Lepotice z loparjem v roki: Gaby je bila prelepa in predobra

Georg Mohr
18.08.2024 03:00

Gabrielo Sabatini so teniški navijači naravnost oboževali, Marija Šarapova bi kaj lahko postala mariborska nevesta, Ana Kurnikova je končala v objemu Enriqueja Iglesiasa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gabriela Sabatini se ni nikdar poročila, tudi otrok ni imela, čeprav jih obožuje.
Profimedia

Gabrielo Sabatini bi le stežka uvrstili med najboljše tenisačice vseh časov. Še več - prva na vrhu ni bila v tenisu nikoli. Resnici na ljubo je imela težko nalogo, njene konkurentke so bile Chris Evert, Martina Navratilova, Steffi Graf in Monika Seleš, junakinje, ki smo jih spoznali v prejšnjih nadaljevanjih. Sabatinijeva je osvojila le en turnir za grand slam (New York leta 1990) in se povzpela največ do tretjega mesta na lestvici WTA. In vendar je zapuščina legendarne Argentinke nekajkrat večja od marsikatere teniške dive, ki se ponaša s precej več osvojenimi turnirji.

Lepota

Jasno je, da Sabatinijeva v športu ni dosegla tistega, kar so ji napovedovale zvezde. Rojena je bila leta 1970 v Buenos Airesu, v bogati družini, kjer so tenis oboževali. Podobno kot njene tekmice je začela z neskončnim nabijanjem žogice v zid, že čez nekaj let pa so jo trenerji odpeljali v ZDA, kjer so ji napovedovali čuda: kot za šalo je namreč premagovala vrstnice in tudi vrstnike! A Gaby ni bila srečna. Ponoči je jokala, pogrešala je starše, Buenos Aires. Kljub vsemu je nekako vzdržala.

Monika Seleš: "Ko so me leta 1993 napadli z nožem, se je le Gabriela izkazala kot moja resnična prijateljica."
Reuters

V Toskani organizirajo sloviti mladinski turnir, kjer pa je najnižja starostna meja 14 let. Iz ZDA so poklicali šefa turnirja: "Imamo deklico, ki sicer še ni stara 14 let, igra pa, kot bi jih imela 18. Ali bi se dalo kaj narediti?" Pomagal je slučaj - direktor turnirja se je pisal Sabatini! "Le kako naj ne dovolim igrati deklici, ki se piše tako kot jaz?" Prišla je in zmagala! Iz Toskane pa skok v Pariz, kjer je dobila še prestižni mladinski Roland Garros. Že naslednjega leta je bila v Parizu, kot najmlajša vseh časov, v polfinalu med članicami. A Gaby svojih potencialov ni razvila do konca. Sicer je osvojila 27 turnirjev, največkrat tistega v Rimu, kjer se je, morda zaradi svojih italijanskih prednikov, počutila kot doma, Rimljani pa so turnir imenovali kar Gabylandija.

Sabatinijeva je bila vseskozi na očeh svetovne javnosti. K temu je, ob odličnem tenisu, še bolj pripomogla njena lepota. Naravna lepotica, dolgih črnih las, ognjevitega pogleda, popolne postave. Čeprav sta največje turnirje takrat dobivali Grafova in Selešova, je največ navijačev imela Sabatinijeva. Postala je neke vrste teniška ikona, pravcata teniška "seks bomba" (prosto po Tomu Jonesu). "Kaj takšnega! O sebi sploh nisem imela nekega posebej lepega mnenja, še več, bila sem neskončno sramežljiva, zaprta sama vase. Bala sem se govoriti, tiskovne konference so bile moja nočna mora." Bolj, ko se je skrivala, raje so jo imeli. Ob Katarini Witt, nemški umetnostni drsalki, je Sabatinijeva veljala za najlepšo med najlepšimi športnicami. Imela je prirojen šarm, gracioznost in še precej več. Čudovito vzgojena, neverjetno elegantna, s svojim, posebnim stilom. Imela je tisto nekaj, recimo temu faktor X, ki ga imaš ali ga nimaš. Gabriela Sabatini ga je nedvomno imela.

Oboževanje Sabatinijeve je sčasoma preraslo v neko vrsto kulta, globalni fenomen. Leta 1994 je kot prva športnica dobila svojo porcelansko lutko, ki se sicer ni prodajala v milijonskih nakladah, saj so jo izdali v omejeni, zbirateljski nakladi. Na trgu je posamezna lutka dosegala ceno tudi preko deset tisoč dolarjev. Sponzorji so se tepli zanjo: ure Rolex, voda Perrier, očala Ray-Ban, fotoaparati Fuji, pa Ferarri in vse pomembne modne znamke, če omenimo le največje. Že kmalu zatem je kot prva ženska podpisala pogodbo tudi s Pepsi-Colo. Michael Jackson in Gabriela Sabatini! Zaslužila je precej več kot vse konkurentke skupaj.

"Ko sem bil še majhen deček in sem šele sanjal o velikih teniških dosežkih, sem bil zaljubljen. V Gabrielo, jasno. Bila je moj idol, moj navdih. Moja soba je bila prelepljena z njenimi posterji," je povedal Roger Federer, eden največjih tenisačev vseh časov. Pa ne le on - biti zaljubljen v Gabrielo Sabatini je bila modna zapoved po vsem svetu.

Dobrota

Gabriela Sabatini je imela še eno, manj znano, manj izpostavljeno lastnost, tisto, ki očem ni tako izpostavljena, jo pa poznajo ljudje okrog nje. Srčno dobroto, namreč. Gabriela je imela (in ima) prirojen občutek za razlikovanje med dobrim in zlim, med pravilnim in napačnim. Ko gre za otroke, je pripravljena pomagati v vsakem trenutku, enako za starostnike ali bolne. Menda redko najdemo športnika ali športnico, ki bi razdelil toliko svojega premoženja. Zato imajo Gaby radi vsi, tudi nekdanje tekmice, ki bi ji v marsičem morale zavidati. "Ko so me leta 1993 napadli z nožem, se je le Gabriela izkazala kot moja resnična prijateljica," se je težkih dni spominjala Monika Seleš. "Ko sem si po kakšnem letu opomogla in se počasi začela vračati na turnirje, se je pojavilo vprašanje mojega položaja na svetovni jakostni lestvici. Pred napadom sem bila prva, vmes sem izgubila vse točke. Na sestanku z najboljšimi igralkami tistega časa je le Gaby glasovala za to, da mi vrnejo točke. Vse druge so bile proti, pa čeprav so me obiskovale v bolnišnici in skupaj z mano točile krokodilje solze."

Pa bi prav Sabatinijeva imela največ koristi od kazni: medtem ko je z Grafovo znala igrati in jo je pogosto premagovala, je bila Monika zanjo nerešljiva uganka, pravcata nočna mora. "Pa saj to sploh ni bilo vprašanje - tisti norec bi lahko napadel katerokoli izmed nas. Že res, da me je Monika večinoma premagovala, toda po dvobojih sva bili prijateljici, kar je precej pomembneje od uspeha na tem ali onem turnirju, od trenutne uvrstitve na lestvici."

Neposredno po težkem porazu, ko jo je leta 1994 v četrtfinalu Wimbledona deklasirala Lindsay Davenport, jo je čakala tiskovna konferenca, ki jo je vodila Debbie Edwards, ena od glavnih pri WTA (Svetovna zveza tenisačic). Edwardsova je mimogrede vodila še neko dobrodelno akcijo in je pred konferenco s precej strahu vprašala Sabatinijevo, če bi ji kako pomagala. Gabriela je, čeprav žalostna po porazu, brez besed sezula športne copate in jih podpisala. Že naslednji dan so bili prodani za nekaj tisočakov; še za nekajkrat toliko je Sabatinijeva priložila ček.

Nekdaj druga na svetu, Američanka Andrea Jaegger, je bila po koncu kariere aktivna v akciji za pomoč bolnim otrokom. "Vse so vedele, poklicala pa me je edino Gaby. In ne le poklicala, podarila in zbrala je še nekajkrat več sredstev od mene. Ko vidite, kakšen je njen odnos z otroki, kako jih ima rada in kako otroci obožujejo njo, ti je vse takoj jasno. Otrokom ne moreš lagati, oni vselej prepoznajo dobro. In da ne bo pomote, Gabriela je imela svoj pogoj. Bil je preprost: za njena dobra dela ni smel izvedeti nihče," se je spominjala Jaeggerjeva.

Živeča legenda

Menda ga ni človeka, ki bi o Sabatinijevi kdaj rekel kaj slabega. "Če bi svet verjel le v njen lep obraz, še zdaleč ne bi imela toliko ponudb. Res je, lep obraz je imela, a ta je minljiv. Gabriela je imela več. Imela je vse, skoraj vse. Le nečesa ji je manjkalo, osebnih ambicij namreč," je o Sabatinijevi povedal njen dolgoletni menedžer Dick Dell. "Če želiš postati številka ena, moraš imeti v sebi precej morilskega nagona. Gaby je imela dovolj talenta, dovolj vsega, bila je prelepa in imela je eno veliko pomanjkljivost v tenisu: bila je predobra. Kljub temu da sem jo dolga leta treniral in se marsikdaj jezil zaradi njenih odločitev, globoko v srcu vem, da je imela prav in da je vselej naredila tisto, kar je bilo treba," je po koncu kariere povedal njen trener Juan Nunez. Tudi zato so ji Argentinci še za življenja sredi Buenos Airesa postavili spomenik. Diego Maradona, Lionel Messi, Gabriela Sabatini … Druščina, v katero nedvomno sodi.

Po upokojitvi

Konec oktobra 1996 je na tiskovni konferenci v New Yorku Sabatinijeva šokirala svetovno športno javnost in sporočila, da zaključuje kariero. Pri komaj 26 letih. "Dovolj je bilo. Tenis je bil moje življenje, moja strast, moje vse. A napočil je čas za druge stvari." Marsikdo je bil šokiran, mnogi tudi ne. Gabriela Sabatini se je vse življenje razdajala za druge. Osrečevala najbližje, navijače, prijatelje, Argentino. Daleč premalo je mislila nase. Gabriela še danes ni izgubila svojega šarma. Čeprav že dama v letih, še naprej velja za eno najlepših športnic na svetu. Živi med Miamijem, Zürichom in Buenos Airesom, je lastnica prestižne znamke parfumov, ki so še izredno priljubljeni. Zanimivo, Gabriela se ni nikdar poročila, tudi otrok ni imela, čeprav jih tako obožuje. Za njeno naklonjenost so se, med drugimi, tepli Donald Trump, Mickey Rourke, Ricky Martin … Nič ne vemo o tem, ali je komu tudi uspelo, takšne stvari zna Gabriela Sabatini zadržati zase. "Živim svojo srečo. Posli tečejo, šport je del mene. Zaigram kakšen tenis, veliko kolesarim. Tudi grešim: kozarec ali dva vina ob večerji, čokolada zjutraj. In ogromno kave, v vsakem trenutku in ob vsaki priložnosti. Prijatelji povsod po svetu. Končno sem svobodno dekle."

Hladna sibirska lepotica Marija Šarapova

Tudi za tiste, ki vam dekleta tipa Gabriela Sabatini niso preveč pri srcu, izbira med teniškimi lepoticami ni pretežka. Rusinja Marija Šarapova je njeno popolno nasprotje, sibirska tigrica, ki je svetovna javnost ni tako oboževala, zato pa so fantje pred njo stali v vrsti. Kaj bodo dobra dela, kaj vsa prijaznost tega sveta! Če pa so tu do nebes dolge noge, dolgi plavi lasje, ledeno modre oči in neskončne strele, ki švigajo iz njih. Tiskovne konference, ki so razburjale, poteze, ki so športni svet postavljale na glavo.

Marija Šarapova v Wimbledonu
Profiemdia

Marija Šarapova je v tenisu dosegla več od Sabatinijeve. Pet osvojenih turnirjev za grand slam (zmagala je na vseh štirih največjih turnirjih), kar jo uvršča med največje in najbolj vsestranske tenisačice. Bila je tudi številka ena, čeprav je večino kariere odigrala pod vladavino sester Williams. Tudi Marija je bila čudežna deklica. Rojena v Sibiriji, staršema, ki sta pobegnila iz Černobila, je odraščala v Sočiju, kamor se je družina hitro preselila. Njeno nadarjenost je odkril oče, ki je v njej hitro prepoznal potencialno tovarno denarja. "Bil je vse v mojem življenju. Glavni trener, glavni menedžer. Diktator. Še pogledati nisem smela vstran, kaj šele imeti kakšno prijateljico ali, bog ne daj, prijatelja. Vse za uspeh, vse za dolarje, ki jih je, seveda, pobral sam."

Osvoboditev

Marija je trpela dobrih dvajset let trpela. Ko je osvojila svoj tretji turnir za grand slam, ji je končno prekipelo. "Vzela sem računalnik in očetu napisala elektronsko pošto: "Odpuščen si!" Nisem si mu upala povedati v obraz, vse prevelik vpliv je imel name. A je uspelo. Dokaj mirno je sprejel mojo odločitev, konec koncev je imel polne žepe. Mojega denarja. Tistega, ki bo poslej samo moj."

Saša Vujačić in Marija Šarapova, ko sta bila srečno zaročena
Profimedia

Sledilo je turbulentno desetletje, ko je Marija Šarapova padala, se vedno znova dvignila kot feniks, šokirala s kakšno neverjetno zmago, še bolj s kakšnim nemogočim porazom. Zrasla je v lepotico, ki je želela nadoknaditi vse, kar ji je oče tako strogo branil. "Prišel je čas zame. Za fante, za nočne klube, za druženje, takšno ali drugačno."

Zanimivo, Marija Šarapova bi kaj lahko postala mariborska nevesta. Saša Vujačič, dolgoletni košarkar Los Angeles Lakersov, je bil namreč eden prvih, ki je strl njeno rusko srce. Bila sta par dobri dve leti, se skupaj pojavljala na številnih dogodkih, eden drugemu hitela v objem po koncu svojih tekem. Za 10. novembra leta 2012 sta napovedala poroko, Marija si je menda že izbrala obleko, tudi seznam gostov je bil že napisan. "Bila sva mlada, premlada. Po premisleku sva vendarle ugotovila, da so najine obveznosti prevelike, da bova skupaj premalo časa in da svojih karier eden za drugega nisva pripravljena žrtvovati. Ne jaz, ne on," je Marija razložila nepričakovan konec zveze in odpoved poroke.

Nič ne vemo o tem, ali je bil to pravi razlog njunega razhoda. Kakorkoli že, Marija ni predolgo žalovala in je srečo nekaj let iskala v objemu teniškega kolega Grigorja Dimitrova. Po Dimitrovu je prišel rockerski glasbenik Adam Levin (Maroon 5). In ko je počilo tudi v tej zvezi, je Marija menda obupala nad moškimi in se vrgla v objem nekaj dekletom. Pa tudi tam ni našla sreče - po koncu kariere se je vrnila na stara pota, v moške objeme. Končno je sprejela snubitev angleškega milijonarja Alexandra Gilkesa, se tokrat "uspela" poročiti in celo roditi sina. Se je nemirna sibirska kri le umirila?

Sladkarije "šugarpova"

Ob vsem napisanem, težavah znotraj družine, razburkanem ljubezenskem življenju, so Marijo Šarapovo škandali spremljali tudi na njeni teniški poti. Znano je bilo njeno sovraštvo s Sereno Williams, ki je bila za Marijo nerešljiva uganka (20:2 za Sereno v medsebojnih dvobojih): "Sovražim jo, njo in njeno sestro. Njune črne riti," je po nekem porazu menda siknila v materinščini. Svoje frustracije je Marija skušala rešiti tudi na nedovoljene načine. Leta 2016 so jo ulovili med jemanjem nedovoljenih poživil, kar je menda počela že dolgo. "Nisem vedela, da je to doping, rekli so mi, da gre za zdravilo" se je branila v slogu večine ulovljenih. Dobila je dveletno prepoved igranja, se sicer vrnila, a za največje uspehe je bilo že prepozno.

Je poročena, deluje srečna, predvsem pa je poslovno zelo uspešna. Ob že tako bogatem možu, Marija tudi sama zelo dobro zasluži: je lastnica blagovne znamke sladkarij "šugarpova", je odlična vlagateljica. Po nagovoru Marka Cubana, lastnika številnih športnih klubov v Dallasu (tam, kjer igra naš Luka Dončić), je Marija vlagala v njegove projekte. In zaslužila dodatne milijone, ob nekaj desetih, ki jih je zaslužila na terenu in še nekajkrat tolikim, ki so jih tej 188 centimetrov visoki ruski lepotici navrgle sponzorske pogodbe.

Še ena Rusinja

V zgodbi o teniških lepoticah nikakor ne smemo mimo Ane Kurnikove, še ene Rusinje, ki je svojčas obnorela teniški in celotni športni svet. Kurnikova ni bila visoka kot Šarapova, tudi ne tako postavna. A imela je vse na pravem mestu, predvsem pa širok nasmeh, s katerim je očarala marsikatero vročo moško glavo. Začela je mlada, a je šokantno prekinila kariero že pri dvaindvajsetih letih. Med posameznicami je prilezla največ do osmega mesta, boljša je bila med dvojicami, kjer sta s prijateljico Martino Hingis osvajali turnirje kot po tekočem traku. Kurnikova je bila neverjetno priljubljena - leta 2002 je bilo njeno ime najpogosteje iskana besedna zveza na iskalniku Google.

Enrique Iglesias je osrečil Ano Kurnikovo do te mere, da je pri 22 letih pustila tenis.
Profimedia

Pa je po dveh burnih "hokejskih zvezah" (Sergej Fedorov in Pavel Bure) prišel on - Enrique Iglesias, eden najpriljubljenejših pevcev tistega časa. Jo zaprosil, jo poročil. Ana je pustila tenis, rodila tri otroke in še danes prebiramo novice o enem najlepših in najbolj priljubljenih parov na svetu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta