Ko bo morilka smela prositi za izpust, bo stara 91 let

26.09.2021 04:25
Bil je dobrovoljen in zabaven možakar, vedno pripravljen priskočiti na pomoč. Le kdo bi ga lahko bil umoril? Izkazalo se je, da je to bila druga žena, ki jo je z vsemi njenimi otroki vzel pod streho.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Od leve: Doretta Sheffield, njen sin David Rowles in Gina Battaglia, obtoženi umora in sodelovanja pri umoru Randyja Sheffielda Foto: Urad okrožnega šerifa
Urad okrožnega šerifa

Dobrota je sirota, bi lahko rekli za primer umora Randyja Sheffielda, ki so ga 27. decembra 2011, takrat starega 53 let, našli mrtvega v spalnici njegove hiše v mestecu Newbury v ameriški zvezni državi Ohio. Na številko 911 je tistega dne v popoldanskih urah poklical njegov pastorek David Rowles jr., ki so ga klicali Tig, in sporočil, da je v spalnici našel očima, ki ne kaže znakov življenja, iz ušesa pa da mu teče kri. Ko so reševalci in policija prispeli do hiše, kjer so živeli Sheffieldovi, so, takoj ko so obrnili truplo, opazili strelno rano v glavi. Jasno je bilo, da je bil umorjen. Ta ugotovitev je bila povsem v nasprotju s trditvijo pokojnikove žene Dorette, ki je ob prihodu reševalcev povedala, da je verjetno umrl zaradi zastoja srca. Policisti ji niso takoj povedali, da je bil Randy ustreljen; šele na policijski postaji, ko so jo preiskovalci spraševali o njenem odnosu z možem, in je dejala, da ga je imela zelo rada in sta se dobro razumela, so ji povedali, da je bil umorjen. Žena umorjenega je takrat planila v jok, začela hlipati in sploh je bila videti pretresena, a preiskovalcem, kot je pokazal eden od dokumentarcev o tem umoru, se je že na tem zaslišanju zazdelo, da se vede nekoliko nenavadno.

Le Gina ga ni marala

​Umor Randyja Sheffielda je bil presenetljiv za vse v mestecu, kjer je žrtev živela in delala. Sheffield je skrbel za urejanje okolja v mestu in okolici, pozimi pa je vodil pluženje snega, ki ga je bilo v tistih krajih vedno veliko. Rad je opravljal svoje delo, so povedali vsi, ki so ga poznali, užival je v naravi, bil je dobrovoljen in zabaven možakar, vedno pripravljen priskočiti na pomoč.

Randy Sheffield je Doretto vzel k sebi, ko je bila brez vsega, svojo dobroto do nje in njenih otrok pa je plačal z življenjem. Foto: Oxygen.com
Oxygen.com

Užival je življenje, je povedala tudi njegova sestra, dobro se je razumel z ženo in pastorkom, le partnerica slednjega, Gina Battaglia, ga ni marala. Čeprav je tudi ona živela od dela Randyjevih rok, so ugotovili preiskovalci, ko so poizvedovali o Gini, znani po udeležbi na številnih zabavah, uživanju drog in popivanju. Tudi prepirala se je veliko s partnerjem, a njuno razmerje je vendarle obstalo. Tudi zato, se je izkazalo, ker sta načrtovala, da se bo Tig osamosvojil od Randyja, pri katerem je sicer delal, a imel proste roke, ko je šlo za popravila avtomobilov in motorjev.

Preiskava se ne premakne

Kaj je torej šlo narobe, so se začeli spraševati preiskovalci. Komu se je priljubljeni možakar tako zelo zameril, da ga je umoril? A več tednov se preiskava ni premaknila nikamor. Detektivom, ki so obravnavali umor, je bilo od samega začetka preiskave čudno, da so v sobi poleg spalnice, v kateri je mrtev ležal Randy, sedeli Doretta, njen sin Tig, njegova partnerica Gina in prijatelj Jason, in - pili. A vsi so v tistih prvih dneh imeli zanesljiv alibi. Zato so preiskovalci težko čakali na ugotovitev obdukcije o času smrti nesrečnega Randyja. Sprva je namreč veljalo, da je umrl med popoldnevom in večerom, ko so ga svojci našli, in ker so držali alibiji družinskih članov, ki so v takšnih primerih večinoma med prvimi osumljenci, se preiskava ni premaknila nikamor. Niti po tem, ko so dobili namig, da je nekdo videl moškega v rdeče-črni karirasti srajci, ki je v času umora šel mimo hiše, v kateri so živeli Sheffieldovi.

Sodišče v mestu Geauga v Ohiu, kjer so sodili trojici za umor moža oziroma očima. Foto: Wikipedia
Wikipedia

Zadnjih 24 ur

Kot so v dokumentarcu o umoru Randyja Sheffielda v oddaji Crime & investigation povedali preiskovalci, so podrobno preučili zadnjih 24 ur Randyjevega življenja. V tem času so si tudi natančno zapisali časovnico, kaj so v določnem času počeli žena, pastorek in njegova partnerica ter Tigov prijatelj Jason. Prav časovnica in to, kar je v tem času počel Randy, je preiskovalce pripeljalo do storilcev. Oziroma storilke.

Pohlep bližnjih je privedel do umora. Foto: Profimedia
Profimedia

Ko je prispelo poročilo patologa o obdukciji, se je namreč izkazalo, da je Randy umrl v dopoldanskem času, ne pa popoldan, kot so sprva domnevali. V želodcu je tudi imel še neprebavljeno hrano. Da je tistega dopoldneva jedel, je povedala tudi Doretta. Iz McDonald'sa je tudi njej namreč prinesel zajtrk, a ko sta pojedla, sta se, po njenih besedah sodeč, sprla, in odšla je po opravkih, Randy pa naj bi šel spat. A neprebavljen zajtrk v Randyjevem želodcu in besede Dorette, kdaj je odšla od doma, kje je bila in kaj je počela, so bili zanjo usodni. Prvotni alibi je sicer povsem držal, njene besede so potrjevale tudi nadzorne kamere, in zanjo je bilo vse v najlepšem redu, dokler je za čas smrti veljal razpon ur od popoldanskih do večernih.

Glavna osumljenka postane žena

Toda dejstvo, da je Randy umrl, torej bil umorjen, v zgodnjem dopoldnevu, je vse postavilo na glavo. Čas smrti se je namreč skladal z besedami pokojnikove žene, da je od doma odšla okoli 9.30. A prav v tem času je Randy umrl. Torej v času, ko je bila Doretta še doma. Kar je pomenilo, da je postala glavna osumljenka. Njen sin Tig je imel dokaj zanesljiv alibi, partnerica Gina pa nekoliko bolj majavega, a je vztrajala pri tem, da s smrtjo Randyja nima nič.

Pomemben del preiskave oziroma najpomembnejši, kot se je izkazalo na koncu, je bil pregled finančnega poslovanja Randyjevega podjetja. Do njegove poroke z Doretto je računovodstvo vodila Randyjeva mati, potem pa je to prevzela Doretta. Po letu ali dveh je prispelo prejel sporočilo davkarije, da nekateri prispevki in davki niso plačani, vsota je znašala 100 tisoč dolarjev. Pošta je še vedno prihajala na naslov Randyjeve matere, Doretta pa jo je vsak teden potem vzela. A ko so se pošiljke davčnega urada kar vrstile, je mati eno od pisem odprla in ugotovila, da je 100 tisoč dolarjev, namenjenih za davke in prispevke, izginilo neznano kam.

"Popoln umor", ki jima je spodletel Foto: Tvcrimesky
Tvcrimesky

Ko je o tem povprašala Doretto, ji je ta odvrnila, da je že vse uredila, in jo prosila, naj tega Randyju ne omenja. A očitno se je Randy pogovarjal z mamo, in ko je o opominu povedal Doretti, je tudi njega pomirila z besedami, da je že vse uredila, in Randy ji je sprva verjel. Potem pa je ugotovil, da Doretta svojemu sinu in občasno Gini nakazuje tudi po 500 dolarjev. Sprva je to počela občasno, potem pa vsak mesec. Da jim to ni bilo dovolj, je potrdila ena od Gininih prijateljic. Pričala je namreč, da ji je Gina rekla, da se bo Tig kmalu osamosvojil od Randyja, le še znebiti se ga morajo.

Tako so detektivi dognali tudi motiv umora priljubljenega Randyja Sheffielda. Denar. Oziroma namen, da ga utišajo, še preden bi ukrepal zaradi goljufanja v škodo njegovega podjetja. In želja po prevzemu podjetja, ko se Randy upokoji. A trojici se je očitno mudilo, ni želela čakati na njegovo odločitev, kdaj se bo umaknil z vodilnega mesta svojega lastnega podjetja, ki ga je bil ustanovil in uspešno vodil več kot 25 let.

Kaj pa dokazi?

Toda za zdaj že utemeljen sum, da je Randyja umorila žena Doretta, so potrebovali trdne dokaze. Vedeli so, kakšnega kalibra je bila pištola, iz katere je bil sprožen strel v glavo, a pištole ni bilo nikjer. In je nikdar niso našli. Vseeno pa detektivi niso obupali in so tudi brez pištole dokazali, kdo je moril in kdo vse je v umor še vpleten. Med preiskavo jih je Tig tudi skušal napeljati na napačno sled. Povedal naj bi jim bil namreč o treh moških, ki naj bi jih bil Randy po krajšem času, ko so delali zanj, odpustil. A policija ni našla nobene sledi o teh moških, sploh pa ne o nekih delavcih, ki naj bi jih bil odpustil.

Gina pa je navajala neresnične podatke o tem, kje je bila v času umora - govorila je eno, lokacija njenega mobilnika pa je kazala nekaj povsem drugega. Med drugim to, da je bila v času umora v bližini Sheffieldove hiše. Zato so imeli detektivi tako Tiga kot Gino za osumljenca.

​Mozaik so preiskovalci sestavljali skoraj štiri leta. Decembra 2011 je bil Randy Sheffield umorjen, leta 2015 so Doretto Sheffield, njenega sina Tiga in Gino, njegovo partnerico, s katero imata sina, aretirali in Doretto obtožili umora moža, Gino pa oviranja preiskave in prikrivanja dokazov. Tudi Tiga so sprva aretirali in obtožili sodelovanja pri umoru, a mu na sodišču niso dokazali vpletenosti v umor očima in obtožbe so bile umaknjene.

Umora ni nikoli priznala

Gina Battaglia je priznala očitana dejanja in je bila leta 2016 obsojena na dve leti zapora, Doretto pa so novembra 2015 na sojenju spoznali za krivo umora moža in ji prisodili 27 let in šest mesecev zapora. Obtožena umora ni priznala, trdila je, da ni kriva; njen zagovornik je poroti in sodišču očital, da so razsodili na podlagi posrednih dokazov. A je sodnik njegove argumente odločno zavrnil, kazni za umor pa dodal še 30 mesecev zapora zaradi uničenja dokazov, saj naj bi bila poskrbela za to, da je morilsko orožje izginilo. So pa Doretti Sheffield od kazni odšteli natanko 224 dni, kolikor je pred sojenjem preživela za rešetkami. Ko bo obsojena smela prositi za izpust, bo stara več kot 91 let.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta