(INTERVJU) Melani Mekicar in Blaž Švab o silvestrskem večeru na TV Slovenija: Vse bo še dobro!

Saša Britovšek Saša Britovšek
26.12.2021 06:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Melani in Blaž obljubljata dobro zabavo z vrhunsko glasbo in prijeten domač občutek, da je veselje še vedno pomembno.

Adrian Pregelj

Letošnji silvestrski večer bo hkrati tudi petkov večer. In to najdaljši v letu, ki se poslavlja. Nekajurno glasbeno zabavo so na Televiziji Slovenija zaupali Melani Mekicar in Blažu Švabu. Saj je vendar V petek zvečer! In čeprav Blaž Švab iskreno misli, da 2021 ni bilo dobro, je obema prineslo nekaj lepih spominov. Melani se je z novo kariero življenje obrnilo na glavo. "Kot v najbolj divjih sanjah," pravi prikupna svetlolaska.

Blaž, najdaljši večer ste gostili že ... kolikokrat? V družbi različnih sovoditeljic, pravzaprav. Ali se tudi sicer novoletne oddaje spreminjajo iz leta v leto?

Uf, sem moral kar pomisliti in sem se tudi sam začudil številki. Silvestrske večere z ekipo soustvarjamo že sedem let, vsako leto. Silvester ima v sebi neko čarobnost, neko kemijo. A zadnji dve leti sta precej drugačni kot prejšnja. Včasih smo se lahko pripravljali na silvestra že poleti, zadnji dve leti pa šele tik pred zdajci, ker se epidemiološko stanje ves čas spreminja. Sam navijam za velike televizijske šove, v velikih dvoranah, pred publiko, a tudi v studiu Televizije Slovenija smo pričarali super vzdušje. Ekipa, nastopajoči, publika, vsi smo se striktno testirali prav vsak dan in z upoštevanjem vseh protokolov smo posneli dobro zabavo, kjer se vse igra in poje - v živo. In to je velik uspeh, velik premik. Res sem ponosen in hvaležen za tako dobro ekipo in vse te predane in srčne glasbenike. Ni bilo lahko, ob vseh teh predpisih, saj je dela in stresa trikrat več. Kar smo ustvarili, je dokaz, da se da, če se hoče. Ampak to dolgujemo ljudem, pa tudi sebi. Ko se res potrudiš, je hvaležnost potem še toliko večja.

Gotovo boste naslednji petek zvečer obeležiti tudi 50-letnico Silvestrskega poljuba, skladbe Alfija Nipiča.

Seveda, vsi bomo obeležili to lepo obletnico skupaj z gledalci. Ves večer nam bodo pošiljali svoje silvestrske poljube, ki jih bomo objavljali na ekranu in družabnih omrežjih. To bo kup poljubov, tudi takih zabavnih in, verjamem, tudi ganljivih. Pesem je ponarodela, je od ljudi, zato je prav, da vsi s sodelovanjem obeležimo ta lepi jubilej. Seveda bo del našega programa tudi Silvestrski poljub v izvedbi enega in edinega - Alfija Nipiča.

Dober domač občutek

Ker ste tudi soavtor oddaje: kakšne zadnje ure v letu lahko obljubite gledalcem Televizije Slovenija?

Z Juretom Karasom sva skupaj zastavila silvester. Glasbeni del z Martinom Juhartom, Mihom Goršetom, Matjažem Vlašičem. Nad vsem bdijo uredniki in producenti, režiser Aljaž Bastič, krasni humoristi, odlični orkester Diamanti in kup vrhunskih pevk in pevcev. Vsi smo se trudili drug za drugega. Veste, kaj obljubljam? Dober domač občutek. Med glasbeniki so na snemanju veli prijaznost, toplina, ljubezen do sočloveka in pristno veselje do glasbe, do življenja, do tega, da bo vse še dobro. To bo čutiti povsod, kjer se bo predvajal program: doma, v tujini, na smučiščih, v kočah, kleteh, kjerkoli. Obljubim, da bo vsak začutil iskren namen, da ne pozabimo, kako je veselje pomembno v teh časih. Še bolj kot kdaj prej.

Oddaja je torej že posneta, zato dovolite vprašanje o tem, kakšen bo vaš zasebni silvestrski večer. Verjetno že veliko let niste bili na najdaljšo noč doma.

Res, več kot dvajset let za silvestrovo nisem bil doma. Lani sem delal televizijsko oddajo v živo. Letos bom doma in veselim se. Da bom z družino, s partnerko, sinom. Plesali bomo in peli. Hvala bogu smo vsi zdravi in v redu.

S kakšnimi mislimi in občutki pa se poslavljate od leta 2021?

Pod črto, težko rečem, da je bilo dobro leto. Ni bilo dobro leto. Bilo je zahtevno. Hudo mi je za vse, kar spremljam in opazujem. Preveč je trpljenja, tudi takega, ki ga v tej skupnosti ne bi smelo biti. Številni se prebijajo iz dneva v dan. Ljudje umirajo na mejah, tudi otroci. Kaj pa vem ... Ob takih dogodkih se vprašam o smiselnosti tega, kar počnem. Če me ne bi glasba gor držala, mene in druge, bi najbrž že zdavnaj obupal.

Mislim, da je bilo pred tremi leti, ko sva govorila ob podobni priložnosti, kot je ta. Takrat ste omenili, da zaključujete leto s spoznanjem, da si morate večkrat oddahniti, početi kaj za dušo. Ste se tega držali?

To počnem. Včeraj smo šli z družino na Roglo. Sankali smo se in bilo nam je lepo. Tako malo je treba za nekaj veselja. Sanke in topla kapa. Rad se tudi družim in poklepetam s prijatelji. Postal sem zelo neprizanesljiv. Z urnika črtam vse nepotrebne sestanke in srečanja, ki jemljejo čas in energijo ter so sama sebi namen. Dvakrat premislim, kako ravnam s časom. Tudi zato, ker sem rad doma in se igram s kockami (smeh). S sinkom, seveda.

Zgodila se je kemija med ljudmi

Z oddajo V petek zvečer ste ustvarili svojevrsten glasbeni fenomen: preplet narodnozabavne in zabavne glasbe. Sodelovanje med rokerji, hiphoperji in muzikanti narodnozabavne glasbe. Kako se je to zgodilo?

Zgodila se je čarovnija. Zanjo so zaslužni čudoviti ljudje. Miha Gorše, Martin Juhart, Matjaž Vlašič, Metod Komatar, Tadej Mihelič, Diamanti in vsi izjemni slovenski pevci in pevke. Zgodila se je kemija med ljudmi. Strast do glasbe. Nekaj od tega se lahko načrtuje in sestavi, tista dodana vrednost pa - ali se zgodi ali se ne zgodi. Tukaj se je. Tudi zato. ker gre za pristno ljubezen do glasbe. Brez preračunljivosti in brez predsodkov.

Morda ste bili za to zaslužni tudi Modrijani, ki ste, kot ste nekje že omenili, rokerjem ukradli obnašanje in ga uvedli na svoje odre, tudi na veselicah.

Modrijani smo zgodba, ki je na kratko težko opisljiva. Me pa vleče, da bi o tem napisali knjigo, posneli dokumentarec, ampak ne, da bi se hvalili, pač pa zato, da bi tudi pri sebi naredili evalvacijo, kaj se je pravzaprav dogajalo.

Kako gledate na nov val narodnozabavnih bendov, ki se vse bolj uveljavljajo, postajajo vse večji zvezdniki?

Hvaležen in ponosen sem, ker imajo radi slovensko glasbo. To v teh časih ni samoumevno.

"Z urnika črtam vse nepotrebne sestanke in srečanja, ki jemljejo čas in energijo ter so sama sebi namen. Dvakrat premislim, kako ravnam s časom."

Adrian Pregelj

V novo televizijsko leto vstopate z Melani Mekicar. Kakšen voditeljski dvojec sta, kako bi opisali vajino prvo skupno TV-sezono?

Melani je cukrček. Ona taka je. Pred kamero, za kamero. Pristna, iskrena, spontana, odkrita. Ekipa jo ima rada. Snemalci in kamere jo obožujejo. Želim ji super kariero. Kmalu jo čaka izreden projekt - vodenje Eme. Vesel sem, da delava skupaj, pred njo je zagotovo izjemna kariera, na vseh področjih. Melani je namreč zelo vsestranska.

Vse se mi je obrnilo na glavo

Melani, za vami je prvo leto v vlogi televizijske voditeljice, in to oddaje v enem najbolj gledanih terminov. Kako ga zaključujete, s kakšnimi občutki se poslavljate od 2021.?

Zaključujem ga malce bolj umirjeno, vsaj zadnja dva tedna. (smeh) Takšnega leta si januarja ne bi mogla predstavljati niti v najbolj divjih sanjah. Dobesedno se mi je vse obrnilo na glavo. Bilo je izredno naporno leto, polno vzponov in tudi nekaj padcev, vendar sem zelo ponosna na vse, kar se mi je zgodilo, in hvaležna za to. Odprl se mi je nov svet, vsak dan vsrkavam toliko novih informacij, spoznavam ogromno novih ljudi. Včasih imam občutek, da sem v enem letu doživela toliko kot jih veliko v petdesetih letih ne. Poleg tega, da tedensko vodim oddajo v prime timu na nacionalki, vodim jutranji radijski program, z Blažem vodiva silvestrsko oddajo, sem to poletje še diplomirala in naredila izpit za avto. Slednja sta bila moja pomembna cilja. Naučila sem se ogromno o poslušanju same sebe in postavljanju mej. Na vseh področjih. Od leta se poslavljam s sladko-grenkimi občutki. To leto je bilo predvsem na kariernem področju zame noro uspešno, ampak ne dvomim, da bo leto 2022 še boljše. Tako zasebno kot delovno.

So letošnje TV-izkušnje zelo spremenile vaše življenje, vam ga prikrojile?

Da, bistveno so ga spremenile. Najbolj verjetno z vidika medijske izpostavljenosti, ki je se je zgodila skorajda čez noč in s seboj prinesla veliko novega. Sicer pa se s tem ne obremenjujem preveč. Definitivno je zelo delovno, če nisem na snemanju, sem na kakšni vaji, ali na radiu, ali pa odgovarjam na intervjuje. (smeh) Časa za neslužbene zadeve je bolj malo, ampak sem izredno vesela, da počnem nekaj, kar me res veseli. Večkrat se vprašam, kako je mogoče, da je to moja služba, saj res uživam v vsem, kar trenutno delam. V zasebnem življenju se ni veliko spremenilo - fant in prijatelji ostajajo isti in še vedno se družimo enako kot prej.

"Leto 2021 je zamajalo vse, kar sem mislila, da vem o sebi in o vsem okoli sebe. Če se prej nisem počutila stara 21 let, se po tem letu še manj."

Adrijan Pregelj

Vas je 2021. tudi česa naučilo?

Ah, boljše vprašanje bi bilo, česa me ni naučilo. (smeh) Zamajalo je vse, kar sem mislila, da vem o sebi in vsem okoli sebe. Če se prej nisem počutila stara 21 let, se po tem letu še manj. Naučila sem zelo veliko o delu na televiziji, radiu in na splošno v medijih. Še vedno pa se učim usklajevati delo z zasebnim življenjem. To je tisto iskanje ravnovesja med kariero, družabnim življenjem, časom zase in spanjem. Trenutno mi to še ne uspeva tako, kot bi si želela, ampak moramo še nekaj rasti pustiti za leto 2022. (smeh)

Kaj nam kot sovoditeljica zadnje oddaje v letu lahko poveste, kakšne bodo zadnje ure na TVS?

Zadnje ure na TVS bodo v domove, ali kjerkoli že bodo ljudje gledali televizijo, prinesle predvsem vrhunsko živo glasbo, ki je popolna za zabavo, in ogromno super pozitivne energije. Želimo ustvariti sproščen, domač, topel in tudi žurerski občutek. Mislim, da si vsi zaslužimo lep in vesel zaključek težkega leta.

In s kakšno željo vi pozdravljate leto, ki je pred vrati? Je to čas, ko si zastavljate načrte in zaobljube?

Običajno si ob tem ne zastavljam posebnih zaobljub, ker mi novo leto ni dovolj velika motivacija, da se jih držim. Rajši si jih postavim, ko me pač prime, da bi nekaj spremenila. Si pa za novo leto želim več sočutja med ljudmi. Če bi se znali večkrat postaviti v čevlje drugih, bi v teh težkih časih mogoče večkrat ravnali drugače in s tem malce olajšali življenje drug drugemu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta