Ne le spomladi tudi pozimi cvetijo: Praznični telohi in kako jih negovati

Matic Sever Matic Sever
17.12.2023 02:30

Katere od pozimi cvetočih rastlin lepše vzdržijo na mrazu kot telohi? Ti so zelo uporabni, saj so lahko nadomestek šopka na mizi ali odigrajo vlogo v razkošnejših nasadih v večjih loncih na vhodu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bujne sodobne sorte telohov so prekrasne v lepih cvetličnih loncih - lahko so tudi zunaj.
Flower Council Of Holland

Čeprav je zima in je narava že zdavnaj skoraj povsem zaspala, nas želja po živem ne mine. Tako si lahko letos tudi malce drugače popestrimo tako notranje prostore kot kotičke zunaj stanovanja. Katere od pozimi cvetočih rastlin lepše vzdržijo na mrazu kot telohi? Ti so zelo uporabni, saj so lahko nadomestek šopka na mizi ali odigrajo vlogo v razkošnejših nasadih v večjih loncih na vhodu.

Telohi so večinoma zimzelene trajnice, ki cvetijo v pozni zimi ali zgodaj pomladi. Nekatere sorte zacvetijo prej ali pa jih gojitelji z različnimi tehnikami pripravijo do zgodnejšega cvetenja in so tako lepe sadike s popki na voljo tudi že novembra. Njihovi cvetovi so različnih barv in oblik, od belih do vijoličnih, od preprostih do polnih. Telohi so znani tudi kot božične rože, saj so nekatere vrste, predvsem črni teloh, povezane s tem praznikom ... Kako torej lahko uporabite telohe kot sobne rastline in za okrasitev v božičnem času?

Helleborus orientalis premore največjo raznolikost barv in oblik cvetov.
Wikipedia

V notranjih prostorih

Telohi so sicer bolj primerni za zunanje sajenje, saj potrebujejo hladno in vlažno klimo, vendar jih lahko za krajši čas postavimo tudi v notranje prostore. Pri tem moramo paziti, da jih ne izpostavljamo pretirani toploti, suhemu zraku in neposredni sončni svetlobi. Telohi so tudi strupeni, zato jih moramo hraniti stran od otrok in hišnih ljubljenčkov.

Če želimo, da nam telohi dolgo cvetijo, jih moramo redno zalivati, vendar ne preveč, saj ne prenašajo zastajanja vode. Prav tako jih moramo pognojiti z organskim gnojilom, ki je primerno za cvetoče rastline. Ko telohi odcvetijo, jih lahko presadimo v večje lončke ali pa jih preselimo na vrt, kjer bodo naslednje leto spet zacveteli.

Telohi za božič

Telohi so odlična izbira za okrasitev v božičnem času, saj s svojimi cvetovi prinašajo barvo in življenje v sicer sivo in mrzlo zimo. Telohe lahko uporabimo za izdelavo adventnih venčkov, ki jih okrasimo z zelenjem, storži, trakovi in svečami. Telohe lahko tudi posadimo v cvetlična korita, ki jih postavimo na okenske police ali pred vhodna vrata. Za bolj razgiban videz lahko kombiniramo različne vrste in barve telohov, pa tudi druge zimzelene rastline, kot so bršljan, skimija, japonska trdoleska in drugo.

Lahko jih aranžiramo v košare, sklede ali vaze, ki jih postavimo na mizo, kamin ali polico. Za dodaten učinek lahko dodamo še nekaj božičnih okraskov, kot so kroglice, zvezdice, lučke in drugo. Telohi so tudi lepo in simbolično darilo za naše najdražje, saj izražajo našo naklonjenost, spoštovanje in hvaležnost.

Katerega bi izbrali?

Ob omembi telohov se nam najpogosteje pred oči nariše črni teloh s snežno belimi cvetovi, ki ga pogosto videvamo v naših gozdovih, a na voljo so nam še številni drugi. Če jih kupujemo kot lončnico za krajši čas, si pač izberimo nam najlepšega, če pa ga mislimo gojiti več let še na vrtu, se je treba malce bolj poglobiti v posamezne vrste in sorte ter predvsem njihove zahteve in lastnosti. Pa si oglejmo nekatere najbolj priljubljene vrste teloha.

Zanimive za krasitev so tudi sadike črnega teloha, ki so očiščene listov in prepolne cvetnih popkov.
Flower Council Of Holland

Črni teloh

Helleborus niger je najbolj znana vrsta teloha, ki cveti od božiča do marca. Ima bele cvetove z rumenimi prašniki. Je zelo odporna in vzdrži temperature do minus 20 °C. Raste do 30 centimetrov visoko in ima temno zelene usnjate liste.

Korziški teloh

Helleborus argutifolius je zelo dekorativna vrsta teloha, ki cveti od januarja do aprila. Ima zelene cvetove z rdečkastimi žilami. Je primerna za toplejše kraje in zavetne lege, saj ne prenaša hudih zmrzali. Zraste do 60 centimetrov visoko, ima svetlo zelene nazobčane liste.

Korziški teloh ima svetlo zelene cvetove in zelo lepe nazobčane liste.
Pxhere

Smrdljivi teloh

Helleborus foetidus je vrsta teloha, ki ima značilen neprijeten vonj. Cveti od februarja do aprila. Ima zelene cvetove z rdečimi robovi. Je zelo odporna in vzdrži temperature do minus 25 °C. V višino doseže tudi do 80 centimetrov, ima temno zelene fino deljene liste.

Eden od primerkov križancev vzhodnega teloha
Pxhere

Blagodišeči teloh

Helleborus odorus je vrsta teloha, ki ima prijeten "sladek" vonj. Cveti od februarja do aprila. Ima zelene ali zeleno-rumene cvetove. Zraste do 40 centimetrov visoko in je listopaden.

Orientalski teloh

Helleborus orientalis (predvsem pa skupina njegovih križancev) ima največjo raznolikost barv in oblik cvetov. Cveti od februarja do maja. Ima bele, rožnate, rdeče, vijolične, rumene ali zelene cvetove, ki so lahko preprosti ali polni. Je primeren za zmerno hladno klimo, saj ne prenaša preveč vročine. Zraste do 50 centimetrov visoko, ima svetlo zelene liste.

Medvrstni križanci najpogosteje postrežejo z barvitimi cvetovi in krepkimi lepimi listi.
Pxhere
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta