Koristi odtehtajo peklenske sekunde: Naj bo vaša naslednja prha hladna

Vitja Sikošek
05.05.2019 02:16

Zveni kot vaja v nepotrebnem trpljenju, ampak sčasoma postane lažje in koristi odtehtajo prvih trideset peklenskih sekund.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janko Rath

Prhanje s hladno vodo? Ne, hvala ... ali pač? Koristi potopitve v hladno vodo so znane že dolgo, brez števila ljudi po vsem svetu vključuje hladno prho v svojo dnevno rutino. Hladno prhanje spodbuja izgubo maščobe, poveča občutljivost za inzulin, olajša bolečine v mišicah, izboljša imunski sistem, pomaga ljudem s kronično utrujenostjo, izboljša cirkulacijo, pomaga pri hitrejši regeneraciji po treningih in še in še. Zaradi popularnosti Nizozemca Wima Hofa, ki ima vzdevek Iceman ali Ledeni mož, ki ga je pridobil zaradi svojih legendarnih podvigov v hladnem vremenu in hladni vodi, je postalo izpostavljanje ledeni vodi tudi modno. A modne stvari niso vedno slabe.
Prhanje s hladno vodo vam dvigne razpoloženje kot nič drugega. Ko boste prišli izpod hladne prhe, se boste počutili, kot da ste pravkar pokončali zmaja. Imeli boste ogromno energije in pripravljeni boste, da se spopadete z vsem, kar vam pride naproti. Odprite torej prho in nastavite vodo na hladno. Začetek je najhujši. Močno se morate osredotočiti na globoko dihanje in premagati instinkt, ki vas vleče k pobegu. Osredotočite se na sedanjost, vse, na kar ste mislili pred tem, nenadoma postane nepomembno. Po kakšnih tridesetih sekundah se zgodi čudež. Hladna voda postane znosna.

Koristi hladne prhe

Odpravlja stres. Redno prhanje s hladno vodo zmanjšuje nalaganje stresa na vaše telo, kar vodi k procesu utrjevanja. To pomeni, da se vaš živčni sistem počasi navaja na obvladovanje zmernega nivoja stresa. Proces utrjevanja vam pomaga, da ohranite trezno in mirno glavo, ko se naslednjič znajdete v stresni situaciji.
Višji nivo budnosti. Hladna prha zvišuje stanje budnosti. Hlad vas stimulira, da dihate globlje, znižate nivo CO2 v celem telesu, bolje se osredotočite. Skozi dan ste bolje pripravljeni in osredotočeni.

Kako začeti?

Najbolj enostavno začnete tako, da običajno toplo prhanje končate s tridesetimi sekundami najhladnejše vode, ki jo lahko prenesete. Postopno se postavite pod prho. Ne vrzite se pod hladno vodo s celim telesom. Začnite s stopali in dlanmi, rokami in nogami, potem počasi izpostavite trup in na koncu še glavo. A ne stopite pod hladno prho, če vam je že prej hladno. Prhajte se, ko ste preživeli nekaj časa na toplem ali pa ste še vedno topli od telesne vadbe.
Dihajte globoko. Cilj pri dihanju je, da obdržite normalen vzorec dihanja kljub rapidnemu znižanju temperature vode. Ne zadržujte zraka, poskušajte upočasniti fazo izdiha tako, da je dvakrat daljša od vdiha. To lahko premosti odziv simpatičnega živčnega sistema, ki uravnava odziv bega ali boja v nevarnosti. Poskusite z dvesekundnim vdihom, ki naj mu sledi štirisekundni izdih, in držite ta vzorec dihanja med stanjem pod hladno vodo. Na začetku je to zelo težko, vendar ne obupajte! Povečujte čas pod hladno vodo vsak tretji ali četrti dan za deset sekund, dokler ne dosežete ene minute. Ko se boste lahko udobno prhali s hladno vodo nekaj minut, se lahko poslovite od tople prhe in že v začetku pogumno stopite pod hladno. A že minuta ima neverjetne učinke.
Kljub strahu pred nizkimi temperaturami in mrazom se splača poskusiti. Takšna prha ima velike in takojšnje koristi za naše zdravje in um. Če niste pripravljeni tega početi vsak dan v tednu, začnite z nekaj dnevi. Večkrat ko boste to naredili, lažje vam bo. Stisnite zobe in vzdržite prvih trideset sekund. Nagrada bo sledila. S hladno vodo se boste otresli slabe volje ter si povečali energijo in motivacijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta