Mehiški mamilarski karteli: Aretacija, ki se je sprevrgla v ulično vojno

Zora Štok Zora Štok
17.11.2019 06:18

Da bi se izognili nadaljnjim žrtvam, sta se mehiška policija in vojska umaknili, tako da je Guzman mlajši ostal na prostosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pripadniki kartela so zažigali barikade.
Reuter

Da so južnoameriški mamilarski karteli neusmiljeni in da njihovi pripadniki neusmiljeno umorijo vsakogar, ki jim le skuša stopiti na pot, je splošno znano. Tudi v zvezi s prepletenostjo vodij kartelov s politiko in gospodarstvom si nihče ne dela utvar, čeprav se v posameznih državah vsaj občasno lotijo akcij, katerih namen je uničiti veletrgovce z drogo. A problem za oblasti, ki bi na tem področju rade uvedle red, torej vsaj omejile proizvodnjo prepovedanih drog, če je že ne morejo izkoreniniti, je tudi lokalno prebivalstvo. To se praviloma ne strinja z napori vojske in policije, da se razbijejo posamezni karteli, ampak simpatizira z njimi.

Guzman mlajši ostal na prostosti

​Neposredni dokaz za to je ves svet lahko spremljal sredi oktobra, ko so v Mehiki aretirali sina zloglasnega Joaquina Guzmana, bolj znanega pod vzdevkom El Chapo. V ZDA prestaja dosmrtni zapor zaradi preprodaje drog, umorov in drugih kaznivih dejanj, povezanih z delovanjem mamilarskih kartelov. Kmalu po aretaciji njegovega sina Ovidia Guzmana Lopeza, ki je prevzel očetove posle, je v mestu Cuiliacanu v mehiški zvezni državi Sinaloa, po kateri ima kartel ime, zavladal nered, kot ga zlepa ne pomnijo. Ko so policisti in vojaki aretirali Guzmana mlajšega in je z dvignjenimi rokami med policisti in vojaki stopil iz hiše, so se po drugih vojakih in policistih, ki so sodelovali pri aretaciji, usuli streli iz različnega orožja. Po prvih informacijah sta med streljanjem umrla dva človeka, 21 je bilo ranjenih. A to ni bilo vse.

Ulice so gorele.
Epa
Aretacija vodje kartela Sinaloa je prerasla v spopade po mestnih ulicah.
Guzmana mlajšega

Prerešetali policista

​Koliko maščevalnosti vlada v kartelu, kaže dogajanje izpred tedna dni, ko je bil na parkirišču v Culiacanu s streli iz polavtomatskega orožja prerešetan policist, ki je bil sodeloval v neuspešni aretaciji Guzmana mlajšega. Preiskava je pokazala, da so napadalci sledili vozilu policista, in ko je ta parkiral pred nakupovalnim centrom, so morilci izstopili iz svojega avta in začeli streljati v policistov nissan. Policija je naštela 150 izstreljenih nabojev, umorjeni pa je bil eden višje pozicioniranih policistov v zvezni državi Sinaloa.

Sinaloa in drugi mamilarski karteli

Odprto ostaja vprašanje, kdaj bodo mehiške oblasti Guzmana mlajšega le aretirale. Zahtevo za njegovo izročitev so ZDA namreč Mehiki poslale 13. septembra letos in opisana neuspešna aretacija je bila posledica te zahteve. Minister za javno varnost v mehiški vladi je po vsem dogajanju ocenil, da je bila akcija morda izpeljana prehitro, da so bile storjene nekatere napake in da si zasluži kritiko, a dodal, da je strategija vlade za zagotavljanje varnosti vendarle dobra.
Poleg kartela Sinaloa vladajo v Mehiki še štirje karteli. Sinaloa je daleč najmočnejši in njegovo delovanje zavzema tudi največji teritorij Mehike, saj obsega precejšen del severozahodnega dela države, vse od meje z ZDA na severu do juga Mehike.
The Jalisco New Generation je drugi največji kartel, usmerjen je v proizvodnjo in distribucijo sintetičnih drog (amfetaminov) v ZDA in Evropo, območje njegovega delovanja je na zahodu Mehike, v regiji Tierra Caliente, bil naj bi povezan tudi z narko tržiščem v Aziji. Njegovi pripadniki veljajo za najbolj agresivne, območje delovanja si pridobivajo s hudim nasiljem, tako da številni umori v mestih Juarez, Tijuana, Guanajauto in Ciudad de Mexico niso redkost, pripadniki tega kartela napadajo celo javne uslužbence in varnostne sile (vojsko in policijo). Kot opozorilo tistim, ki se jim zoperstavijo, člani tega kartela žrtve tudi obesijo na mostove - to je njihov zaščitni znak, podpis pod umore.
Gulf Cartel (Zalivski kartel) zavzema območje na severovzhodu države, enako kot kartel Los Zetas. Tako je celotna Mehika prekrita z interesnimi območji mamilarskih kartelov. In ker večja dva letno obrneta več milijard dolarjev, je jasno, da se pripadniki ne bodo zlepa odrekli zaslužku.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta