Motorko v roke in ful gas: Tim Gajser se je vrnil na vrh

Uroš Gramc Uroš Gramc
14.04.2019 05:23

Motokrosist Tim Gajser je spet dvignil Slovenijo na noge in jo pognal navijat po Evropi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi doma šampion rad pokaže, kaj zna.
Saso Bizjak

Ni mi sicer znano, če je občina Makole res sprejela razglas ali je šlo samo za noro idejo v času navijaške blaznosti in čaščenja Tima Gajserja. Sredi septembra pred tremi leti je namreč tamkajšnji župan Franc Majcen naznanil, da bodo imeli ob dnevu, kot je pri nas v navadi, da ima enkrat letno vsaka lokalna skupnost svoj praznični dan, še drugi občinski praznik - dan Tima Gajserja. Šampion motokrosa je največji ponos krajev z obronkov Haloz in je njihovo ime ponesel po svetu. V tisti evforiji, ko je še najstnik, sploh prvi v zgodovini, postal svetovni prvak v kraljevskem razredu, je bilo izrečenega marsikaj. Na sprejemu na dvorcu Štatenberg je bila nepregledna množica, močno kadilo se je in pokalo, nazdravljalo, veselilo. Bilo je nogometno vzdušje, za derbije značilno, ali pač tako, kot ga pričara množica, ko blesti Tim Gajser.

Druženje namesto kosila

A to je bila samo eksplozija, vrhunec na domačih tleh, že leta prej se je gradilo, stopnjevalo. Osrednji občinski trg v Makolah bi bil takrat premajhen, tesno je bilo že leto prej, ko je Tim postal princ motokrosa, prvak razreda MX2. Iz domačih logov so se navijači podali navijat po svetu za svojim junakom.
Velika nagrada Trentina v Pietramurati v bližini Gardskega jezera je tradicionalno slovensko svetišče vsako pomlad, pa čeprav je denimo od Gajserjevega doma oddaljeno skoraj 600 kilometrov. Še Italijani so tam v manjšini, kaj šele kdo drug. In naš šampion se tam redno druži s svojimi podporniki, jim deli avtograme, čeprav bi se morda moral bolj posvetiti dirkam. "Niti jedel nisem veliko. Moral sem se družiti z njimi. No, pardon, ne moral, želel sem," je za Večer dejal predlani.

Staro in mlado, vsi ga obožujejo.
Igor Napast

Boli te srce, ko pada toča

A to je bilo žal zadnje veselje za lep čas. Nizozemska mivka mu nikoli ni ležala, zatem je prišla še nesrečna Latvija, ko se je najprej Španec Jose Butron zaletel vanj, nato je na skoku grdo padel in za trenutek obležal v nezavesti. Toda to mu ni preprečilo, da se ne bi udeležil že naslednje dirke v Nemčiji, čeprav je do nje le počival. Toda smola se ga je prijela kot klop, bolečine niso izginile. Sage je bilo končno konec, ko so mu po šele treh tednih odkrili, da si je zlomil lopatico, kar ga je za lep čas oddaljilo od karavane svetovnega prvenstva, da je ostal brez možnosti za ubranitev naslova prvaka. Takrat dirk ni niti spremljal po televiziji: "Boli te srce. Zavedaš se, da bi moral biti tam, pa te ni. Bolje je, da ne gledaš, saj bi se s tem le še bolj obremenjeval in dogodke še cel teden premleval. Bolj koristno je bilo, da sem nedeljo izkoristil za izlet z dekletom. Rezultate sem le preletel."

Stisnjeni v slovenski ovinek: ni jih čez Timove navijače v Pietramurati.
Andrej Petelinšek

Koledar in zemljevid v roke

A kot so v svetu motokrosa poškodbe del vsakdanjika, se jim spet ni mogel izogniti niti 24-letni Herlings, ki mu je Gajser na tak način že izmaknil naslov svetovnega prvaka v drugem kakovostnem razredu. Letos ga na startu še ni bilo in po štirih dirkah praktično več nima možnosti za ponovitev lanskega uspeha. Jih ima pa Tim, z Antoniom Cairolijem sta trenutno edina resna kandidata za naslov. Slovenec je bil na prvih dirkah celo hitrejši od Italijana, morda celo prehiter, a tudi nesrečnejši, manj konstanten, manj prebrisan.

Sirene tulijo.
Andrej Petelinšek
Do konca - in naprej ...
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta