Na vrtu: Kako pogosto moramo zalivati trajne rastline?

Matic Sever Matic Sever
16.08.2020 04:11

Poznamo trajnice, ki zalivanja ne potrebujejo nikoli, take, ki jih temeljito zalijemo le v času dolgotrajne suše, in take, ki poleti zahtevajo redno zalivanje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rože so hvaležne za zalivanje, vendar ne smemo pretiravati.
Matic Sever/Profimedia

Ker je moje strokovno področje urejanje okrasnega vrta, pogosto pišem o okrasnih rastlinah. Če je drevnina zaradi globokih korenin in letošnjega pogostega deževja varna pred sušo, pa se kakšni drobni grmovnici ter nekaterim zelnatim trajnicam lahko v tednu vročine in suše že slabo godi. Eno od pogostejših vprašanj številnih se dotika pogostosti zalivanja. Poznamo trajnice, ki zalivanja ne potrebujejo nikoli, take, ki jih temeljito zalijemo le v času dolgotrajne suše, in take, ki zahtevajo redno zalivanje predvsem v najtoplejšem delu leta.

Zalivamo čim bližje zemlji, da izgubimo manj vode z močenjem listov.
Matic Sever/Profimedia

Ne zalivamo samo v času suše

Nov nasad sprva potrebuje redno oskrbo. Če ni dovolj naravnih padavin, moramo v začetku redno zalivati. Koliko zalivati, se ne da določiti z receptom, pač pa je treba oceniti, ali so tla vlažna ali suha. Če sadimo na primer septembra, bo morda dovolj, da nasad zalivamo dva tedna, če pa junija, se to obdobje lahko podaljša na en mesec.

Tudi med okrasnimi travami najdemo take, ki so zelo odporne proti suši.
Matic Sever/Profimedia
Tudi če ni pretirane suše, moramo skrbno zalivati rastline v loncih.
Matic Sever/Profimedia

Rastline v cvetličnih posodah

Cvetlične posode so posebno poglavje na področju zalivanja vrta. Gojenje v raznih loncih in koritih močno vpliva na režim zalivanja. Ker je rastlinam na voljo manjša prostornina za koreninski sistem in ker se posode praviloma prej segrejejo ter je izhlapevanje iz tal še hitrejše, velja, da vse trajnice v cvetličnih loncih in drugih posodah redno zalivamo. Če ni dežja, zalivamo vsaj enkrat do dvakrat na teden, izjemo pa predstavlja peščica najtrpežnejših rastlin, kot so homulice, netresk in hermelike. A tudi pri slednjih si zapomnimo, da bodo zares lepe, če jih bomo v dolgih suhih in vročih obdobjih vsaj enkrat na teden ali dva temeljito zalili.

Sivka je le ena od predstavnic sredozemskih dišavnic, ki ne potrebujejo zalivanja.
Matic Sever/Profimedia

Odporne in neodporne trajnice

Trajnice, ki so izrazito odporne proti suši: gajlardije, smrdljivi teloh, maslenice, vednozeleni grenik, bradate perunike, paronihija, homulice in hermelike, netreski, materine dušice.

Sibirska perunika je doma na močvirnih traviščih, in čeprav prenese tudi nekaj suše, v zelo suhih tleh ne bo zadovoljna.
Matic Sever/Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta