Neuničljiva Chris Evert: Najboljša, najlepša, najposkočnejša

Georg Mohr
07.07.2024 02:30

Življenjska zgodba, ki jo je spisala in izživela legendarna ameriška tenisačica Christine Marie "Chris" Evert, je tako značilno ameriška, tako jetsetovska, da bi bolj ne mogla biti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Chris Evert na odprtem  prvenstvu Francije leta 1973.
Profimedia

Deklica s Floride je spisala najlepša poglavja teniške zgodovine, istočasno pa bila vseskozi prva ljubljenka ameriških dnevnih, rumenih, strokovnih in vseh mogočih drugih medijev. Za njo so trije zakoni, številne zveze z zvezdniki, za njo je boj s kruto rakasto boleznijo. 21. decembra bo Chris Evert proslavila svoj sedemdeseti rojstni dan (pa je še vedno videti vsaj petnajst let mlajša) in ZDA bodo slavile svojo najbolj priljubljeno športnico vseh časov.

Že res, da sta Američanki tudi sestri Venus in Serena Williams, da je ameriško državljanstvo že zdavnaj prevzela Chrisina življenjska tekmica, sicer Čehinja Martina Navratilova. Res je tudi, da v ZDA že dobri dve desetletji živi tudi Steffi Graf, ki se je na veliki sceni pojavila, ko jo je Chris že počasi zapuščala. V ZDA najdemo tudi Moniko Seleš. Pa Billie Jean King, Chrisino predhodnico in neke vrste idol. Vse te teniške dive so na ta ali drugačen način zaznamovale moderno dobo tenisa in življenje v ZDA, kjer je beli šport najbolj priljubljen. A s Chrissie, kot jo ljubkovalno kličejo ameriški mediji, ne more tekmovati nobena.

Chris in Jimmy

Bilo je junija 1972, ko se je prelestna plavolaska Chris Evert prvič pojavila v Wimbledonu. Komaj decembra bo dopolnila 18 let, zato jo je na vsakem koraku spremljala stroga mati, z vsemi klasičnimi katoliškimi manirami in pravili. Med neko večerjo v slovitem Queen's Clubu je Chris z materjo, kot običajno, neopazno sedela v kotu, ko je v restavracijo prihrumel takrat 19-letni, pa že zvezdnik Jimmy Connors, Chrisin rojak. Jimmy je veljal za neugnanca, bil je glasen, vselej pripravljen za dvoboj na terenu ali ob njem. Sodniki so se ga naravnost bali, saj je pri vsaki sumljivi točki eksplodiral. Dolgolasec, lep, je bliskovito osvajal srca navijačev in predvsem navijačic. A ko je tistega večera vkorakal v slovito restavracijo, je bilo, kot bi ga zadela strela. Chris, Chris in le Chris!

Zaljubljena zmagovalca Wimbledona leta 1974 Jim Connors in Chris Evert. 
Profimedia

Takoj je sedel za mizo in ignoriral ogorčene mamine poglede. S Chris sta se začela sproščeno pogovarjati – tudi ona je videla le še svojega Jimmyja. Vse drugo je zgodovina: že čez teden dni sta bila na prvem zmenku, že čez nekaj mesecev sta živela skupaj. Živela sta svoje sanje, imela sta drug drugega in sta nezadržno korakala proti številki ena na svetovni jakostni lestvici.

Leta 1974 jima je uspelo neverjetno: oba sta dvignila zmagoviti wimbledonski skledi, veliko praznovanje pa začinila z novico, da se bosta novembra vzela! Mnogi so jima hitenje odsvetovali, konec koncev jih Chris ni štela še niti dvajset. In imeli so prav: njuni urniki so se začeli vse bolj razlikovati, njune osebne ambicije so vse bolj stopale v ospredje. Oba sta mislila najprej nase in šele potem na partnerja. Počilo je, ko je Chris zanosila, o "majhni nesreči" Jimmyja sploh ni obvestila, temveč je takoj in brez razmišljanja splavila in se šele takrat zaupala Jimmyju.

"To je bila zadnja kapljica," je v nedavno objavljeni avtobiografiji zapisal Jimmy. "Imel sem jo rad, tako presneto rad, mislim, da bi tudi tenis pustil zaradi nje, če bi tako zahtevala. A v tistem trenutku sem doumel, da nama ne bi šlo."

"Seveda sem ga ljubila, pa še kako. Bil je najbolj očarljiv fant, z njim sem se lahko pogovarjala o vsem, predvsem o tenisu, seveda. A razdrtje zaroke je bila najina edina možnost. Tako eden kot drugi sva bila premočni osebnosti, oba sva v prvi vrsti stremela k svojim ciljem. Tudi otrok tega ne bi spremenil," se je čez desetletja pridušala tudi Chris.

In sta šla. Vsak po svoje, vsak svojim ciljem naproti. Jih bolj ali manj dosegla, presegla. Se občasno videvala in nikdar, nikdar pozabila …

S tenisom začela pri petih letih

Chris je tenis začela trenirati že s petimi leti, učil jo je oče, ki je imel na Floridi teniško akademijo. Že leta 1968 je bila številka ena med deklicami do 14 let, leta 1973 je bila v finalu pariškega in londonskega odprtega turnirja. Leto pozneje je že oba osvojila, povezala ju je v niz 55 zaporednih zmag in osmih osvojenih turnirjev. Leto je končala na vrhu, z letnim izkupičkom sto zmag in zgolj sedem porazov, številko ena pa je čvrsto držala vse do leta 1978! Vrhunsko kariero je raztegnila vse do leta 1989, zadnji turnir za veliko nagrado je osvojila leta 1986.

Zdaj pa k številkam. Chris Evert se je kar 34-krat uvrstila v finale turnirjev za veliko nagrado (grand slam) in jih 18 tudi osvojila! Sedem zmag v Franciji in šest v New Yorku je še danes rekord, dodajmo še tri zmage v Wimbledonu in dve v Avstraliji. Londona Evertova sicer ni imela najraje, saj je tam izgubila kar sedem finalnih dvobojev. In ne pozabimo: med letoma 1975 in 1980, ko je bila nesporna številka ena na svetu, je izpustila kar deset turnirjev za veliko nagrado. V Avstralijo v teh letih sploh ni potovala, izpuščala pa je tudi turnirje v Parizu. Še dobro: leta 1977 je njeno odsotnost imenitno izkoristila Mima Jaušovec in se vpisala na prestižni seznam pariških zmagovalk.

 

Njeno razmerje zmag in porazov je 1309:146, kar je v odstotkih najboljše v eri odprtih turnirjev. S še boljšim odstotkom se ponaša na peščenih igriščih, kakor igrajo, denimo, v Parizu. Dobrih 94 odstotkov zmag (316:20), kar je sploh najboljši izkupiček med vsemi. Najdaljši niz neporaženosti na pesku je začela leta 1973 in zapored dobila kar 125 dvobojev! V karieri je osvojila neverjetnih 157 turnirjev. Zgolj za primerjavo: Novak Đoković jih je doslej zbral 98 …

Chris Evert pa je še bolj kot z zmagami navduševala s svojo pojavo na igrišču. O njeni lepoti smo že pisali, dodajmo ji še doslednost, natančnost, uravnoteženost in gracioznost. Zvezda!

Igrala je nekakšen pozicijski tenis, vselej z osnovne vrste, mrežo je uporabljala predvsem kot orodje za slovite skrajšane udarce. Slovela je po svojem dvoročnem forehandu, udarcu, ki so ga za njo prevzeli številni junaki in junakinje belih aren. Ker je igrala tenis v dobi močnih servisov, hitrih skokov do mreže in ekspresno končanih točk, je Evertova nasprotnice s svojim slogom spravljala ob živce. Igro je temeljila na hitrosti, odličnem delu nog, super telesni pripravljenosti – za njo ni bilo izgubljene žoge, mentalno trdnost pa je menda podedovala.

Po Jimmyju pa Reynolds, Ford, Lloyd, Faith, Mill in Norman

Jimmyja je Chris dolgo prebolevala, predolgo pa vendarle ne. Sledile so številne afere, zgodbe, s katerimi je polnila strani rumenega tiska. Fante je menjavala kot po tekočem traku: najprej je skočila v objem markantnemu hollywoodskemu zvezdniku Burtu Reynoldsu, ko se ga je naveličala (hitro), ga je zamenjala z Jackom Fordom, sinom ameriškega predsednika. Nekaj let pozneje se je le ujela v past: britanski tenisač John Lloyd je bil prvi, ki jo je odpeljal pred oltar, zakon pa je trajal osem let (od 1979 do 1987). Chris je prevzela celo možev priimek, poslej smo jo spremljali kot Chris Evert-Lloyd. A že po nekaj letih se je začela dolgočasiti in se zabavati z angleškim pop rock zvezdnikom Adamom Faithom. Sledila je bučna razveza, Chris je bilo vseeno, saj je že dlje časa imela vsega dovolj.

Chris ima tri sinove z nekdanjim soprogom Andyjem Millsom. 
Profimedia

Vrnila se je v domovino, se otresla priimka Lloyd in se začela ozirati naokrog. Kariera se je bližala h koncu, napočil je čas za družino, si je verjetno mislila. Tokrat se je znašla med smučarji, izbranec pa smukač Andy Mill. Bila sta si podobna, lepa, priljubljena, ona usodna ženska, "ledena kraljica", on playboy. Ko ga je spoznala, se Chris ni ozirala naokrog. Tekmico, Millovo takratno ženo Robin, še pred nekaj leti mis Kalifornije, je preprosto izgnala iz smukačevega življenja.

Zanimivo, zvezdniški par se je umiril in zaživel z življenjem normalnih zakoncev. Dobila sta tri sinove, zakon pa je vzdržal polnih 18 let. Ko so se Chrisini hormoni še enkrat več oglasili. Sledila je senzacionalna ločitev, Chris ni mogel prepričati nihče, ne mož, ne sinovi, ne starši. Pač pa Greg Norman, sloviti, legendarni avstralski golfist. Mill je bil ogorčen, potolažil pa se je na sodišču, ko mu je Chris brez razmisleka in z nasmehom na ustnicah izplačala takrat velikanskih sedem milijonov dolarjev in poglavje z njim izbrisala iz življenja.

Norman je svojo razvezo plačal še petnajstkrat dražje; njegova žena Andrassy mu je izvlekla preko sto milijonov zelencev! Tudi Norman se ni preveč jezil. Svojo kariero enega najboljših golfistov je namreč prenesel še na posle in menda zaslužil nekaj milijard. Evertovo, sploh ne več mlado, pa še vedno čudovito, je odvlekel na nek bahamski otok, kjer sta preživela poldrugo leto, potem pa se začela dolgočasiti. Na otoku in tudi eden z drugim. Sledila je še ena spektakularna ločitev.

Nadaljevanje je še ena klasika. "Joj, kako sem vesela, da sem končno malo samska," je zaupala ​Oprah Winfrey v eni od tistih slovitih oddaj, kjer gosti povedo vse, tudi najbolj zaupne skrivnosti. "Dovolj jih imam, teh moških, sreče z njimi tako ali tako ne najdeš …"

Avstralski legendarni golfist Greg Norman jo je osvojil za dobro leto in pol.
Profimedia

Glavna tekmica Martina Navratilova

Chris Evert se je med najboljšimi na svetu smukala skoraj dve desetletji. V najstniških letih jo je na drugi strani mreže izzivala legendarna Billie Jean King, legenda tenisa v eri starega tenisa (Kingova je sicer osvojila "le" 12 turnirjev za veliko nagrado med posameznicami, dodala pa jim je šestnajst naslovov v ženskih in enajst v mešanih dvojicah, kar skupaj nanese neverjetnih 39 grand slam naslovov!)

Chris je znala s Kingovo, njun življenjski spopad se je končal pri 19:7, z zaključnimi enajstimi zmagami Evertove, ob katerih je oddala le dva niza. Kingova je dobila dolgo pričakovano naslednico, Evertovi pa ni zamerila, postali in ostali sta veliki prijateljici vse do danes.

V sedemdesetih in prvi polovici osemdesetih let je bila glavna Chrisina tekmica Čehinja Martina Navratilova, ki je iz komunistične domovine kmalu pobegnila v ZDA in leta 1981 dobila ameriško državljanstvo. Navratilova je pozneje podrla marsikateri Chrisin rekord, bila je tudi edina, ki ji je povzročala težave v medsebojnih dvobojih. V življenjskem dvoboju jo je Navratilova ugnala (37:43), je pa res, da je večino zmag dosegla na travi, Chrisini najmanj priljubljeni podlagi, tisti, na kateri igrajo v Wimbledonu. Vse drugo je bilo bolj ali manj sprehod; Mima Jaušovec se je denimo leta 1983 še enkrat prebila do finala v Parizu, tam pa naletela na Chris, ki ji je prepustila le tri igre. Mimina partnerka v dvojicah in tekmica, Romunka Virginia Ruzici, dolga leta članica najboljše svetovne deseterice, je proti Evertovi izgubila vseh 24 dvobojev!

Tekmici in prijateljici Chris Evert in Martina Navratilova sta 8. junija letos podelili pokal zmagovalki Roland Garrosa, mladi Igi Swiatek.
Profimedia

Ob koncu kariere se je Chris nekajkrat srečala tudi z zvezdnicami novega vala, Steffi Graf, Moniko Seleš in Gabrielo Sabatini. Ni se jim pustila in je še precejkrat pokazala zobe, dokler leta 1989 ni postavila teniškega loparja v kot.

Chris Evert danes

Po upokojitvi se je Chris posvetila družini, po spektakularni romanci z Gregom Normanom pa se je končno umirila. Vrnila se je domov na Florido in odprla teniško akademijo, kjer mlada dekleta uči še danes. Kot teniška legenda je rado videna gostja na vseh velikih turnirjih, ki jih tudi zelo rada obišče. V zadnjih letih je zaslovela tudi kot televizijska komentatorka, s svojo strokovnostjo, še bolj pa z ostrim, bridkim in namazanim jezikom je tudi na tem področju prava zvezdnica. Bila je trenerka in selektorka ameriške ženske reprezentance, vmes se je poskusila celo v založništvu in začela izdajati (uspešno) teniško revijo Tennis Magazine. Evertova je tudi zelo humanitarno naravnana in je aktivna v številnih tovrstnih organizacijah.

Amerika jo slavi in najrazličnejše organizacije kar tekmujejo, kdo ji bo podelil višjo nagrado, jo ovenčal z večjo častjo. Najbolj je ponosna na nagrado svetovne teniške zveze (ITF), nagrado Phillip Chartier, za njen življenjski prispevek tenisu.

Jasno, najdemo jo na vseh lestvicah najboljših vseh časov, Američani pa so jo izbrali za eno izmed desetih največjih športnic sploh. Pred dvema letoma je Chris doletela nesreča. Potem ko je sestra zbolela za rakom na jajčnikih in hitro umrla, se je Chris preventivno testirala. V zadnjem hipu: tudi pri njej so rakaste celice že začele svoje smrtonosno potovanje. Evertova je ukrepala hitro in prvo bitko dobila. Le leto pozneje se je vse skupaj ponovilo, Chris pa je menda še enkrat zmagala v bitki s časom.

Legenda se ne pusti ugnati. Komaj je zaključila s kemoterapijami, že so jo videli na akademiji, kjer je solila pamet najstnicam. In se že naslednjega dne podala v Wimbledon, od koder nas prav te dni zabava s svojimi komentarji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta