Kraljica soula Aretha Franklin zdaj še na filmskem platnu

10.10.2021 04:40
Minuli četrtek je v slovenske kinematografe prispela filmska zgodba o Arethi Franklin, eni največjih pevk vseh časov, ki jo upodobila oskarjevka Jennifer Hudson. Slavna ameriška pevka je sama izbrala Hudsonovo, da jo upodobi na velikem platnu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jennifer Hudson kot Aretha Franklin Foto: Quantrell D. Colbert
Quantrell D. Colbert

Film Respect je režirala Liesl Tommy, scenarij je napisala Tracey Scott Wilson. Poleg Hudsonove v biografski drami zaigrajo še Forest Whitaker, Tate Donovan, Mary J. Blige in drugi. Film z naslovom Respect bi moral na filmska platna priti že avgusta lani, vendar so premiero zaradi epidemioloških razmer večkrat prestavili.

Respect predstavlja kariero Arethe Franklin od deklice, ki je pela v očetovem cerkvenem zboru v Detroitu, do svetovne glasbene zvezdnice. Osredotoča se na Arethine najbolj ranljive in zasebne trenutke. V prvih letih svoje kariere se je spopadala z mnogimi stiskami in travmami, iz katerih se je izkopala s petjem in igranjem na klavirju. Film prikaže tudi to, kako odlična pianistka je bila Franklinova. "Bodite samosvoj umetnik in vedno bodite prepričani o tem, kar počnete. Če ne boste samozavestni, tega morda ne boste storili," je dejala Aretha Franklin, njen glas naj bi imel razpon štirih oktav.

Resnična Aretha Franklin v New Yorku 2011 Foto: Reuters
Reuters

Temnopolta pevka, ki je začela z gospelom, nato pa svojo pevsko pot razširila z rhythm ​and bluesom, jazzom in soulom, si je že konec 60. let prejšnjega stoletja prislužila naziv kraljica soula. Je dobitnica 18 grammyjev, vključno z nagrado za življenjske dosežke. Razglašena je bila za eno najbolje prodajanih glasbenic vseh časov, leta 1987 pa je bila kot prva ženska sprejeta v Dvorano slavnih rock'n'rolla v Clevelandu. Med njenimi uspešnicami omenimo Respect, (You Make Me Feel Like A) Natural Woman, I Say a Little Prayer, Chain of Fools, Think ... Izdala je 42 studijskih albumov, nazadnje A Brand New Me. Na Billboardovo lestvico je bila uvrščena s 112 singli, prodali so več kot 75 milijonov njenih plošč.

Aretha se je rodila 25. marca 1942 v Memphisu, otroštvo pa je preživela v Detroitu. Starša sta se ločila in Aretha Franklin je med šolskim letom živela z očetom, baptističnim pridigarjem Clarencom La Vaughnom, počitnice pa je preživela z mamo Barbaro Franklin. Tako oče kot mati sta bila pevca gospelov in Aretha je podedovala nadarjenost za glasbo. V mladosti je igrala tudi klavir v očetovi cerkvi New Bethel. Igranja se je naučila sama, brez poznavanja not. Veliko kasneje, leta 1998, je študirala klavir na znani glasbeni šoli Juilliard v New Yorku.

Z režiserko Liesl Tommy Foto: Quantrell D. Colbert
Quantrell D. Colbert

Mati ji je umrla že leta 1952, oče pa leta 1984, potem ko je bil pet let v komi, ker so ga hudo ranili vlomilci. Poročena je bila dvakrat, od leta 1961 do 1969 s Tedom Whitom in med letoma 1978 in 1984 z Glynom Turmanom. Obe poroki sta se končali z ločitvijo, dobila pa je štiri sinove. Franklinova je umrla 16. avgusta 2018. Kraljica soula se je poslovila po osemletnem boju z rakom na trebušni slinavki, umrla je v Detroitu v oskrbi hospica. Svojo bolezen je dolgo prikrivala, na odru je nastopala še leto dni pred smrtjo.

Biografska glasbena drama: Jennifer Hudson in Marlon Wayans Foto: Andre D. Wagner
Andre D. Wagner

Aretha Franklin je bila tudi zagrizena borka za človekove in družbene pravice, leta 1968 je pela na pogrebu borca za državljanske pravice Martina Luthra Kinga mlajšega (Precious Lord, Take My Hand). Leta 1977 je na inavguracijski prireditvi Jimmyja Carterja zapela God Bless America, na inavguraciji Billa Clintona leta 1993 je zapela I Dreamed a Dream. Pri predsedniku Baracku Obami pa je 2009. pela My Country, 'Tis of Thee. Leta 2006 je zapela tudi na superbowlu, finalu ameriškega nogometa. (nr)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta