Iz zgodovine Maribora: Obglavili kramarja, obesili Hrvata

Izseki iz Kronike mesta Maribor, v kateri je predstavljena zgodovina mesta ob Dravi od prazgodovine do leta 1700. V 95 krajih na Dravskem polju je leta 1550 živelo okoli 1300 družin ali približno sedem tisoč ljudi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na poti na vislice, 1513
Kronika mesta Maribor

Med letoma 1548 in 1562 so italijanski utrdbeni mojstri iz Gradca po naročilu deželnega kneza postavili štiri bastije, med njimi najpomembnejšo severovzhodno, nato eno ob Koroških vratih ter obe obvodni z zidnima zaporama obrežnega dela mesta, opremljenima z Gornjimi in Spodnjimi vodnimi vrati.
Pripravljalna dela (navoz 1792 voz kamenja k poškodovani severni obzidni stranici) so se začela leta 1548, gradbena pa leta 1549, ko je mojster Bernard začel obnovo obzidja med dvorom in trietažnim stolpom iz leta okrog 1465, ki je stal pri hiši pokojnega Jörga Raimba severno od sedanje Slovenske ulice 12, bil leta 1799 predelan v hišo in po letu 1900 porušen. Stolp je bil obnovljen zunaj in znotraj. V njem so uredili sobo, napravili dva oboka, vstavili zidane stopnice ter ga prekrili z opečno streho. Nato so leta 1551 obnovili še obzidje zahodno od njega.

Kaznovanje v 16. stoletju, 1508
Kronika mesta Maribor
Kamnosek, 1585
Kronika mesta Maribor

1550

V 95 krajih na Dravskem polju je živelo okoli 1300 družin ali približno sedem tisoč ljudi, v tretjini vasi so živeli ubežniki pred Turki, skupaj okoli 150 družin ali osemsto ljudi, kar je pomenilo več kot osmino vsega prebivalstva.
Začela se je graditev bastije pri vratih Naše gospe (Naše ljube gospe, Koroška vrata).
V Mariboru so obglavili in sežgali nekega kramarja, ker je ljudem s čarobno palico pobral precej denarja.
S ponarejevalci kovancev in sleparskimi iskalci zakladov so postopali zelo strogo; tako so tega leta obesili Hrvata Mihaela Dojinoviča iz Bihača, ker je s pomočjo ciganov v promet spravil ponarejene kovance.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta