Igre Mediterana

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
02.02.2020 06:03

Sredozemske reprezentance so v igrah z žogo pravi hit - tudi slovenske.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Španci na vrhu rokometne Evrope.
Epa

Kakšno prvenstvo je zdaj to? Evropsko? Ne, po malem balkansko, v glavnem mediteransko. Ne vemo točno, zakaj so mediteranske države nadvse uspešne v igrah z žogo. Morda ima kaj pri tem opevana sredozemska dieta (ribe, pomaranče, olive, vino). Morda nas podžigata morje in sonce, za več optimizma in kolektivizma. Zakaj nam, Mediterancem, ne morejo v odbojki, rokometu in košarki parirati Avstrijci in Švicarji? Kot kaže, najbolj zato, ker so boljši smučarji, manj pa zagrizeni in talentirani, ko gre za kolektivne športe z žogo.
Na kratko obnovimo. Finale EP v rokometu: Španija - Hrvaška (blizu pa Slovenija). Finale EP v odbojki: Srbija - Slovenija (blizu pa Francija). Zadnji finale EP v košarki: Slovenija - Srbija (v polfinalu pa Španija). Finale EP v nogometu: Portugalska - Francija. Finale EP v vaterpolu: Španija - Madžarska (tretji pa Črnogorci in četrti Hrvati). Dodajmo še malo svetovne športne začimbe (v zadnjem finalu SP v nogometu sta se merili Francija in Hrvaška) in dobimo zmagovito sredozemsko športno mineštro. Ah, da ne pozabimo: afriški prvaki v nogometu so še eni naši sosedi, Alžirci.
Srbija je danes sicer brez morja, ampak v sklopu bivše Jugoslavije je bila "v stiku" z Jadranom. Neodgovorjeno vprašanje ostaja, kaj bi bilo, če bi ti košarkarji še nekaj let igrali skupaj: Dražen Petrović, Toni Kukoč, Dino Rađa (vsi Hrvati), Vlade Divac, Žarko Paspalj, Predrag Danilović, Saša Đorđević (vsi Srbi), Jure Zdovc (Slovenec) ... Z razpadom SFRJ je ugasnila najbolj nadarjena evropska košarkarska generacija. Bi bil jugoslovanski dream team vsaj približno kos ameriškemu z Magicom Johnsonom in Michaelom Jordanom, ki se je sprehodil skozi olimpijsko Barcelono? Ne vem.
Jasno pa je, da mnogi izjemni slovenski športniki v igrah z žogo nikoli ne bi dobili priložnosti za nastop na največjih reprezentančnih tekmovanjih. Jugoslovanske selekcije so bile, razumljivo, sestavljene po principu regionalne pripadnosti (če je bil v ekipi en Slovenec, smo lahko bili srečni). Da bi se Slovenci v pingpongu kot reprezentanca uvrstili na olimpijske igre, kot so se zdaj v Tokio 2020, pa je bilo pred tremi desetletji itak bolj neverjetno od znanstvene fantastike.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta