Kako preprečiti pridobivanje kilogramov v menopavzi?

Kot najučinkovitejša strategija za dolgoročno uravnavanje telesne teže med menopavzo se je izkazalo uživanje petih obrokov zelenjave ob 10 tisoč korakih na dan.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izkoristite obdobje menopavze, da povečate svojo telesno aktivnost in začnete jesti zdravo in uravnoteženo.
Profimedia

Za mnoge ženske pomeni menopavza vrtiljak različnih simptomov, vključno z vročinskimi oblivi, nespečnostjo, suho kožo, srbečico, nihanjem razpoloženja, anksioznostjo, depresijo in pridobivanjem telesne teže. Za druge pa je lahko razmeroma preprosto obdobje življenja. Menopavza po medicinski definiciji nastopi, ko ženska dvanajst mesecev nima menstruacije. Večina žensk doseže ta mejnik v starosti od 45 do 55 let. Čeprav je pridobivanje telesne teže običajno, pa lahko izkoristite menopavzo kot priložnost, da spremenite svoje navade tako glede prehranjevanja kot glede gibanja.

Se ženske v menopavzi res zredijo?

Za Avstralke je značilno, da se s staranjem tudi redijo. V času menopavze pa ugotovijo, da se maščoba nalaga drugače kot prej, predvsem na zgornji del telesa. Značilno je, da se maščoba s stegen premakne na predel trebuha in pasu. V študijah o nalaganju maščobe pred menopavzo in po njej je bilo objavljeno, da se v tem času tudi bistveno poveča delež telesne maščobe. Medtem ko se povprečno telesna teža poveča samo za en kilogram, se delež telesne maščobe poveča za skoraj tri odstotke, od tega na trupu za 5,5 odstotka, na nogah pa se delež maščobe zmanjša za okrog tri odstotke. Obseg pasu se v tem času poveča za približno 4,6 centimetra, bokov pa za 2 centimetra.
Druga slaba novica je, da imajo ženske v postmenopavzi nižje dnevne potrebe po energiji - deloma tudi zato, ker maščobno tkivo pokuri manj energije kot mišice. Tudi če se vaša telesna teža ne spremeni, pa povečanje deleža telesne maščobe pomeni, da vaše telo vsak dan porabi manj kalorij. Poleg tega je bil prej del energije namenjen menstrualnemu ciklu za vzdrževanje funkcije jajčnikov - okrog 47 kalorij na dan, kar telo zdaj "shranjuje".
Če ob prehodu v menopavzo niste zmanjšali skupnega dnevnega vnosa energije ali povečali telesne aktivnosti, je velika verjetnost, da se bo vaša telesna teža v menopavzi povečala.

Zakaj se nekatere ne zredijo?

Okrog 60 odstotkov žensk se v času menopavze ne zredi. To jim uspe z zmanjšanjem količine zaužite hrane, zmanjšanjem vnosa sladkorja in maščob v prehrani, vključevanjem v programe hujšanja ali z večjo telesno aktivnostjo. Ključno je torej, da spremenijo nekaj dejavnikov svojega življenja.

Preizkus pri 40 in nekaj

Pred kratkim je 54 žensk, starih od 45 do 50 let, sodelovalo v študiji Preizkus pri 40 in nekaj. Naključno je polovica udeleženk uživala zdravo hrano in se več gibala, pomagali in podpirali pa so jih zdravstveni delavci, deležne pa so bile tudi motivacijskih pogovorov, s katerimi so dobile dodatno pomoč pri spreminjanju svojega načina življenja. Druga polovica je dobila samo informacije, svoj življenjski slog so morale spremeniti same. Cilj je bil preprečiti povečanje telesne teže pri ženskah, ki so imele v obdobju menopavze zdravo ali čezmerno telesno težo.

V jedilnik vključite več sadja in zelenjave.
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta