Letos Pubeca dostavijo po pošti

Norma Bale, profesorica
15.11.2020 06:00

Srečajo se v vinoteki Stare trte Danilo, Erich in Borut. Pa Danilo zakliče Borutu: "Pubec, pridi malo sem!" Borut se jima pridruži, spijejo degustacijsko dozo ali dve žlahtnega steyerja in tako se rodi ime prireditve, ki bi letos, prav v teh dneh, morala že šestič najprej v Mariboru, nato pa še v Ljubljani predstaviti letošnje prvo sveže štajersko vino.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Natalija in Borut Cvetko sta si salon Pubec - štajersko mlado vino zamislila z namenom promocije in prepoznavnosti mladih štajerskih vin in vinarjev. Po podatkih Ministrstva RS za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Sektorja za kmetijske trge in sektorske načrte, je leta 2019 bilo v vinorodni deželi Podravje, v katero sicer spadata okoliša Štajerska Slovenija in Prekmurje, registriranih 12.823 pridelovalcev vina. A Pubec so samo štajerski pubeci in dekline, ki si od enotne blagovne znamke, ki promovira suho ali polsuho mlado belo ali mešano belo vino, obetajo skupni in bolj učinkovit nastop ter večjo prepoznavnost na trgu. Označba na steklenici je obešanka z znanim rumenim metuljčkom, enak lesen metuljček pa je postal zaščitni znak vinark in vinarjev, ki so vina tudi osebno predstavljali na velikem jesenskem vinarsko-družabnem dogodku v obeh največjih slovenskih mestih.

Letos je korona zaprla vsa prizorišča poslovno-družabnega življenja, seveda pa ni mogla preprečiti, da bi iz mošta nastalo mlado vino. Triindvajset vinarjev, od največjih vinskih kleti do butičnih vinogradnikov, letošnjih pubecev sicer ni točilo za pulti, tudi v restavracijah jih ne bo moč uživati, zato pa jih bo možno naročiti s poštno dostavo in jih tako pač uživati v intimi svojega bivališča. Za nas, ki vino spoštujemo in ljubimo, to pomeni, da vinarjem ne obrnemo hrbta in kupujemo slovensko vino. Med vinarkami in vinarji iz vinorodne dežele Podravje, ki se običajno udeležujejo vinarskih prireditev in festivalov, je v začetku leta 2020 bila izvedena obširna anketa o njihovem odnosu do medsebojnega povezovanja, sodelovanja ter vinarskih prireditev in festivalov. Vinar iz vinorodne dežele Podravje, ki običajno sodeluje na tovrstnih prireditvah in festivalih, je v povprečju star okoli petdeset let in obdeluje do pet hektarjev vinogradov. Največ vina pridela iz laškega rizlinga, sovinjona, renskega rizlinga in šardoneja, najmanj pa iz ranine in žametne črnine. Najbolj pogosto sodeluje z gostilnami in turistično-informacijskimi centri, najmanj pa z mednarodnimi turističnimi organizacijami in s kampi. Pri promociji svoje dejavnosti pa jih le manj kot polovica sodeluje tudi z drugimi vinarji. A kar dve tretjini vprašanih se občasno ali pogosto udeležujeta vinarskih prireditev in festivalov, pri čemer vinarji najpogosteje izberejo specializirane festivale vin, martinovanja in sejme, od katerih pričakujejo predvsem promocijo za svojo dejavnost.

​Slovenija, ki bo naslednje leto utrjevala sloves evropske gastronomske regije, bo seveda v kozarce nalila tudi najodličnejša vina. In če ob omenjanju korone nenehno opozarjamo na solidarnost, je prav, da še enkrat podčrtamo misel, kako zelo pomembno je prav zdaj spoštljivo srkati slovensko vinsko kapljico. Resda je pokušnja vin dogodek, ki je najlepši v družbi vinoljubcev, a kdo pravi, da sami sebi ne moremo biti najbolj elegantna, najbolj prijetna, duhovita in iskriva družba. Je pa tudi res, da z vsakim požirkom postanemo malo bolj samovšečni, zato opozorilo o zmernosti nikakor ni odveč.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.