Mlečni izdelki ne vplivajo na dolgoživost

Reuters
22.12.2019 04:58

Nedavna ameriška študija je pokazala, da ni nujno, da ljudje, ki zaužijejo veliko mleka, sira in jogurta, živijo dlje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Raziskovalci so preučili podatke o 168 tisoč ženskah in več kot 49 tisoč moških, ki niso nikoli zboleli za rakom ali srčno boleznijo. Zanimalo jih je predvsem to, kako pogosto so jedli mlečne izdelke. V treh desetletjih, torej v času, v katerem so bili zbrani podatki, je umrlo 51.438 udeležencev študije. Pri ljudeh, ki so pojedli največ oziroma 4,2 porcije mleka in mlečnih izdelkov na dan, je v primerjavi s tistimi, ki so jih pojedli najmanj oziroma le 0,8 porcije, obstajala za sedem odstotkov večja verjetnost, da bodo umrli v času študije. Pri ljudeh v sredini, ki so zaužili od ene do tri porcije mlečnih izdelkov na dan, je bila verjetnost preživetja podobna kot pri tistih, ki so jih pojedli najmanj.
"Izkazalo se je, da skupni dnevni vnos mlečnih izdelkov ni povezan z nižjo stopnjo umrljivosti," so v strokovni reviji British Medical Journal zapisali avtorica študije Ming Ding s harvardske šole za javno zdravje v Bostonu in njeni kolegi: "Učinki mleka in mlečnih izdelkov na zdravje bi lahko bili odvisni od primerljivih živil, ki jih ljudje uživajo namesto njih."
Nekatere prejšnje raziskave so uživanje mleka in mlečnih izdelkov povezale z nekoliko nižjim tveganjem za celo vrsto zdravstvenih težav, vključno z visokim krvnim tlakom, diabetesom, srčno boleznijo in nekaterimi raki. So pa raziskovalci že v okviru preteklih študij uživanje velikih količin mlečnih izdelkov povezali s povečanim tveganjem za razvoj nekaterih vrst raka. Mleko in mlečni izdelki, ki jih uživajo ljudje povsod po svetu, so pomemben vir proteinov, vitamina D in kalcija, vsebujejo pa lahko tudi veliko nasičenih maščob in holesterola, ki negativno vplivajo na zdravje.

Dve porciji mlečnih izdelkov na dan

Raziskovalci so preučili podatke, zbrane v okviru Študije o zdravju medicinskih sester, Študije o zdravju medicinskih sester II. in naknadne Študije o zdravju zdravstvenih delavcev v ZDA. V okviru vseh študij so zdravstveni delavci na dve leti izpolnili vprašalnik, ki je vseboval tudi vprašanja o njihovih prehranjevalnih navadah. Posamezniki, ki so zaužili največ mlečnih izdelkov, so običajno popili manj alkohola, niso kadili in so bili bolj telesno aktivni kot tisti, ki so jih pojedli najmanj. V nekaterih primerih se je zdelo, da je določena vrsta mlečnega proizvoda, ki so jo ljudje uživali, vplivala tudi na umrljivost.
Večji vnos posnetega ali manj mastnega mleka so raziskovalci v okviru najnovejše študije povezali z nekoliko višjim tveganjem za smrt zaradi vseh razlogov in tudi z večjo verjetnostjo za smrt zaradi srčne bolezni ter raka debelega črevesa ali danke.
Po drugi strani so raziskovalci tudi uživanje polnomastnega mleka povezali z večjim tveganjem za smrt zaradi vseh vzrokov ter zaradi srčno-žilnih bolezni in raka. Za sir in jogurt se je izkazalo, da ne vplivata na dolžino življenja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta