Igralka Mojca Fatur o račji filmski zgodbi: Ni zares življenja, če ne preizkušaš svojih meja

Saša Britovšek Saša Britovšek
17.12.2023 03:00

Družinske počitnice v južne kraje se ponesrečijo, a izkušnja je neprecenljiva. O pustolovščini iz filma Race! z igralko Mojco Fatur.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Račja družina Mlakar posluša razburljive zgodbe rac selivk in se odloči za nepozabno potovanje.
Illumination And Universal Pictu

V naše kraje je priletela račja družina Mlakar. Očitno je, da so zgrešili smer, navigiranje poti v južne kraje je zatajilo. Kako se bodo znašli sredi velikega mesta, je za zdaj še velika uganka. Raca Petra, racak Maks ter njuna mladiča Leni in Daks so se po navdihu rac selivk tudi sami odpravili na potovanje, da doživijo nepozabno izkušnjo in izkusijo, kar ponuja širni svet. Namenili so se na toplo Jamajko.

Animirana komedija Race!, lahko bi ji rekli kar vizualni spektakel, je precej več kot še en praznični družinski film, za kar se je potrudil režiser Benjamin Renner, zahvala pa gre tudi studiu Iluminations in scenaristu Micku Whitu, ki je pred leti zakrivil nepozabne Minione. Film so v originalu sinhronizirali igralci Elizabeth Banks, Danny DeVito, Carol Kane, Kumail Nanjiani, Keegan Michael Key in drugi. Slovenski igralci, ki so glavnim junakom posodili glasove, pa so Miha Rodman, Mojca Fatur, Nai Fejzić, Marli P. Železnik, Željko Hrs, Jona Stojanov, Goran Mikič, Tadeja Vaupotič, Jožica Avbelj, Ana Maria Mitić, Jure Mastnak in Ernejst Fejzić.

Mama raca Petra je drzna in odprta, je vodja družine in zagovarja skupno odkrivanje sveta in ustvarjanje spominov. Svoja otroka nenehno spodbuja in se jima trudi biti vzornica. Vse to počne, medtem ko išče ravnovesje med avanturo in praktičnostjo. Skupaj z racakom Maksom krmarita med vzponi in padci starševstva, pri čemer vedno drug drugemu krijeta hrbet.

"V zgodbi Race! sem prepoznala dinamiko svoje družine, kjer sem jaz tista, ki se včasih mečem na glavo v nove izkušnje," pravi igralka Mojca Fatur.
Peter Giordani

Treba je stopiti iz cone udobja

O simpatični raci, izkušnji sinhronizacije filma in doživetjih, ki jih prinašajo potovanja, smo govorili z igralko in pisateljico Mojco Fatur, ki je Petri posodila glas. "Že ob prvem srečanju z raco Petro sem začutila, da sva si všeč, da ne rečem kar podobni. Prav želela sem si, da bi moj glas potrdili oziroma da bom izbrana. V zgodbi sem celo prepoznala dinamiko naše družine. Moj partner Klemen sicer ni tako zapečkarski kot ta racak Maks, a je vseeno bolj previden in bolj premišljen od mene, ki se včasih kar mečem 'na glavo' v nove izkušnje. Definitivno zagovarjam, da je treba včasih stopiti iz svoje cone udobja. Seveda ne ves čas, a vseeno - ni rasti, ni zares življenja, če ne preizkušaš svojih meja in zmožnosti. Sem za avanture!"

Mojci se zdi zelo pomembno, da se spodbuja otroke k raziskovanju, pri čemer ne misli zgolj na potovanja, saj že v domačem okolju lahko z malo truda odkrivamo nova mesta in nove izkušnje - ali pa zgolj poskusimo kakšno jed, ki je še nismo. "Vsaka pot v nas pusti svoj pečat," je prepričana igralka, mama treh otrok. "Ko greš v tujo državo, se ta tako kot pečat, štampiljka, ki smo jih nekoč zbirali v potnih listih, odtisne v nas. Vsako potovanje postane del tebe. V mene se je tako vtisnilo potovanje v Indijo, v Egipt, na svoj način me je zaznamovala tudi Kolumbija. Slednja je bila recimo zanimiva s svojo dvoličnostjo, saj je bila Bogota čez dan pisana in živahna, zvečer pa je nanjo padla temna tančica nevarnosti."

Račja družina Mlakarjevih nehite pirstane v New Yorku.
Illumination And Universal Pictu

Naj otroci odkrijejo svoj potencial

Da je mama raca vzornica svojima mladičkoma, najstniku Daksu in mali Leni, je prepričana tudi Elizabeth Banks, ameriška igralka in režiserka, ki je prav tako mama dveh otrok. "Ona je njuna vodilna luč, ki ju vedno spodbuja, da sta radovedna, pogumna in odprta za vse, kar ponuja svet. Petra si ne želi nič drugega kot videti, kako njeni otroci uspejo in odkrijejo svoj pravi potencial - in mislim, da je to lepo sporočilo, ki ga lahko družine odnesejo iz filma. Gre za opolnomočenje drug drugega in sprejemanje neskončnih možnosti, ki jih ponuja življenje," je povedala ob svetovni premieri filma oktobra letos.

Ko avanturistična Petra uspe prepričati družino, s tem predvsem svojega zapečkarskega, morda celo pretirano zaščitniškega moža Maksa, ki mu je v slovenski različici glas posodil igralec Miha Rodman, da se odpravijo na razburljivo potovanje, se kmalu njihovi dobro zastavljeni načrti ponesrečijo. Izkušnja, ki sledi, jim bo razširila obzorja, prinesla nova prijateljstva. Dosegli bodo več, kot so si mislili, da je mogoče, obenem pa se bodo drug o drugem - in o sebi - naučili več, kot so si kadarkoli predstavljali.

Praznični filmski ponudbi v domačih kinodvoranah se tako pridružuje "road movie", prežet z ljubeznijo in humorjem. Račja, a hkrati človeška ​zgodba z liki, ki so zelo povezani in se na koncu ubadajo s težavami, ki jih razumemo tudi tisti, ki nimamo kril.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta