zahtevna. Sploh če imamo pri roki, bodisi z domačega vrta bodisi s tržnice, meto ali meliso, izjemno uporabni začimbi za pripravo poletnih napitkov. Že res, da prehrambni strokovnjaki priporočajo predvsem pitje vode, a včasih vendarle tekne kak aromatičen napitek z okusom po sadju. V vrč damo nekaj vejic melise ali mete, kar s stebli, zalijemo z vodo in pustimo stati nekaj ur, lahko tudi čez noč. Dodamo še nekaj rezin limone ali pomaranče, tudi rezina sveže kumare bo osvežila tak poletni napitek. Pustimo ga lahko na kakšnem hladnem prostoru ali pa ga damo v hladilnik, če imamo raje hladne pijače.

Profimedia

Čaji in bovle

Za gašenje žeje v vročih dneh si lahko pripravimo tudi kakršenkoli čaj in mu dodamo limonin ali pomarančni sok, rezine grenivke, koščke ananasa. Če kuhamo sadni čaj, uporabimo takšnega, ki vsebuje na koščke narezano sadje, saj je veliko bolj aromatičen in okusen od čajev v filter vrečkah.

Napitek iz mete in melise z limono ali pomarančo odlično odžeja.
Profimedia

Aloe vera in sangria

Popularni so tudi napitki z dodatkom aloe vere in kokosove vode. Zakaj pa ne! Malo eksotike je vedno privlačno in malce poguma je potrebnega, da najdemo pravo kombinacijo, a prav v iskanju novega je tudi čar priprave napitkov.
Morda poskusimo z ingverjevim sirupom. Ingver sicer ni več kakšna posebna eksotika, a vseeno v naših kozarcih še ni vsakdanji dodatek.

Hladno in z mehurčki
Profimedia

Ginger ale

Pijača ginger ale je po svetu zelo popularna in potemtakem ni razloga, da si je ne bi pripravili tudi doma. Pripravimo 25 dag svežega ingverja in ga nastrgamo (korenino prej seveda olupimo). Z ene limone s strgalnikom narežemo trakove lupine, belo kožico, ki se drži lupine, odstranimo, ker greni. Nastrgani ingver in limonino lupino damo v večji lonec in prilijemo liter vode ter na močnem ognju pustimo, da zavre. Ogenj potem zmanjšamo in kuhamo še deset minut, potem pa dodamo 30 dag sladkorja in mešamo, dokler se sladkor povsem ne raztopi. Ko je zmes povrela za približno četrtino, jo precedimo skozi gosto cedilo. Ko se sirup ohladi, ga nalijemo v steklenico in shranimo v hladilniku. Če sirupu dodamo mineralno vodo (na 1,25 dl sirupa dolijemo 2,5 dl mineralne vode), dobimo pijačo ginger ale. Seveda v kozarcu ne sme manjkati led.
Seveda pa lahko ingverjev sirup razredčimo tudi z navadno vodo, dodamo rezine limone ali kumare, tudi vejica mete ali melise ne bo odveč. Ali pa dodamo kakšno drugo sadje, narezano na kocke ali rezine. Ali zamrznjene borovnice in maline.

Napitek iz granatnega jabolka z rožno vodo
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta