Koronavirus med resnicami, miti in teorijami zarot: Ne, ne moremo se okužiti s kitajsko hrano

NR
17.05.2020 04:40

Informacije o koronavirusu se vsak dan pojavljajo v poročilih, a je med njimi tudi veliko neresnic, zato smo nekaj mitov in teorij zarote povzeli po spletnem portalu Medical News Today.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Novi koronavirus, poznan kot SARS-CoV-2, se je razširil iz kitajskega mesta Wuhan na vse kontinente - razen na Antarktiko. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je 11. marca uradno razglasila svetovno pandemijo. Zaradi virusa je po vsem svetu umrlo že več sto tisoč ljudi, okuženih je nekaj milijonov, največ v ZDA in Rusiji. Običajno je, da se ljudje prestrašijo takoj, ko se začne govoriti o pandemiji - s strahom pa se pojavijo tudi napačne informacije in govorice. Raziskali bomo nekaj najpogostejših mitov, ki trenutno krožijo po družbenih omrežjih in med ljudmi.

1. Razprševanje klora ali alkohola po koži uniči viruse v telesu

Nanašanje alkohola ali klora na telo lahko škoduje, še zlasti če zaide v oči ali usta. Čeprav lahko ljudje te kemikalije uporabljajo za razkuževanje površin, jih ne smejo uporabiti na koži in z njimi nikakor ne morejo uničiti virusov v telesu.

2. Ogroženi so samo starejši ljudje in otroci

S SARS-CoV-2 se lahko, tako kot z drugimi koronavirusi, okužijo ljudje vseh starosti. Drži pa, da je pri starejših ljudeh in pri posameznikih, ki imajo tudi druge zdravstvene težave, na primer sladkorno bolezen ali astmo, večje tveganje, da zbolijo.

3. Otroci ne morejo zboleti za covidom-19

Ljudje vseh starosti lahko zbolijo za covidom-19. Do zdaj je zbolelo več odraslih, a otroci niso imuni. Pravzaprav za zdaj znani podatki kažejo, da otroci zbolijo prav tako pogosto kot odrasli, vendar so njihovi simptomi običajno blažji.

4. Covid-19 je podoben gripi

Virus SARS-CoV-2 povzroči bolezen, katere simptomi so podobni gripi, na primer bolečine, vročina in kašelj. Tako covid-19 kot gripa sta lahko v milejši ali hudi obliki, v redkih primerih pa ljudje zaradi te bolezni umrejo. Zaradi obeh lahko pride do pljučnice. Vendar je celostni profil bolezni covid-19 resnejši. Smrtnost je od eno- do triodstotna. Čeprav znanstveniki podatke o natančni stopnji umrljivosti še obdelujejo, je že jasno, da je nekajkrat višja kot pri običajni sezonski gripi.

5. Vsi s covidom-19 umrejo

Ta trditev je neresnična. Kot smo že razjasnili, je umrljivost zaradi covida-19 usodna le za manjši odstotek ljudi. V zadnjem poročilu kitajskega centra za nadzor bolezni in preventivo kar 80,9 odstotka primerov bolezni covid-19 poteka brez težav. Tudi WHO je poročal, da okrog 80 odstotkov obolelih nima težje oblike bolezni, zato ne potrebujejo posebne oskrbe in bolnišničnega zdravljenja. Pri njih se lahko pojavijo vročina, kašelj, vnetje grla, utrujenost in manjše težave z dihanjem.

6. Mačke in psi prenašajo koronavirus

Pred časom so se pojavili dokazi, da se lahko s SARS-CoV-2 okužijo tudi mačke in psi. V Hongkongu je namreč zbolel špic, katerega lastnik je bil okužen s covidom-19. Pes ni kazal nobenih simptomov. Znanstveniki še preučujejo pomen tega za izbruh koronavirusa. Jonathan Ball, profesor molekularne virologije na angleški univerzi v Nottinghamu, je ob tem jasen: "Ločiti moramo med pravo okužbo in odkrivanjem prisotnosti virusa. Še vedno mislim, da je vprašljiv pomen tega odkritja, saj se okužbe večinoma prenašajo s človeka na človeka. O tem moramo izvedeti več, a panika ni potrebna - ne verjamem, da se lahko okužba prenese na psa, pravi vzrok za izbruh bolezni so ljudje."

7. Zaščitne maske vedno zaščitijo pred koronavirusom

Zdravstveni delavci uporabljajo profesionalne maske, ki se tesno prilegajo obrazu, in tako preprečujejo okužbo. Maske za enkratno uporabo in zaščitne rute pa ne morejo zaščititi pred kapljicami, hkrati tudi ne omogočajo zaščite pred aerosoli. V ameriškem Centru za nadzor bolezni in preventivo (The Centers for Disease Control and Prevention - CDC) so zato izdali priporočilo, naj vsi ljudje na javnih mestih uporabljajo zaščitne maske iz blaga, saj je težko vedno upoštevati priporočeno razdaljo dveh metrov. Ta ukrep pomaga pri upočasnjevanju širjenja virusa med ljudmi, ki ne kažejo nobenih simptomov, in med ljudmi, ki ne vedo, ali so okuženi. A tudi med nošenjem maske ne smemo pozabiti na upoštevanje drugih ukrepov - ne smemo se dotikati obraza, poskušamo upoštevati priporočeno razdaljo. Na spletu najdete veliko napotkov za izdelavo maske. Kirurške maske in maske N95 zagotavljajo večjo zaščito, a so na voljo samo za zdravstvene delavce.

8. Sušilniki za roke uničijo koronavirus

Sušilniki za roke ne uničijo koronavirusa. Najboljši način, da zaščitimo sebe in druge, je, da si roke umivamo z milom in toplo vodo ali da uporabimo razkužilo na osnovi alkohola.

9. SARS-CoV-2 je le mutirana oblika navadnega prehlada

Koronavirusi so velika družina virusov, vsi imajo na svoji površini bodičaste beljakovine. Nekateri od njih imajo človeka za svojega osnovnega gostitelja in povzročajo običajni prehlad. Drugi koronavirusi, kot je SARS-CoV-2, primarno okužijo živali. Tako mers kot sars sta se začela pri živalih in sta nato prešla na ljudi.

10. Da se okužiš, moraš biti deset minut v stiku z obolelim

Dalj časa kot smo v stiku z okuženim, večja je možnost, da zbolimo, zato je mogoče, da se to zgodi tudi v manj kot desetih minutah.

11. Izpiranje nosu s fiziološko raztopino ščiti pred koronavirusom

Ni dokazov, da bi izpiranje nosu s fiziološko raztopino ščitilo pred okužbo. Nekateri raziskovalci sicer trdijo, da bi lahko s tem zmanjšali simptome in preprečili akutno vnetje dihal, nimajo pa dokazov, da bi s tem zmanjšali tveganje, da zbolimo.

12. Zaščitimo se lahko z grgranjem belila

Belila ne smemo nikoli dati v usta. V prav nobenih okoliščinah nimamo od tega koristi. Belilo je jedko in lahko povzroči veliko poškodbo.

13. Antibiotiki uničijo koronavirus

Antibiotiki uničijo samo bakterije, ne morejo pa uničiti virusov.

14. Termalni skenerji lahko diagnosticirajo koronavirus

Termalni skenerji lahko izmerijo, ali ima pacient povišano telesno temperaturo, a tudi drugi simptomi, kot je sezonska gripa, povzročijo povišano telesno temperaturo. Pri okužbi s covidom-19 se simptomi pojavijo dva do štirinajst dni po okužbi, kar pomeni, da okuženi prve dneve sploh ni imel povišane telesne temperature in tudi termalni skenerji tega ne bi mogli zaznati.

15. Česen ščiti pred koronavirusom

Nekatere raziskave kažejo, da bi lahko česen upočasnil rast nekaterih vrst bakterij. A covid-19 povzroča virus in ni dokazov o tem, da bi se lahko ljudje pred njim zaščitili z uživanjem česna.

16. Paketi iz Kitajske lahko širijo koronavirus

Na podlagi prejšnjih raziskav o podobnih koronavirusih, vključno s tistimi, ki povzročijo sars in mers in so podobni SARS-CoV-2, znanstveniki verjamejo, da virus ne more dolgo preživeti na pismih ali paketih. Pri CDC razložijo, da "je zaradi slabe možnosti za preživetje teh virusov na površinah zelo majhna možnost, da bi se virus širil z embalaže ali z izdelkov, ki so več dni ali tednov potovali pri sobni temperaturi".

17. Domača zdravila lahko ščitijo pred covidom-19 in ga pozdravijo

Nobeno domače zdravilo ne more ščititi pred covidom-19. To velja za vitamin C, eterična olja, srebrov koloid, sezamovo olje, česen, čistilo za akvarije, žajbelj in srkanje vode vsakih 15 minut. Najboljša metoda za zaščito sta temeljito umivanje rok in izogibanje krajem z velikim številom ljudi.

18. S koronavirusom se lahko okužimo, če uživamo kitajsko hrano

Ne, ne moremo se okužiti s kitajsko hrano.

19. S koronavirusom se lahko okužimo preko urina in blata

Zelo malo je možnosti, da bi bila ta trditev resnična. Po besedah profesorja Johna Edmundsa z London School of Hygiene & Tropical Medicine velja naslednje: "Misel na to ni prijetna, a vsakič ko pogoltnete, požirate sluz zgornjih dihal. Pravzaprav je to pomemben obrambni mehanizem. Odganja viruse v naše črevesje, kjer jih uniči kislina v želodcu. S sodobnimi, zelo modernimi mehanizmi lahko te viruse odkrijemo v blatu. Običajno virusi, ki jih odkrijemo na ta način, niso nalezljivi, saj jih je uničilo že naše črevesje." Vendar je treba opozoriti, da nekatere raziskave kažejo, da virusi, podobni SARS-CoV-2, lahko ostanejo v blatu. Tudi v članku, pred kratkim objavljenem v medicinski reviji JAMA, lahko preberemo, da je SARS-CoV-2 prisoten v blatu.

20. Virus bodo uničile visoke spomladanske temperature

Nekateri virusi, kot so virusi za prehlad in gripo, se v hladnejših mesecih širijo hitreje, a to ne pomeni, da se povsem nehajo širiti, ko postane zunaj topleje. Znanstveniki za zdaj še ne vedo, kako bodo temperaturne spremembe vplivale na širjenje SARS-CoV-2.

21. Koronavirus je najbolj smrtonosen virus, kar jih človek pozna

Čeprav se zdi, da je SARS-CoV-2 nevarnejši kot gripa, pa ni najbolj smrtonosen virus, s katerim se je srečal človek. Na primer ebola ima veliko večjo stopnjo umrljivosti.

22. Cepivo proti gripi in pljučnici nas lahko zaščiti pred covidom-19

Ker SARS-CoV-2 ni podoben drugim virusom, nas že znana cepiva ne morejo zaščititi pred okužbo.

23. Virus je nastal v laboratoriju na Kitajskem

Kljub spletnim govoricam o tem ni dokazov. Zadnje študije so celo pokazale, da je virus naravni produkt evolucije. Nekateri raziskovalci verjamejo, da je SARS-CoV-2 z luskavcev preskočil na človeka. Spet drugi pa menijo, da bi se lahko na ljudi prenesel z netopirjev, kar je veljalo že za sars.

24. Izbruh se je zgodil, ker so ljudje jedli juho z mesom netopirjev

Znanstveniki so prepričani, da se je virus začel pri živalih, a ni dokaza, da je vzrok kakršnakoli juha.

25. Tehnologija 5G pomaga pri širjenju okužbe s SARS-CoV-2

Svet postaja vedno bolj povezan in nekatere države uvajajo mobilno tehnologijo 5G. Teorije zarote pa se praviloma pojavijo povsod, kjer je tehnologija. Ena od najnovejših je, da je 5G odgovoren za hitro širjenje okužbe s SARS-CoV-2 po vsem svetu. Nekateri trdijo, da 5G pomaga virusom, sklicujejo pa se na članek, objavljen leta 2011. V tej študiji avtorji sklepajo, da lahko bakterije komunicirajo preko elektromagnetnih signalov. Vendar strokovnjaki tej teoriji oporekajo, saj je SARS-CoV-2 virus in ne bakterija. Wuhan je eno prvih mest na Kitajskem, kjer so preizkusili 5G, kar pomaga pri razlagi, zakaj se je ta teorija sploh pojavila. Toda v Pekingu, Šanghaju in Guangzhouu so prav tako v tem času začeli uporabljati 5G. Omeniti moramo, da je covid-19 močno prizadel tudi države, kjer nimajo velike pokritosti s signalom 5G, na primer Iran.

26. Pitje alkohola zmanjša tveganje za okužbo

WHO je objavil svoje stališče o številnih mitih, povezanih z vplivom alkohola na covid-19. V njem razložijo, da lahko z alkoholom razkužimo površino kože, v notranjosti telesa pa ne deluje na ta način. Dodajajo, da "uživanje alkohola poveča tveganje za nastanek bolezni, pitje močnega etilnega alkohola (etanola), zlasti če vsebuje še metanol, pa lahko zelo škoduje zdravju, povzroči lahko celo smrt". V informativnem sporočilu so zapisali, da"uživanje alkohola, zlasti v velikih količinah, oslabi imunski sistem in tako zmanjša sposobnost organizma, da se bori z okužbo". Ker je alkohol povezan z mnogimi boleznimi, so lahko ljudje zaradi njega bolj izpostavljeni okužbi s covidom-19.

27. Vbrizgavanje ali uživanje belila ali razkužila ubije virus

Uživanje ali vbrizgavanje belila ali razkužila ne more odstraniti virusa iz telesa. Dr. Wayne Carter, profesor na univerzi v Nottinghamu, je zapisal, da so "dezinfekcijska sredstva in belilo močna oksidacijska sredstva, ki se uporabljajo za uničevanje bakterij ali virusov na površinah, nikakor pa jih ne smemo zaužiti ali vbrizgavati v telo. Povzročijo lahko močne opekline tkiva in poškodujejo krvne žile." Dr. Penny Ward, gostujoči profesor farmacije na londonski šoli Kings College, pa je razložil: "Pitje belila ubije. Vbrizgavanje belila ubije še hitreje."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta