Materini srčki pomagajo pri ženskih težavah

Patricija Šenekar
05.05.2019 03:49

Delovanje plešca je omejeno na krčenje tkiv in žilic, deluje proti krvavitvam, zlasti urogenitalnim, pomaga tudi pri močnih menstruacijah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Plevel, ki ni plevel
Wikipedia

Od aprila do septembra bomo na travnikih, njivah, ob poteh naleteli na plešec (Capsela bursa-pastoris L.), plevel, ki na okoli 40 centimetrov visokih stebelcih, ki spomladi poženejo iz rozete, nosi drobne srčaste luščke in majhna socvetja belih cvetov na vrhu. Srčasti luščki so plodovi s semeni, ki nastajajo iz posamičnih cvetov. Plešec rase po vsem svetu, največ ga izvažajo države bivše Sovjetske zveze in Jugoslavije ter Madžarska in Bolgarija. Uporabni del je zel; ne uporablja se za živilo.
Njegovo ljudsko ime materini srčki nakazuje njegovo delovanje pri ženskih težavah. Zdravilne učinkovine v plešcu so saponini, gorčično olje, flavoni, smole, holin, acetilni holin, žvepleno eterično olje, čreslovine, kisline, vitamini A, B in C, rudninske snovi ...
Njegovo delovanje je omejeno predvsem na krčenje tkiv in žilic, deluje proti krvavitvam, zlasti urogenitalnim, pomaga pri močnih menstruacijah, ki trajajo več kot teden dni, ustavlja krvavitve iz nosu, manjše želodčne in črevesne krvavitve, priporočljiv je pri krvavitvah iz ledvic in pljuč, krči maternično mišičevje ter lajša porod in poporodne krče.

Na japonskem krožniku sedmih zelišč
Wikipedia

Uravnava krvni obtok

Ugodno deluje na motnje krvnega obtoka, ki izvirajo tako iz previsokega kot prenizkega krvnega pritiska. Spodbuja obtočila in razkužuje sečila, v tradicionalni kitajski medicini ga zaradi sladkastega okusa uporabljajo kot zdravilo za vranico. Njegov značaj je sladek, hladen in suh.

Sok iz plešca

Svežo rastlino na drobno narežemo in zdrobimo v keramičnem ali kamnitem možnarju. Tako dobljeno kašo damo na gazo in iztisnemo sok, ki ga uživamo po potrebi do štiri žličke dnevno preko celega dneva.

Poparek iz plešca

Iz plešca moramo narediti močan poparek, na dva decilitra vrele vode vzamemo tri žličke suhe rastline in po požirkih popijemo tri skodelice dnevno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta