Dišeča pomlad pred pomladjo: Siljene čebulice in sadike

Matic Sever
28.01.2024 01:00

Konec januarja misli mnogih že uhajajo proti pomladi in cvetočim tlom. Čeprav v svetu vrtnarstva večinoma ni dobro prehitevati, pa svoje želje po pomladi, ki v resnici še ni tako blizu, lahko vsaj delno uresničimo predčasno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Če se le da, čebulice posadimo tako, da se ne stikajo med seboj.

 

O siljenju pomladanskih čebulnic bomo kaj več napisali jeseni, ko je pravi čas za to, saj smo sedaj prepozni, da bi kupovali klasične čebulice in jih pripravljali za "prezgodnje" cvetenje. Ker večina o cvetočem prehitevanju pomladi razmišlja prepozno, bo torej sedaj bolj uporabno navodilo, kaj storiti z že pripravljenimi tovrstnimi čebulnicami, ki jih k sreči še lahko kupimo tako v suhem stanju kot v obliki sadik.

Čebulice za siljenje so tiste, ki so že v naprej pripravljene za cvetenje predvsem v zaprtih prostorih. Lahko jih posadite v lončke ali sklede z drenažnimi luknjami in jih postavite na svetlo in toplo mesto. Nekatere vrste čebulic, ki so primerne za siljenje, so hijacinte, narcise, tulipani, zvončki in mrežne perunike.

Mrežaste perunike
Wouter Koppen

Kako gojiti čebulice za siljenje

Poglejmo si nekaj korakov, kako jih posaditi. Izberite zdrave in trdne čebulice brez znakov plesni ali poškodb. Čebulice naj bodo čim večje, saj bodo imele večje cvetove. Napolnite lonec ali skledo z rahlo vlažnim substratom, ki je primeren za čebulnice. Lahko uporabite tudi mešanico zemlje in peska ali perlita za boljšo drenažo.

Posadite čebulice tako, da so njihovi vrhovi tik pod površino substrata. Čebulice naj bodo med seboj tesno stisnjene, vendar se ne smejo dotikati. Če sadite različne vrste čebulic, upoštevajte njihove različne čase cvetenja in višine.

Po sajenju čebulice rahlo zalijte in jih postavite na hladno in temno mesto za 8 do 12 tednov. To je potrebno, da se čebulice ukoreninijo in razvijejo cvetne popke. Temperatura naj bo med 5 in 10 °C. Lahko jih shranite v kleti, garaži, hladilniku ali zunaj, če ni preveč mrzlo. Pazite, da se substrat ne izsuši, vendar ga tudi ne premočite.

Siljene čebulice narcis
Sjoerd Eickmans

Zeleni poganjki

Ko opazite, da so se iz čebulic pojavili zeleni poganjki, jih prestavite na svetlo in toplo mesto. Temperatura naj bo med 15 in 20 °C. Postavite jih na okensko polico, mizo ali polico, kjer bodo dobile dovolj svetlobe, vendar ne neposredne sončne svetlobe. Čebulice redno zalivajte, vendar ne preveč, da ne zgnijejo. Lahko jih tudi pognojite z razredčenim tekočim gnojilom za cvetoče rastline enkrat na teden.

Muscari ali hrušice so ene bolj modrih izbir med čebulnicami.

Ker tudi ta postopek vzame kar nekaj časa in pomladi verjetno ne bomo prehiteli toliko, kolikor si želimo, lahko uporabimo še en pristop. Ta je pravzaprav daleč najlažji in le nekoliko dražji. Na prodajnih mestih lahko že januarja in februarja kupimo pripravljene sadike različnih pomladnih čebulnic, ki imajo nastavljene cvetne popke. Take sadike lahko poljubno aranžiramo, kombiniramo z drugimi rastlinami ali drugimi rezanimi cvetlicami.

Notri in zunaj

Pripravljene sadike, ene in druge, lahko uporabimo tako za notranje prostore kot za zunanje. Kadar sadike postavimo v stanovanje, pazimo predvsem na to, da ima lonček podstavek, okrasni lonček pa nima drenažnih odprtin. Tako bomo imeli nadzor nad viškom vode. Obratno pa je pri sajenju sadik na prostem, kjer je ključno, da odvečna voda sproti odteče. V zakup vzemimo še vremenske razmere, saj sta lahko februar in marec še precej hladna, kar pomeni, da se v primerjavi s sadikami v notranjih prostorih sadike zunaj ne bodo kaj dosti razcvetele, lahko se zgodi, da bodo svoje sorodnice na vrtu prehitele le za odtenek.

Med bolj priljubljene spadajo hijacinte, ki tudi močno dišijo.

In kaj storiti po cvetenju? Ko cvetovi ovenijo, jih odrežite, vendar pustite liste, da se posušijo. Čebulice lahko poskusite presaditi na vrt in jih ponovno uporabiti naslednje leto, vendar bodo morda potrebovale nekaj let, da si opomorejo in ponovno zacvetijo, če jih po cvetenju nismo takoj pognojili in jim omogočili, da si pravočasno naberejo dovolj zalog za naslednjo sezono.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta