Muce, samosvoja, nekoliko skrivnostna bitja, ki s svojimi sposobnostmi rešujejo tudi človeška življenja

Zvezdana Bercko
28.02.2021 04:25
Mačke z ljudmi živijo že vsaj pet tisoč let. Udomačili so jih v starem Egiptu, kjer so kasneje dobile vlogo božanstva. Nekatere raziskave kažejo celo, da so bile udomačene že precej prej, morda že pred 9500 leti v obdobju neolitika.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V zahodnem svetu so mačke najbolj pogosti hišni ljubljenčki. Foto: Shutterstock
Shutterstock

Najprej se je simbioza med ljudmi in mačkami razvila zaradi izjemnih mačjih lovskih sposobnosti, kasneje so postale domače razvajenke. V zahodnem svetu so mačke najbolj pogosti hišni ljubljenčki, imamo jih več kot psov. Koliko mačk živi v Sloveniji, ni znano, saj niso registrirane.

Mačke so samosvoja, neodvisna, nekoliko skrivnostna bitja, ki vedno ravnajo po svoje. Najbrž tudi zato kroži veliko legend o njihovih domnevnih čudežnih, skoraj nadnaravnih sposobnostih, od njihovih devetih življenj naprej. Morda te zgodbe izhajajo iz njihove izredne gibčnosti in hitrega prilagajanja situaciji, kar jim pomaga predvsem pri padcih. Zgodbe o tem, kakšne padce vse so mačke že preživele, dejansko mejijo na čudeže.

Mačke varujejo otroke

Pogosto pa mačke s svojimi sposobnostmi ne rešujejo le svojih življenj, ampak tudi človeška. Pred dnevi je po vsem svetu odmevala zgodba iz Avstralije, kjer je pogumni maček Arthur rešil otroka pred strupeno kačo. Arthur je sledil domačima otrokoma na igrišče za hišo in opazil, da je zelo strupena vzhodna rjava kača, ki velja za drugo najbolj strupeno na svetu, prilezla tik do otrok. Pogumni štirinožec je takoj skočil v akcijo in ubil kačo, da bi otroka obvaroval pred nevarnostjo. Med bojem pa je kača ugriznila Arhurja, a v nastalem kaosu tega nihče ni opazil. Arthur se je sicer zgrudil, a si je hitro opomogel, kot da ni nič narobe. Naslednje jutro pa ni mogel vstati. Družina ga je odpeljala k veterinarju, vendar je bilo njegovo stanje preresno, da bi si lahko opomogel. "Njegovi lastniki so s težkim srcem zapustili Arthurja, potem ko je dobil angelska krila," so zapisali v veterinarski bolnišnici.

V Kolumbiji je siamska mačka Gatubela rešila majhnega otroka, ki se je splazil iz stajice, pred padcem po stopnicah. Ko je otrokova mati raziskovala, kaj se je zgodilo, da malčka ni v stajici, je pregledala posnetke varnostne kamere in osupnila. Posnetek je namreč pokazal, da je mali Samuel Leon splezal iz stajice in se po vseh štirih odplazil do roba dnevne sobe. Ko je prišel do praga, na drugi strani katerega so strme stopnice, pa ga je, namesto mame, oštela in disciplinirala kar domača mačka. Gatubela, ki je pred tem prav po mačje lenarila na kavču, je v trenutku skočila v zrak, stekla do vrat in dečka potisnila stran od stopnišča.

Grela zavrženega dojenčka

V ruskem mestu Obninsk je poulična mačka Maša zanesljive smrti rešila dojenčka. V bližini zabojnika za smeti je naletela na kartonasto škatlo, v kateri je bil še ne 12 tednov star otrok. Skrbna muca je splezala v škatlo, svoj mehek in topel kožušček privila k dojenčku, ob tem pa neutrudno mijavkala in s tem opozarjala mimoidoče. Upokojenka Ima, ki je sicer nikogaršnjo mačko Mašo redno hranila, je slišala glasno mijavkanje. "Šokirana sem bila, ko sem pogledala v škatlo in dojela, da je želela kot skrbna mačja mama zaščititi otroka."

Predstavnik bolnišnice v Obninsku je povedal, da deček v nasprotju z večino ruskih najdenih dojenčkov ni bil podhlajen, za kar gre zasluga le mački Maši. Po pripovedovanju očividcev se je Maša zelo razburila, ko so ji reševalci iz naročja vzeli dojenčka, in jim je sledila do reševalnega vozila. Lokalni prebivalci so Mašo ponosno vzeli za svojo in jo sedaj izdatno hranijo.

V službi v Ermitažu

Ničkoliko je tudi zgodb o tem, kako so mačke ljudi rešile pred požarom ali eksplozijo, ko so s svojim občutljivim smrčkom, saj vohajo 14-krat bolje od človeka, zaznale dim ali vonj po plinu in pravočasno zbudile svoje gospodarje.

Mačke pa ne rešujejo le ljudi, ampak tudi umetnine. Če ne bi bilo njih, danes ne bi mogli občudovati zakladov v muzeju Ermitaž v Sankt Peterburgu. V največjem in najbolj znanem muzeju v Rusiji so mačke uradno "zaposlene" že od časov Katarine Velike, službo so nadaljevale tudi po uvedbi sovjetske oblasti. A med nemškim obleganjem mesta, ki se je takrat imenovalo Leningrad, so v njem poginile skoraj vse mačke. Zato so prebivalci več sibirskih mest za zaščito Ermitaža prispevali svoje domače mačke. Na sibirskem vlaku je v Leningrad prispelo pet tisoč mačk iz Tjumna, Omska in celo Irkutska. V kratkem času so vse podgane v mestu izginile, potomci teh sibirskih muc pa Ermitaž varujejo še danes.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta